nedeľa 18. decembra 2016

Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa / Fredrik Backman

Originálny názov: Min Mormor Hälsar Och Säger Förlat
Autor: Fredrik Backman
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2016
Počet strán: 432

Elsa má sedem rokov a je komplikovaná. Vlastne ju za takú označujú, a to len preto, že nemá „vymetenú hlavu“, aj keď podľa zaužívaných noriem sa to od nej v jej veku ešte očakáva. Jej najlepšou, v skutočnosti jedinou priateľkou je sedemdesiatsedemročná babička. Tá kedysi bola vychýrenou a úspešnou chirurgičkou, no dnes jazdí bez vodičského preukazu a nelení sa jej nevítaných návštevníkov domu z balkóna ostreľovať paintballovou puškou. Ľudia o nej tvrdia, že je čulá, ale iná. Bláznivá. Ibaže babička je génius, ovláda tajný jazyk a má vlastné kráľovstvo, v ktorom všetko funguje inak. Presne tam zaviedla vnučku Elsu, keď sa jej rodičia rozviedli a v škole ju šikanovali. Kráľovstvo Miamas je ich útočisko.
Jedného dňa však babička ochorie a dozvie sa, že zomiera. Milovanej vnučke Else ešte pripraví posledné dobrodružstvo – v podobe série listov, v ktorých sa ospravedlňuje susedom. Ich doručovanie zavedie Elsu na výpravu plnú stretnutí, napríklad s militantnými zástancami spoločenstva vlastníkov bytov, s fanatickým kávičkárom, s bojovým psom, s monštrom, s ožrankou aj hroznou babizňou. Pri dobrodružnom putovaní sa Elsa učí akceptovať smrť blízkych a krok za krokom odhaľuje pravdu o kráľovstve Miamas a svojej babičke.

Kniha s názvom Muž menom Ove vyvolala veľmi pozitívny ohlas behom minulého roka, pričom nadšené recenzie nevymizli dodnes. Autor Fredrik Backman dokáže hravo, vtipne a mierne melancholicky popísať každodenné, bežné činnosti výnimočným spôsobom a vytvoriť charaktery postáv, ktoré majú doslova dušu i srdce. Aj tú najbežnejšiu vec dokáže spraviť nezabudnuteľnou. Jeho knihy sú tak trocha vtipom o živote. Smutné situácie berie absolútne po svojom a možno aj práve tým si získal srdcia svojich čitateľov. Príbeh Oveho si pamätám doteraz. Popravde vôbec som nemala v pláne čítať ho a dostal sa ku mne úplnou náhodou, no za tú náhodu som veľmi vďačná. Bola by škoda nechať si újsť tak krásny príbeh.

Ohlasy okolo Babičky som priebežne sledovala. Viackrát som sa stretla s názormi, že Ove bol lepší. Takto... Spočiatku som sa ani ja sama nevedela vyhnúť porovnávaniu medzi Babičkou a Ovem. Avšak! Teraz, keď mám knižku prečítanú, tak ma ani len nenapadne porovnávať čo i len jediné písmenko. Oba príbehy sú vo svojej podstate jedinečné a zrovnávať ich dokopy nemá žiadny význam. Úprimne som rada, že som sa vyhla porovnávaniu, pretože vo všeobecnosti to nemám rada. Do každej knihy autor vkladá niečo iné.



Babička bola už od prvého momentu bláznivou jazdou. Povedzme, že bláznivé bolo i hľadanie si mojej cesty k tomuto dielu. Na jednu stranu bola babička zábavná, divoká a človek dobre vedel prečo sa správa, tak ako sa správa a aká dobrosrdečná a láskavá svojimi činmi je. Na druhú stranu, aspoň mne občas v hlave svietila kontrolka, či to nie je tak trocha prehnané. Vymýšľať rozprávky, ktoré popisujú realitu a všetko okolo toho - výborné! Fajčenie cigariet, pitie alkoholu a to všetko v neustálom rytme a podobne... No neviem. Občas boli takéto situácie k celku diskutabilné. Boli myslené dobre, ale je tam to ALE. Mierne cez bolo občas aj správanie Elsy. Áno viem, že to bolo dieťa. Viem dokonca aj to aké skvelé a vnímavé dieťa to bolo! Avšak občas sa správala ako malý rozmaznaný, necitlivý fracek. Nemyslím to v zlom. Bolo to naozaj iba pár krátkych, malých momentov, no počas nich mi to prekážalo.

Odhliadnuc od toho knihe nemám čo vytknúť. Štýl písania bol ako inak skvelý. Postavy boli rozmanité, svojské a krásne jedinečné. Nech sa navonok správali akokoľvek, vnútro mali prekrásne a to zakryť nemohli.  Každý z nich mal iný osud, iný život, no ako celok tvorili pevnú reťaz priateľstiev. Elsa bola na svoj vek naozaj vyspelé dieťa. Nad všetkým veľmi rozumne premýšľala a videla aj to čo vidieť nebolo. Navyše milovala Harryho Pottera. Tam asi nič netreba dodávať, no nie :D? Elsinou najlepšou priateľkou a zároveň hrdinkou bola babička. Babička bola ako hurikán. Doslova. Nič pre ňu nebolo nemožné. Nič nebolo neprekonateľné, či príliš bláznivé. Mala obdivuhodnú fantáziu a osobnosť. Keď bola mladá žila v časoch, kedy ženy nemali obzvlášť veľké právomoci. Ona sa vzoprela a všetkým ukázala, že stať sa lekárkou - presnejšie chirurgičkou priatelia, vôbec nie je nemožné.

Na knihe sa mi asi najviac páčilo ako babička vymyslela rozprávkové kráľovstvo Miamas v ktorom sa odohralo mnoho dobrodružstiev a žilo tam množstvo hrdinov. Všetko sa krásne prelínalo s realitou a ukazovalo sa, ktorá rozprávková postavička patrí k obyvateľovi bytovky. Všetko na sebe navzájom záviselo a bolo to naozaj to najoriginálnejšie čo som čítala za posledný čas.
Nádherne vykreslené charaktery a popísaný život samotný. Túto knižku som čítala zhruba tri týždne, čomu naozaj nerozumiem. Čítala sa totižto výborne a za čítanie rozhodne stála. Pokiaľ uvažujete o jej čítaní... Neváhajte! Smelo do toho :)!

Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Moje hodnotenie:

6 komentárov:

  1. Na túto knihu som pozerala a zaujal ma už samotný názov! :D Vyzerá skvelo, takže ju určite rada prečítam :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hh názov je neobyčajný to treba uznať :D. Ale tak taká je celá kniha :3... Som rada, že ťa knižka zaujala. Dúfam, že si jej čítanie užiješ a že sa ti bude páčiť :)!

      Odstrániť
  2. Ach, túto knihu si chcem veľmi prečítať, pretože Muž menom Ove je moja srdcovka a ďalšia kniha od tohto autora určite poteší :D Krásna recenzia♥
    Prajem ti pekný deň a nádherné Vianoce ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :)! Tým, že som tu pár dní nebola... je už troška neskoro, no i tak ti želám krásne sviatky a samozrejme prázdniny ♥!
      Pokiaľ sa ti páčil Ove, určite by sa ti páčila aj Babička. Držím palce aby si si ju prečítala čo najskôr :).

      Odstrániť
  3. S Ovem som to mala podobne ako ty, bola som prekvapená, aká bola kniha skvelá. Nad Babičkou už dlhšie váham a obávam sa toho "cez"... Ale asi bude najlepšie skúsiť.:) Pekná recenzia a krásne sovičky na hodnotenie. :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite to skús. V pár momentoch ti to zrejme príde "cez", pretože to "cez" naozaj je... No myslím, že ti to nedokáže pokaziť zážitok z čítania :).
      Ďakujem :)!

      Odstrániť