pondelok 15. februára 2016

Piata vlna / Rick Yancey

Piata vlna

PO PRVEJ VLNE OSTALA LEN TMA. Po Druhej unikli len šťastlivci. A po Tretej sa zachránili iba nešťastníci. Po Štvrtej vlne platí jediné pravidlo: nikomu never.
Teraz sa schyľuje k Piatej vlne a na osamotenom úseku autostrády sa pred nimi snaží uniknúť Cassie. Pred bytosťami, ktoré sa iba podobajú na ľudí, potulujú sa po krajine a zabíjajú všetko okolo seba.  Pred bytosťami, ktoré rozprášili posledných obyvateľov Zeme. Až kým Cassie nestretne Evana Walkera, je presvedčená, že prežije, iba ak ostane sama. Očarujúci a záhadný Evan môže byť Cassiinou jedinou nádejou pri záchrane jej brata - ba dokonca jej samej. No Cassie si musí vybrať medzi nádejou a zúfalstvom, medzi vzdorom a porážkou, medzi životom a smrťou. Musí sa vzdať alebo postaviť na odpor.
Piata vlna je pôsobivý príbeh plný prekvapení - sme uprostred chaotického sveta, ktorý sa nazýva Zem. Ľudstvo, hoci sa hrdinsky snaží vzdorovať mimozemšťanom, má mizivé šance na prežitie.
Desivá, neošúchaná a skutočne výnimočná realita, s akou autor stvárnil príchod cudzích bytostí, pohltí každého čitateľa, takže knihu prečíta jedným dychom. Rick Yancey sa pohral so svojimi postavami a očividne ho to bavilo.

Celý môj ošiaľ, ktorý sa týka Piatej vlny sa začal pamätám sa celkom presne filmom. Videla som trailer, ktorý síce nebol zlý, ale ani som z neho nepadala na zadok, no aj tak som chcela vidieť film. Nemohla som si pomôcť... A už to šlo. Z filmu som bola absolútne nadšená a taký ten dobrý pocit mi ostal po ňom až doteraz. Chcela som si samozrejme čo najskôr prečítať aj knihu. Keď mám pravdu povedať, tak neviem či sa mi páčil viac film, alebo kniha. Obe (aj keď je to rovnaký príbeh) mi prídu svojské. Ako to povedať? Táto kniha je skrátka ako stvorená na to aby sa stala filmom. A vďaka Bohu aj sa ním stala. No môže sa stať, že sa film stane lepším a knihu predbehne? Môže... No nemyslím si, že je to tento prípad. Ja mám film s knihou na rovnakom mieste. Viem, že na túto knihu boli dosť rozpoltené recenzie. Niektorý ľudia ju neznášajú a nebavila ich, druhý ju milujú a niektorý ju považujú za čistý priemer. V kútiku duše sa nedivím, že to je práve takto aj keď sama neviem prečo. Som však každopádne rada, že som sa zaradila do tej pozitívnej skupiny.

Do knihy sa mi začítalo ľahko, pretože je neskutočne čitateľná. Číta sa jedna radosť! Avšak zo začiatku aj keď sa mi čítala ľahko, dobre a rýchlo mala som problém zvyknúť si na autorov štýl písania. Rick Yancey má naozaj veľmi svojský štýl písania a rozprávanie príbehu. Pod svojím príbehom sa dokáže podpísať a vložiť doňho kúsok seba. Ťažko sa mi to vysvetľuje, ale napríklad taký John Green. John Green je autor, ktorého štýl si nikdy nepomýlite... nikdy. A toto je rovnaké. Čo bolo pre mňa spočiatku problémom sa pre mňa časom stalo veľkým plusom. Byť originálny je rozhodne bod k dobru. Takže koniec koncov mi jeho štýl super sadol a nemala som už asi žiaden iný problém.

Inak ale treba uznať, že autor vytvoril zaujímavé, rozmanité, skvelé postavy. Každá má nejakú výraznú črtu a to mám rada. Hlavná hrdinka Cassie ako Cassiopeia je napohľad krehké dievča, no každý človek má v sebe jeden obrovský inštinkt a to pud sebazáchovy. A tak okolnosti prinútia Cassie rýchlo dospieť. Človek ani netuší čo všetko dokáže kým nie je prinútení a nebojuje o svoj holý život. V mnohých situáciách Cassie obdivujem. Keď sa tak zamyslím, tak naozaj neviem či by som v situácií akej bola ona ešte bola medzi živými. Ona to však zvládla aj keď nemusela. Doslova išla až cez mŕtvoly len aby docielila čo musela. Ono je niekedy veľmi ťažké nájsť schopnú hrdinku, ktorá by dokázala byť odvážna a skrátka nebyť taká hlúpa aby ste jej mali chuť otrieskať niečo o hlavu. Nie som si istá tým či si Cassie každý obľúbi. Určite sa nájde zopár ľudí, ktorým bude riadne ležať v žalúdku, ale mne sa fakt páčila. Bola odvážna a áno pomerne drsná, s ničím sa "netentovala" nuž a bolo fajn čítať knihu z jej pohľadu.

Či  budú mať všetci ľudia radi Cassie to neviem, ale myslím, že veľa dievčat ľudí si do sýta užije skvelé mužské postavy. Napríklad taký Zombie. Môj ty Bože veď počas čítania vám doslova rastie pred očami! Z chalana, ktorého životným cieľom boli baby, párty, užívanie a skrátka ciele klasického tínedžera sa stal odvážny mladý muž, ktorý si uvedomil toľko vecí... Stal sa tvrdším a nebojácnejším. Taktiež musel až príliš rýchlo dospieť a problémy, ktoré riešil za normálnych okolností sa stali maličkosťami oproti tým čo prišli s Tými Druhými.
Lenže Zombie nie je jediný dôležitý mužský hrdina v tejto knihe. Je tu ešte Evan Walker, ktorý si vás omotá okolo prstu a cez všetko na svete si ho obľúbite, pretože inak to skrátka nejde. Milý, pozorný, nežný, ale zároveň nebezpečný, smrtiaci, chladný. Ktorá stránka uňho prevažuje? To je dobrá otázka... Človek má milión dôvodov nemať ho rád, ale aj tak si ho obľúbi.

Táto séria má obrovský potenciál aj keď už je asi neskoro hovoriť túto vetu kedže si to všimli aj iný a začali s tým niečo robiť :D. Som naozaj veľmi rada, že som sa po filme pustila priamo do knihy, pretože ono to za to stojí. Fakt ma to bavilo. Keď sa vám kniha číta ľahučko, rýchlo a je fakt strašne čitateľná, tak tam už asi ani nie je čo riešiť. Ono je to oddychova, pretože sa pritom dokonale uvoľníte a užijete si to čítanie, no zároveň je to trhák od ktorého sa nebudete vedieť odtrhnúť. Počas priebehu deja sa strieda hneď niekoľko pohľadov čo môže byť niekedy mínus, ale tu sa mi to naopak páčilo. Kapitoly nie sú prehnane dlhé čo vás ku knihe priklincuje ešte viacej. Mierne som váhala či dať knihe štyri hviezdičky a tu jednu si šetriť na ďalší diel, alebo ich dať porad päť, no myslím, že je to niečo uprostred (4,5). Má to však oveľa bližšie k piatim hehe. Do druhého dielu sa idem pustiť čo najskôr sa dá a som naozaj veľmi zvedavá a teším sa naň. Knižku vám veľmo odporúčam a ak ste sa aj dostali do situácie, že vás nebavila, tak si aspoň pozrite film, pretože ten je skvelý. 
Na záver by som sa vás rada opýtala... Všimla som si, že v Slovenčine sú vydané prvé dva diely. Neviete mi náhodou povedať či sa plánuje vydať aj tretí, alebo tak? Snáď som to neprehliadla :D.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly
Knihu si môžete kúpiť, napr. TU.

Moje hodnotenie :

6 komentárov:

  1. NA Pátou vlnu jsem slyšela docela rozporuplné ohlasy, tvoje nadšení je ale celkem nakažlivé :D Když ji někde uvidím, rozhodně čtení zvážím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne je nákazlivé :D? To ma strašne teší :DD! A určite o tom pouvažuj. Snáď sa ti bude páčiť :). A keby aj nie... pozri si film :D

      Odstrániť
  2. Na túto knihu sa chytám už dlho, no nikdy si nenájdem čas.
    :D No po tvojej recenzii sa neviem dočkať, kedy sa na ňu vrhnem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Poznám ten pocit :D.
      To ma moc moc teší ❤. Som strašne rada, že som ťa trošku navnadila a možno pomohla aby si to prestala odkladať :D. Som zvedavá ako sa ti bude páčiť :)

      Odstrániť
  3. Ja som Piatu vlnu čítala už asi pred dvoma rokmi tuším a veľmi sa mi páčila, stále som sa však nedostala k prečítaniu pokračovania! :D
    Bookotania

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto je najhoršie čo môže byť :D. Ja to mám takto s Prvou striebornou knihou snov a jej pokračovaním :D.

      Odstrániť