pondelok 2. januára 2017

Stratený symbol / Dan Brown

Originálny názov: The Lost Symbol
Autor: Dan Brown
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2016
Počet strán: 584

Známeho harvardského odborníka na ikonografiu Roberta Langdona nečakane pozvú prednášať do washingtonského Kapitolu. Pozvanie mu cez sprostredkovateľa zašle jeho mentor, filantrop, historik, vedec a slobodomurár Peter Solomon, preto Langdon rád vyhovie. Lenže prednášková sála zíva prázdnotou... Hrozný nález odťatej ruky so zlatým prsteňom a s tetovaním dokazuje, že Solomona uniesli a jeho život je v Langdonových rukách. Musí vyriešiť jednu z najväčších záhad ľudských dejín, ktorá však môže otriasť samotnými základmi kresťanskej viery. Nejde však len o tajomstvo z dávnych dôb slobodomurárstva, ale aj z nedávnej minulosti a Langdona na konci jeho cesty čaká jedno z najprekvapujúcejších odhalení, s akými sa doteraz stretol.

Da Vinciho kód, Anjeli a démoni... Tieto príbehy som doteraz poznala veľmi dobre, avšak iba z obrazovky televízoru. S dielami od Dana Browna som ešte nemala tú česť. Až doteraz.
Stratený Symbol by sa dal nazvať mojou premiérou s autorovými dielami. Jeho príbehy ma vždy fascinovali a tak som si povedala, že si tentoraz túto novinku nenechám újsť. Pochyby som (ako inak) mala. Priznávam sa, že som mierne váhala, pretože v tomto období som mala času málo a kníh, ktoré som si chcela prečítať až príliš veľa... No jeden názor ma absolútne presvedčil a tak som to skúsila. Ako sa mi táto kniha páčila?

Spočiatku som si musela troška zvyknúť na autorov štýl, ktorý rozprával príbeh po svojom. Avšak, keď som si zvykla, kniha ma úplne pohltila. Tajomstvo, presnejšie dávne mystéria sa odhaľujú krôčik po krôčiku a to ma nesmierne bavilo. Človek sa pri Danovi Brownovi vždy dozvie mnohé fakty na ktoré by normálne nenarazil. Je to autor, ktorý históriu dokáže podať spôsobom, ktorý vás nenudí. Kdeže... Práve naopak vás dokáže zaujať, fascinovať, pohltiť, mraziť a tak ďalej... Páči sa mi, že vo svojich dielach odhaľuje aj také témy pri ktorých by sa mnohým nemuselo páčiť, že vyjdu navonok alebo, že sa spochybnia zaužívané fakty. V takýchto prípadoch si nedáva servítku pred ústa a odhaľuje všetko čo je možné, ale i nemožné.

Navyše čo by to bolo za Brownovku keby tam nebol nejaký poriadny psychopat zaujatý do danej veci? Nuž ten, ktorý oxidoval v Stratenom symboly nebol žiadny začiatočník. Kúsky, ktoré sa mu darili boli viac ako mrazivé a povedzme si úprimne, že stretnúť by som ho určite nechcela. Nebol v ňom kúsok citu, ľútosti, zmilovania, či výčitiek svedomia. Svoje kroky podnikal bezmyšlienkovo a rázne. "Medzi šialenstvom a genialitov je len tenká čiara." Áno dalo by sa povedať, že jeho činy boli geniálne, avšak boli natoľko nemorálne, že takéto niečo sa nedá tvrdiť so zdravým rozumom.


Bolo mi potešením po dlhej dobe stretnúť starého dobrého profesora Langdona. O ňom sa už dá celkom bez výčitiek povedať, že je génius :). Vždy ma dokáže udiviť (aj keď si uvedomujem, že je to iba knižká postava) aké fakty vie a aké múdrosti pozná. Pokiaľ by som mala určiť najinteligentnejšieho hrdinu, tak by som veru dlho nepremýšľala. 
Ako sa tu dokáže nájsť množstvo negatívnych postáv, nájde sa tu aj mnoho pozitívnych postáv, ktoré si získajú vaše srdce.

Celý čas som bola veľmi zvedavá aké tajomstvo sa odhalí na konci. K jeho utajovaniu sa viazali prísahy a mnohí by pre jeho utajenie položili i život, tak čo to teda bude? Veľa som nad tým uvažovala, nuž a keď som sa dozvedela čo sa za tým ukrýva bola som prekvapená... Ani neviem určiť, či to bolo pozitívne prekvapenie (ale to iba v prvom momente). Totižto nečakala som, že celé tajomstvo bude také prosté a očividné. Že ukryté tajomstvo máme v podstate celý čas pred nosom. Čím dlhšie som však čítala, tým viac mi to začínalo dávať zmysel. Je ťažké určiť, či to je pravda alebo nie. No niečo na tom je... Rozhodne to stojí za zamyslenie.

Stretla som sa s viacerými názormi, ktoré hovorili, že Stratený symbol je Brownova najslabšia kniha. Asi aj preto som rada, že bola mojou prvou. Nemala som to s čím porovnávať a tak som si čítanie maximálne užila. Odporúčam :)!

Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára