utorok 11. júla 2017

Fablehaven: Čaroles / Brandon Mull

Originálny názov: Fablehaven 1
Autor: Brandon Mull
Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Rok vydania: 2011
Počet strán: 354

Stáročia boli čarovné bytosti zhromažďované v ukrytej rezervácii nazvanej Čaroles, aby sa zabránilo ich vyhubeniu.
Je to jedna z posledných pevností ozajstnej mágie. Očarujúce? Jednoznačne. Vzrušujúce? Nepochybne. Bezpečné? Skôr naopak...
Kendra a jej brat Seth nevedia, že ich starý otec je správca Čarolesa. Prastaré zákony udržiavajú v lesoch ukrytých za vstupnou bránou rezervácie poriadok medzi chamtivými trolmi, nezbednými satyrmi, zlomyseľnými bosorkami, skazenými škriatkami a závistlivými vílami.
Keď však Kendra a jej brat Seth porušia pravidlá, oslobodia sa mocné sily zla a súrodenci musia čeliť najväčšej výzve svojho života, aby zachránili svoju rodinu, Čaroles a možno aj celý svet.

O sérii Fablehaven som už, dá sa povedať počula veľa. Plánovala som si to prečítať, no problém bol v tom, že neskôr. Stále som to podvedome odkladala a pod chvíľou na to zabúdala. S príchodom leta som si zaobstarala samozrejme kopec úlovkov, ktoré by som chcela prečítať, preto miestna knižnica utrpela obrovský úbytok knižných kúskov po mojej návšteve. Keď som tam poletovala pomedzi regále a obzerala si tituly do oka mi padla, ako ste si už asi mohli domyslieť knižka Fablehaven. Koliečka v hlave sa mi ihneď rozkrútili a ja som si konečne uvedomila, že je ten správny čas. Že nastala tá dlho očakávaná chvíľa... Ako dopadlo moje stretnutie s Čarolesom?

Mám rada fantasy knižky. Taktiež mám rada a často vyhľadávam knihy určené detským čitateľom, ktoré však vždy ponúkajú viac. Pre niektoré tituly zrejme nikdy nebudem príliš stará a tak som ani pri tejto kráske neuvažovala o žiadnej vekovej kategórii, či inom škatulkovaní. Po pár dňoch som sa do nej s miernym nadšením pustila a povedala som si, že sa nechám prekvapiť. Totižto veľa informácii som okolo príbehu veru nevedela. Anotáciu som si prečítala iba zbežne, no očakávania som nemala žiadne. Bola som však príjemne prekvapená, že už po pár stránkach sa mi na tvári rozlieval spokojný úsmev.

Bavilo ma to. Lenivo som otáčala stránky ďalej a ďalej, čas mi príjemne ubiehal a mne sa darilo do príbehu ponoriť celou mysľou. I keď potom prišlo pár dní cez ktoré som nemala veľa času na čítanie a to ma prirodzene spomalilo... Nezničilo mi to dobré dojmy. Mala som chvíľkové obdobie, kedy mi príbeh ubiehal pomaly, to sa však zmenilo, keď som si k tomu poriadne sadla a nechala sa uniesť tým, čo príde.

Keby mám vymenovať, čo všetko sa mi na tejto knižke páčilo, tak by sme tu boli asi do rána. V prvom rade však musím uznať, že pri čítaní si veľmi ľahko obľúbite hlavné postavy príbehu. Kendra
je zo súrodencou tá rozumnejšia. Nekoná zlomyseľne a vždy si radšej premyslí svoje činy, než ich vykoná. Je milá, láskavá a často sa snaží v dobrom poradiť aj mladšiemu bratovi Sethovi. Seth je naopak ten živší. Koná bezhlavo, robí veľa chýb z ktorých sa žiaľ nevie poučiť. Porušuje príkazy a má dušu dobrodruha. Priznávam, že boli chvíle, kedy ma Seth už naozaj vytáčal pre jeho tvrdohlavosť a nepoučiteľnosť, no nech som hundrala koľko som chcela, aj tak si ma napokon získal, tak ako aj Kendra. Starého otca a zvyšok obyvateľov Čarolesa snáď ani nemusím spomínať :).

Páči sa mi, aký svet vytvoril Brandon Mull. Je úžasné ocitnúť sa vo svete plnom magických tvorov, či už tých dobrých alebo zlých. Nadchla ma predstava čarovnej rezervácie, ktorá ukrýva i tie najnebezpečnejšie tvory. Ktorá má miesta, kde sa ani samotný správca neodváži vstúpiť. Všetky dohody medzi magickými tvormi a ľuďmi boli výborne vymyslené a skrátka celé to na mňa pôsobilo magicky.

Čítanie som si užila. Bolo skvelé pripomenúť si, ako človek v detsve všetko vnímal s oveľa väčším kúzlom a fantáziou. Aké čaro mali prázdniny u starých rodičov a ako aj všedné dni boli tým najväčším dobrodružstvom. Knihu určite odporúčam komukoľvek z vás. Detským čitateľom ukáže pekný postoj do reálneho života v štýle, tak ako chceš aby sa k tebe správali iní, správaj sa aj ty. A zase tých starších príbeh dostane z reality a skvele sa zabavíte na jednej dobrodružnej ceste. Do ďalších dielov sa určite pustím už čoskoro.

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára