štvrtok 15. septembra 2016

Bohovia Olympu: Krv polobohov / Rick Riordan

Krv polobohov

Originálny názov: The Heroes of Olympus: The Blood of Olympus
Autor: Rick Riordan
Vydavateľstvo: Fragment
Rok vydania: 2015
Počet strán: 480

Posádka lietajúcej lode Argo II vypláva na svoju poslednú, najťažšiu výpravu.
Siedmich polobohov z dávneho proroctva čaká boj s Gigantmi, ktorí chcú priviesť späť na svet bohyňu Gaiu. A to by znamenalo koniec nielen hrdinov, ale aj celého ľudstva. Na Long Islande sa zatiaľ schyľuje k bratovražednému boju. A pomoc je na druhom konci sveta, odkiaľ sa Nico s Reynou vydávajú na putovanie s Aténou Parthenónskou.
Zmieri legendárna socha tábory polokrvných? Krutá matka Zeme sa preberá z dlhého spánku a na prebudenie jej chýba jediné - krv dvoch ľudí, ktorá skropí grécku svätyňu. Krv polobohov...
Záverečná časť strhujúcej fantasy série Bohovia Olympu!

Krv polobohov. Veľkolepé finále Bohov Olympu! Po všetkých útrapách a ťažkých bojoch, práve teraz nastáva čas aby prišla tá najväčšia bitka a aby sa dalo všetko do poriadku. Všetko môže dopadnúť katastrofálne, a to nielen pre hrdinov, ale i pre celé ľudstvo. Ako sa to skončí? Podarí sa hrdinom splniť takmer nevykonateľnú úlohu? To všetko sa dozvieme v tomto diely! Možno aj preto som pociťovala miernu nervozitu a strach z toho, aký koniec nás čaká. Viem, že Rick Riordan má v rukáve veľa prekvapení, takže aj preto som sa obávala, či sa mi dané prekvapenia budú páčiť/respektívne ich predýcham. Teraz to už mám však za sebou a viete čo cítim? Mám pocit, akoby som túto sériu začala čítať iba nedávno. Toto skvelé dobrodružstvo mi ubehlo až príliš rýchlo!

Prvý raz, keď som začínala čítať Proroctvo, tak ma to vôbec nebavilo. Vlastne ani nechýbalo veľa k tomu, aby som na celú sériu zanevrela úplne. Nechcela som, aby to tak skončilo, preto som knihu odložila späť do poličky a vrátila som sa k nej až po veľmi dlhom čase. Som rada, že som dala na svoju intuíciu. Ani si nechcem predstaviť, že by som o toto všetko prišla. Hrdinovia z Bohov Olympu mi naozaj veľmi prirástli k srdcu. Svet a realita, ktorú vytvoril Rick ma absolútne očarila. Dalo by sa povedať, že jeho fantázia sa pre mňa stala pomaly samozrejmosťou pri normálnom živote. 

Ako som už vyššie spomínala... Do tohoto dielu som sa púšťala s obrovskou zvedavosťou a miernym napätím. Po celý čas som bola pri čítaní ako na ihlách. Rick to vsadil na krátke kapitoly, čím ma ku knihe pripútal ešte viac (člove by sa divil, že sa to ešte vôbec dá (visieť na tom viac)). Knihu by som nedokázala odložiť, ani keby som chcela, aj keď len tak medzi nami, neviem si predstaviť blázna, ktorý by to chcel odkladať :). Neustále sa tu niečo dialo. Kapitoly končili viac ako napínavo a tým, že boli také kratučké som dosť často zvádzala boj, najmä kvôli únave typu "Tak ešte jedna kapitola." 

V poslednom diely, ak ide o štýl príbehu sa spôsob akým je písaná v podstate nezmenil. Aj tu sa klasicky striedali pohľady hlavných hrdinov, pričom to dávalo riadne zabrať mojim nervom. Rick sa očividne skvelo výžíval, preotože vždy preskočil na iný uhol pohľadu v tej najnapínavejšej pasáži. Ale ja mu to odpúšťam. Človek z toho pri čítaní chytá nervy, ale koniec koncov práve v tom je to čaro. Rick si získal moje srdce a moju priazeň. Pred ním, ako autorom sa skláňam... Jeho jedinečný, svojský a humorný štýl ma ešte nikdy nesklamal. Jeho tvorba mi už teraz chýba.

Táto séria mi dala veľa. Keď som sa do nej pustila, tak som ani netušila, že si ma až tak veľmi získa. Totižto, nespoznala som iba skvelé príbehy, ale získala som priateľov s ktorými som prežila nezabudnuteľné dobrdoružstvá! Je mi dosť ľúto, že sa to už skončilo. Najradšej by som vypila nejaký elixír zabudnutia, aby som sa do toho mohla pustiť nanovo a opäť prežiť všetky zvraty a prekvapenia. Avšak to nejde zatiaľ. Možno to však je takto lepšie. Keď sa k sérií niekedy vrátim, tak zrejme budem z väčšej časti vedieť čo všetko sa tam stane. Áno... Ale bude to príjemné, pretože sa vrátim k starým priateľom. Už teraz sa veľmi teším, keď si dám v budúcnosti re-reading, a veeeľmi sa teším na nové série. Dúfam, že nás Rick poteší ešte mnohými! Túto sériu vám naozaj odporúčam všetkými desiatimi. Je úplne jedno, ak ste mimo vekovú kategóriu. V tomto sa nájde každý.

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
Knihu si môžete kúpiť, napr. na tejto adrese.

Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. Trochu se stydím, že jsem se stále nedostala ani k Percymu :D Ale už se na tyhle knihy vážně moc těším :3
    Skvělá recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale veď sa nemáš za čo. Mne tiež trvalo ohromne dlho kým som sa k nemu dostala :D. Radšej si počkať a naplno si to vychutnať, než to čítať nasilu... Dúfam, že sa ti to bude páčiť. Prajem ti príjemné, ničím nerušené čítanie :)!
      Ďakujem :)!

      Odstrániť