streda 11. augusta 2021

Ľudstvo nie je možné predvídať | Alebo Nezabudnite na veľrybu

Originálny názov: Not Forgetting the Whale
Autor: John Ironmonger
Vydavateľstvo: Lindeni.sk
Rok vydania: 2021
Počet strán: 384

Keď nahého mladého muža vyplaví more na pláž pri mestečku St Piran v Cornwalle, rýchlo ho zachránia dedinčania. Od miestneho doktora na dôchodku a učiteľa, cez zberača odpadkov na pláži, majiteľa hostinca až po kňazovu ženu a románopisca, všetci prijmú túto stratenú dušu medzi seba. Dedinčania však nevedia, že Joe Haak ušiel zo City v Londýne v strachu pred celosvetovým kolapsom civilizácie, ktorý predpovedal jeho počítačový program Cassie. Je však koniec sveta naozaj blízko? Podarí sa Joeovi presvedčiť vidiečanov, aby sa uzavreli pred okolitým svetom ohrozeným epidémiou? A čo veľryba, ktorá sa vznáša v zátoke? Nezabudnite na veľrybu je intímny, vtipný a dojímavý príbeh človeka na jeho ceste nájsť si vo svete miesto, ktoré by mohol nazývať domov.

...

Je mi až zábavné, keď si spomeniem, že knihu som začala čítať bez toho aby som si vopred zistila o čom je. Vzala som ju do rúk a nadšená som sa ponorila do príbehu, ktorý najprv znel ako legenda. Ako príbeh prerozprávaný z generácie na generáciu, natoľko pamätný a dôležitý, až je podstatné naň nezabudnúť. Bolo to ako čítať rozprávku. Alebo rozličné spomienky... A pamätám si, že už od prvej chvíle sa mi to veľmi páčilo. Na niekoho by mohlo pôsobiť chaoticky, že dej spočiatku nemal ani len svojho ustáleného rozprávača a tak sme sa zoznámili hneď s niekoľkými postavami, ktoré mali svoju rôznu dôležitosť. Všetko však viedlo k jedinému... K dňu, ktorým sa v dedine St Piran všetko mení. K dňu, kedy more vyplaví Joe Haaka.

Knižka Nezabudnite na veľrybu sa mi opisuje ťažko. Zistila som, že je pre mňa veľmi náročné ohodnotiť ju alebo nejakým spôsobom zhrnúť, avšak môžem povedať, že sa skutočne jedná o veľmi zaujímavé dielo. Celý príbeh je pútavý a neobyčajný. No nám čitateľom môže byť až desivo blízky, nakoľko sa udalosti v deji týkajú svetovej pandémie. Autor však zároveň sleduje oveľa hlbšie prvky a tým je naše správanie v ohrození a v nepoznanej situácii. Nás ako jedincov, nás ako spoločnosti. Autor skúma naše povahy a zisťuje, či je možné prekuknúť ľudstvo. Predpovedať jeho konanie. Alebo či sme nevyspitateľní, či sme sebeckí alebo v prípade núdze nápomocní. A výsledok zaskočí nielen nás čitateľov, ale aj hrdinov príbehu.

Mňa však chvíľami naozaj mrazilo z toho aká nenápadne-nápadná podobnosť sa v príbehu nachádzala s tým, čo za posledný rok prežívame my. Pandémia v tomto prípade bola nadnesená. Nebola takou, akou ju poznáme my, ale zároveň mala množstvo podobností. Pripomenulo mi to úplné začiatky, kedy sme si mysleli, že všetko sa u nás skončí za pár dní alebo za pár týždňov. Že to nezmení naše životy. 
A bolo zaujímavé sledovať ako hrdinovia zmýšľali rovnako. Akoby sa mohli narušiť ich malé bezvýznamné svety, ktorými si žijú celú svoju existenciu a žili si ich aj ich predkovia? Čo by mohlo narušiť pomalý život v St Pirane?

Kniha to však nie je ani zďaleka vážna. Naozaj je to humorná a láskavá knižka o hľadaní samého seba a rýchlosti, ktorou žijeme. Dedinka St Pirane je takmer koncom sveta. Akoby ani nepatrila na mapu a oproti veľkomesta z akého Joe ušiel je to niečo neopísateľne iné. Pokojné. A takýto pokoj je pre nás ľudí čoraz zriedkavejší. To sa týka aj blízkosti iných. A tak Joe spoznáva priateľstvá a vrúcnosť cudzincov. Hľadá sa, spomína, zastavuje sa a zisťuje kam naozaj patrí. Kladie si otázky o tom ako žil. A to je ďalšia veľmi významná a skvelá časť príbehu. 

My všetci sme Joe Haak. Buď ním sami sme alebo máme v okolí podobných Joeov. Osoby, ktoré žijú pre prácu. Osoby, ktoré nemajú čas. Osoby, ktoré snívali, ale na pleciach im leží ťarcha, ktorú nevládzu niesť. Osoby, ktoré v tichosti kričia a túžia po pokoji a pomalom bytí. Ktoré v sebe majú dobrodružstvá a odvahu. Každý z nás takého človeka pozná. Každý z nás takým človekom je.
A pri čítaní tejto knižky dostaneme nadstavené zrkadielko, ako aj spoločnosť v ktorej existujeme. Ja vám túto knihu úprimne odporúčam a verím, že mnohí z vás si ju zamilujú rovnako :)! Je iná, je svojská, no je krásna a je pravdivá.

Za knižku veľmi pekne ďakujem Albatrosmedia.sk
Pokiaľ aj vás príbeh zaujal, zakúpiť si ho môžete, napr. TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára