štvrtok 26. januára 2017

Dárek z pravé lásky | Alebo keď chcete vianočnú náladu nielen na Vianoce

Originálny názov: My True Love Gave to Me
Vydavateľstvo: Albatros Media a.s
Rok vydania: 2015
Počet strán: 360

Jestli máte rádi vánoční příběhy, vánoční filmy, vánoční pořady v televizi a speciální vánoční díly vašich oblíbených seriálů a především, jestli máte vánoční antologie, pak se do téhle knížky rozhodně zamilujete. Dárek z lásky sepsalo dvanáct těch nejlepších autorů young adult knih a jejich redaktorkou se stala Stephanie Perkinsová, jejíž příběhy o Anně a dalších už dávno znáte. Takže se uvelebte někde, kde máte pohodlí, teď na vás čeká dvanáct důvodů, proč za dlouhých zimních večerů zůstat doma a zamilovat se nad stránky příběhů.

...

1. poviedka | O půlnocích / Rainbow Rowell 
Táto poviedka bola naozaj veľmi, veľmi sladká.... Povedala by som, že bola typicky Rainbow "Rowellovská", i keď mne osobne až tak nesadla, ako iné jej knihy. Hlavné postavy mi neprirástli k srdcu a bola som z toho celkovo rozpoltená. Začínala som si uvedomovať, že očividne to nepôjde smerom akým som si predstavovala. Avšak... Teraz, keď už mám prečítané aj ostatné poviedky, tak som konkrétne na túto poviedku mierne zmenila názor. Vôbec to nebolo zlé. Pre mňa patrí k tým priemernejším, no každopádne to bola skvelá a milá oddychovka :). 
Hodnotenie: 4*

2. poviedka | Dáma a liška / Kelly Linková
Nuž... Táto poviedka sa naozaj nehodnotí jednoducho. Ktorí ste to čítali, tak určite chápete :D. Dáma a líška patrí podľa ohlasov k tej najmenej obľúbenej a popravde môj názor je tiež poriadne rozpačitý. Zo začiatku som bola nadšená. Príbeh bol o dievčati, ktoré každý rok, s prvým snehom videlo chlapca. Chlapec sa objavoval iba jediný raz v roku a tak si obaja každý rok ukradli pár krátkych chvíľ... Celé to bolo veľmi atmosférické a bola som zvedavá ako to celé dopadne. A potom to prišlo... Autorka začala celý príbeh odvíjať smerom, ktorý bol doslova na zaplakanie. Pridala tam prvky, ktoré sa tam aboslútne nehodili a všetko čaro sa vytratilo. Bola som veľmi sklamaná. Našlo sa tam ešte pár momentov, ktoré boli opäť v tom správnom duchu, no pokazilo sa to skôr ako to vôbec začalo. Navyše... Bolo to fakt divné. Veľmi.
Hodnotenie: Asi 3* 

3. poviedka | Andílci ve sněhu / Matt de la Peñ
Tento autor bol pre mňa úplne neznámy, no príjemne prekvapil :). Páčil sa mi jeho štýl písania a príbeh bol taký "zlatušký" :D. Popravde bolo to v takom Greenovskom duchu, čo ja naozaj môžem. Spočiatku som z toho nebola tak veľmi nadšená, no časom som si uvedomila, že to bolo fakt dobré. A originálne :D.
Hodnotenie: 4,5*

4. poviedka | Najdeš mě podle polárky / Jenny Han
Oh, toto bola konečne poviedka do ktorej som sa zamilovala :3. Nevedela som, či bola jednoducho fakt tak dobrá alebo to bolo tým, že som ju čítala v úžasnej kaviarni s tou najlepšou atmosférou (viď na fotkách ♥), ale teraz to viem. Bola skvelá. Nápad bol neskutočne originálny a bolo to tak strašne sladké, že som si myslela, že sa roztopím, no v dobrom slova zmysle... Neskutočne zlaté. Smekám... Úprimne by som si to prečítala aj v normálnej knižnej forme.
Hodnotenie: 5*

5. poviedka | To je Yulský zázrak, Charlie Browne / Stephanie Perkins
Pri tejto poviedke som už konečne bola v dobrej nálade, pretože poviedky sa začali konečne výrazne zlepšovať. Yulský zázrak vôbec nezaostával a taktiež bol skvelý. Sladké, to áno... No opäť v pozitívnom zmysle :D. Obľúbila som si aj postavy. A páčila sa mi zápletka. Veľmi milé :)!
Hodnotenie: 5*

6. poviedka | Váš záskok za Santu / David Levithan
Po Jenny Han som myslela, že lepšia poviedka už nepríde, no potom prišiel David Levithan a prevalcoval ju na celej čiare. Prevalcoval aj moje city, nervy a každú emóciu, ktorej som schopná. Bolo to strašne krásne. Niekomu by mohlo prekážať, že je to o dvoch chalanoch, no po a) pri Levithanovi sa to dalo čakať, a po b) bolo to úžasné. Neviem čím konkrétnym si ma to tak veľmi získalo, no od začiatku do konca to bola láska na prvú vetu. Toto by som si rozhodne chcela prečítať ako knihu!
"Být zamilovaný mi nahání strach, protože je s tím spojeno tolik očekávání. Bojím se, že můj život nikdy nebude prolínat s jeho. Že ho nikdy pořádně nepoznám a on nikdy pořádně nepozná mě. Že budeme slýchat příbehy, ale nikdy neuslyšíme celou pravdu."
Hodnotenie: 5*



7. poviedka | Krampuslauf / Holly Black
Toto bolo tiež dosť divné. Aj keď páčilo sa mi to... Potom však prišiel moment, kedy to bolo dosť divné aj na mňa a bola som z toho taká rozpoltená, no nakoniec na to mám asi pozitívny názor. Bolo to originálne, zábavné a skrátka... Fakt to bolo iné :D
Hodnotenie: 3,5*

8. poviedka | Cos to sakra provedla, Sophie Rothová? / Gayle Forman
Vyzeralo to tak, že Spohie Rothová bude patriť k tým slabším poviedkam... Nevedela som sa do toho začítať a moc ma to nebavilo, ale chvalabohu sa to zlepšilo. Veľmi, veľmi sa to zlepšilo! Takže Gayle F. našťastie nesklamala. Romantika to bola fakt sladká a nápad opäť originálny. Človek popravde až smeká, že sa takéto veci dejú len v knihách, či filmoch :D. Inak veľmo potešil výber pesničky, ktorú si hlavní hrdinovia púšťali a spievali. You Can't Always Get What You Want od Rolling Stones mám aj ja veľmi rada :3. Malo to skvelú atmosféru a hrdinovia navštívili kúzelné miesta :3!
Hodnotenie: 4,5*

9. poviedka | Kyblíky s pivem a jezulátko / Myra McEntireová
Toto sa mi páčilo. Aj keď svoje chyby to malo. No ako oddychovka super.
Hodnotenie: 4*

10. poviedka | Vítejte ve Vánocích, CA / Kiersten White
Hrozne ma to nebavilo zo začiatku, ale aj toto sa našťastie po chvíli zlepšilo. Totižto... Táto poviedka bola čistý, nefalšovaný foodporn :D. Naozaj by ma zaujímalo čo by hlavný hrdina uvaril mne. Nápad skvelý :)!
Hodnotenie: 4*

11. poviedka | Betlémská hvězda / Ally Carter
Pri tejto poviedke som naopak čakala už od začiatku, že sa mi nebude páčiť a ono to bolo dobré :D. Čiže to bolo naozaj také príjemné prekvapenie. Musím pochváliť krásne prostredie v ktorom sa príbeh odohrával a až neuveriteľne milé postavy. Je viac ako jasné, že toto bolo mimo reality, no nemôžem nič vytknúť :).
Hodnotenie: 4,5*

12. poviedka | Dívka, která probudila Snílka / Laini Taylor
Túto poviedku by som opäť zaradila do kategórie "divné." Ale tentoraz pozitívne. Záverečná poviedka sa mi veľmi páčila a bola celkom iná, než tie predošlé. Na svoje som si prišla najmä vďaka prostrediu. Mám slabosť pre staršie doby, takže čo dodať. Navyše autorka sem pridala fakt zaujímavé prvky. Celé to bolo... neopísateľné (?). Chválim :)!
Hodnotenie: 5*

Ak si knihu plánujete prečítať, tak vám ju určite odporúčam :)! Netreba mať od nej priveľké očakávania, pretože svetoborné to zas nie je, no pokiaľ to dovolíte, tak vás dokáže milo prekvapiť. Som rada, že časom sa mi poviedky zapáčili a že som si ich prečítala. Ich prevedenie doslova lahodí oku. Celá tá obálka je neskutočná. Sladká, ružová... dokonalá :3!

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
Knihu si môžete kúpiť, napr. TU.



Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. Tiež som nedávno dočítala! Akosi som však celej zbierke bola ochotná venovať len 2 hviezdičky z 5. Aj keď som premýšľala nad tromi... Niektoré poviedky sa mi naozaj veľmi páčili, no niektoré mi prišli zas o ničom. Najviac som ocenila - podobne ako ty - 4., 5., 6. a tiež 8., 9., 10. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tieto poviedky sú naozaj všelijaké. Aj keď som im dala pozitívne hodnotenie, tak som z nich spočiatku bola rozčarovaná. Musela som si zvyknúť na to, že sa uberajú celkom inak než som si predstavovala. Potom to už nebolo zlé, mnohé poviedky sa mi veľmi veľmi páčili, ale časom si uvedomujem, že nejaký zážitok z knihy ako celku nemám... Som rada, že sme sa tak v poviedkach zhodli :D :).

      Odstrániť