štvrtok 5. januára 2017

Zhrnutie roku 2016 | Ktoré knihy boli najlepšie :)?

Nuž a je to tu. Nový rok nastal skôr než by sme sa mnohí nazdali a ako inak priniesol šancu napraviť svoj život, dať si kopu predsavzatí (pričom mnohé človeka opustia skôr než si ich vôbec dá za cieľ) a prichádza i šanca začať od začiatku. Urobiť hrubú čiaru, napr. za nevydareným rokom(?) a viesť svoj život tou správnou cestou.
Ja osobne si predsavzatia príliš nedávam. Presnejšie nie oficiálne. I keď... Občas ma to láka.
Niežeby som nemala túžby a ciele, ktoré by som rada docielila, no viem, že keby si ich spíšem a vidím ako so svojim životom nerobím absolútne žiadnu zmenu, bola by som sklamaná a frustrovaná. Takto si dám ciele a ich plneniu dávam voľný priebeh :).
Pre nás knihomoľov nový rok prináša aj knižnú výzvu do ktorej sa zväčša s chuťou zapájame. Pokiaľ ide o moju minuloročnú výzvu. Ehm... Nesplnila som ju. No keď sa zamyslím nad tým ako málo času som mala a koľko vecí som zažila, tak som spokojná. Celkovo som prečítala 67 kníh, čo koniec koncov vôbec nie je zlé :). Tento rok som však počítala s tým koľko času budem mať a že sa nechcem priveľmi stresovať výzvou a tak som si dala za cieľ 65 kníh. Je to k celku zvládnuteľný cieľ a stále môžem kníh prečítať aj oveľa viac.
Rok 2016 bol skvelý po každej stránke. V mojom osobnom živote som prešla veľkými zmenami. Nastúpila som na strednú školu. Spoznala množstvo skvelých ľudí s ktorými mám veľa spoločného a začala som si plniť svoje sny. O tom však inokedy (no sľubujem, že sa to dozviete v správny čas. Až príliš sa teším :D). Ak ide o blog, tak ani v tomto ohľade sa nemôžem sťažovať. Myslím, že blog sa opäť o niečo zlepšil a navyše ako blogerka som počas minulého roka získala isté zadozučinenie. Za to ďakujem predovšetkým tým, ktorí za mňa hlasovali... Aj vďaka vám som zvíťazila v súťaži Blogerka roka v kategórii Včelička roka. Ďakujem vám ♥! Spoznala som nových knižných priateľov čomu sa veľmi teším. Ako vždy, tak i dnes poviem... Nikdy som pri zakladaní blogu nečakala, že mi blog do života dá tak veľa :).
Do nového roka vám všetkým prajem všetko dobré. Želám vám veľa šťastia, zdravia, lásky O:), skvelých knižných hrdinov a dúfam, že počas roka natrafíte iba na samé dobré knihy :). Ak ste si dali predsavzatia, prajem vám aby ste splnili každý jeden cieľ. Nech je rok 2017 krásnym snom :)!

Tradične aj tento rok mám pre vás zhrnutie kníh za rok 2016. Priznávam, že vo väčšine kategórii sa budú objavovať zväčša rovnaké knihy. Nemá význam aby som sa pokúšala vybrať iba jednu jedinú knihu, ktorá ma zaujala. Nie je to v povahe, a ani len v silách knihomoľa. Knihy, ktoré som vybrala na mňa hlboko zapôsobili po každej stránke... Budem rada, keď mi po prečítaní článku zanecháte komentár a poviete mi ako sa knižky páčili vám a ktorá kniha bola pre vás tá naj!

Najväčšie sklamanie
Knihu Nezabíjajte vtáčika som si túžila prečítať odkedy sa pamätám. Pozitívne ohlasy na jej obsah je počuť snáď na každom kroku, preto som sa naozaj tešila, keď som ju konečne držala v rukách. Ako som však čítala, moje nadšenie akosi opadalo. Niežeby to bolo zlé. To teda nie. Avšak podľa mňa je to veľmi preceňovaná kniha.
A prečo som sem zaradila Harry Potter a prekliate dieťa? Aby bolo jasno, tak kniha sa mi páčila. No myslím si, že mnohí so mnou budú súhlasiť, keď poviem, že to pravé orechové to už naozaj nie je. 


Najväčšie prekvapenie
V tejto kategórii mám veľmi veľa titulov. Každý jeden titul bol svojim obsahom výnimočný a za srdce ma chytil niečim iným. Podotýkam, že pri knihe Francúzova zátoka netreba hľadieť na obálku. Obsah je podstatnejší :). Kvety v podkroví sú kapitola sama o sebe... Na mysli mám všetkých 5 dielov. A kniha Slečna Bronteová píše o láske... Ani zďaleka by som nečakala, že ma tak veľmi chytí za srdce! To platí o všetkých knihách. Vzhľadom k tomu, že niektoré sa ešte objavia i v iných kategóriach, rozpíšem sa o nich neskôr :).




Najlepší námet
O knižke Pomsta a rozbřesk je v poslednej dobe veľa počuť. A niet divu... Totižto je to retelling na slávne rozprávky Tisíc a jednej noci. Čarovné, tropické, magické prostredie okúzli asi každého :).
Nuž a Outlander je srdcovka. Priznávam, že som obrovský fanúšik ako knihy, tak i seriálu. Príbeh ženy, ktorá sa prenesie do stredovekého Škótska... Tam netreba nič dodávať :).
Slečna Bronteová sa objavuje aj v tejto kategórii. Kniha to nie je veľmi známa a tak dúfam, že raz dostane svoju zaslúženú slávu. Autorka Juliet Gael v jej diele spracovala životy troch sestier Bronteových. Čítateľ dostáva príležitosť sledovať tri sestry ako postupne začínajú písať svoje diela. Zistíme čo ich viedlo a bolo im inšpiráciou. Pre mňa to bol veľmi čarovný príbeh.


Najnapínavejšia kniha
Bez diskusie :D.


Najromantickejšia kniha
Jamie a Claire z Outlanderu sú pre mňa jedným z najlepších párov.
Predtým ako som ťa poznala síce je najromantickejšia kniha, ale dokonale zlomí aj srdce.
A Francúzova zátoka... :3 Tak tam som si hlavný pár užila ako nikdy. Bolo to neobyčajné a krásne dobrodružstvo, ktoré ma taktiež dojalo.


Najzábavnejšia kniha
Romantická, zasnívaná Anna Shirleyová. Najlepšia, ale i najzábavnejšia hrdinka dejín :).


Najemotívnejšia kniha
Trinásty príbeh vo mne nevyvolával iba smútok. Tejto knihe sa vo mne podarilo vyvolať taký znepokojivý pocit aký som ešte asi ani nezažila. Celý čas som mala jediné nutkanie a to len čítať. V noci som premýšľala nad dejom a v mnohých momentoch som priam cítila strach...
Slečna B... je napísana veľmi citlivým spôsobom, pričom vám počas čítania prirastú všetky sestry k srdcu. Začnete ich vnímať ako reálne ženy, ktoré majú sny a túžby.
Kvety v podkroví sú taký reálny horor (dalo by sa povedať). Ako kniha je to skvelé, no ako príbeh (keď si to reálne predstavíte)... je to hrozné.
Ari a Dante bola jedna krásna jazda. Po celý čas sa vo mne zmietali pocity. Chvíľu sa mi chcelo smiať, chvíľu plakať, chvíľu oboje naraz. Každopádne to bolo krásne.
A Anna ma dokáže dostať vždy :).



Najoriginálnejšia kniha
Dám ti aj slnko je absolútne jedinečný príbeh. Nepodobá sa to na nič, čo som kedy čítala. Postavy sú svojské, príbeh je svojský, štýl autorky je svojský...
Klamári by možno ani neboli takí originálni, keby nebolo toho konca. Ten ma dostal.


Najkrajšia obálka
Zaradila by som sem ešte zvyšné diely Anny. Celá séria sa naozaj vydarila.



Hrdina roka
JAMIE FRASER - Outlander
BAZ - Nedaj sa!
ARI A DANTE - Aristoteles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru
KHALID - Pomsta a rozbřesk
ROWAN, CHAOL, DORIAN - Zrodená z ohňa
GILBERT BLYTHE - Anna zo Zeleného domu

Hrdinka roka
CLAIRE FRASER - Outlander
CELAEN - Trón zo skla
ANNA SHIRLEY - Anna zo Zeleného domu

Kniha roka
Trinásty príbeh ma chytil za srdce. V mnohých ohľadoch to bolo znepokojivé, desivé, no i napriek tomu geniálne. Je to dielo, ktoré vám určite bez výčitiek odporúčam.
Ari a Dante má v sebe toľko krásnych myšlienok, že som až nestíhala vyberať farebné papieriky na značenie. Je to príbeh, ktorý sa nebude pozdávať mnohým ľuďom, no o to radšej ho mám pre jeho jedinečnosť.
Francúzova zátoka patrí ku klasickým románom. Je to dobrodružný román o odvahe a krátkej, no o to hlbšej láske.
Slečna Bronteová píše o láske je krásne a jedinečné dielo, ktoré odporúčam každému milovníkovi klasiky a každému kto čítal aspoň jednu knihu od ktorejkoľvek sestry B :).


10 komentárov:

  1. Veľmi sa mi páči tvoj výber a vkus. :) Aj z blogu ide čarovná atmosféra. Vidno, že si prečítala mnoho kvalitných, úžasných diel, ktoré by mal poznať každý. Ja sa trochu hanbím, pretože toľko skvelých kníh by som nenašla. Asi sa tento rok viac ponorím do klasiky a tak spoznám viac krásnych príbehov. :)
    Čo sa týka Klamárov, tí boli určite jedineční. Od Virginie Andrewsovej som čítala sériu Kvapky dažďa, ktorá bola neuveriteľná, ale teraz sa neviem dostať k jej jedinej knihe, nedajú sa zohnať.
    Rada by som tento rok prečítala viac od Bronteovej, nejako si ma inšpirovala. Na poličke na mňa už čaká Pýcha a predsudok. :)
    Ďakujem za skvelé odporúčania a krásny rok želám aj ja Tebe!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti Zuzi za krásny komentár, ktorý ma veľmi potešil :)! Som veľmi rada, že máš pocit, že z blogu ide čarovná atmosféra. Vždy som túžila, aby to tak bolo, no ako to už býva... Vždy som mala pocit, že ešte je čo zlepšovať.
      Teší ma, že sa plánuješ pustiť do klasiky. Je to žáner, ktorý mnohí podceňujú, no pravdou je, že rozhodne má čo ponúknuť :). Dúfam, že si ho zamiluješ.
      Taktiež dúfam, že sa ti bude páčiť Pýcha a predsudok. Som zvedavá čo na to povieš :). Ja osobne som väčší fanúšik kníh Bronteovej, pretože jej hrdinky sú jedinečné, samostatné, vzdelané a inteligentné. No samozrejme aj Jane Austen je skvelá :).
      Ďakujem :)!!

      Odstrániť
  2. Podľa mňa je 67 kníh za rok veľmi pekné a pomerne veľké číslo! :) Ariho & Danteho tiež milujem, je to naozaj krásny príbeh plný skvelých myšlienok. Trinastu komnatu máme doma a predtým som síce veľmi nerozmýšľala o jej prečítaní, ale keďže si ju spomínala v dobrom toľkokrát, trochu si ma na ňu navnadila :) A to je škoda, že sa ti Nezabíjajte vtáčika nepáčilo alebo ti to nesadlo.
    Držím palce s novou knižnou výzvou! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :). Ak ju máš doma, tak sa do toho určite časom pusti... Je to príbeh, ktorý ide iba ťažko popísať slovami. Dúfam, že sa ti to bude páčiť :).

      Odstrániť
  3. Musím se přiznat, že ani jednu knihu neznám, nicméně hodně mě zaujaly Květy v podkroví a Aristoteles s Dantem. Každopádně 67 je fakt vynikající výkon! :D
    V případě zájmu: tady je naše knižní shrnutí https://kniznivelryby.blogspot.cz/2016/12/knizni-shrnuti-2016.html

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Absolútne súhlasím s Arim a Dantem vo všetkých kategóriách! Tí minulý rok vyhrali aj u mňa. :) Slovenské obálky Austenoviek sú úplne úžasné, dúfam, že sa k nim tento rok znova dostanem a dám si menší rereading. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma teší. Nejde ich nemilovať :). Každopádne držím palce aby sa ti podaril re-reading! Človek pri tej edícii nevie, či skôr čítať alebo sa neprestávať dívať na tú obálku :D :).

      Odstrániť
  5. Asi je to tým, že som Nezabíjajte vtáčika čítala na angličtine a išli sme veľmi do hĺbky, ale mne sa kniha veľmi páčila. Má ozaj vynikajúco spracovanú tému predsudkov a toho, čo veľa razy predsudky ľudí v tých zhruba 30tych rokoch v US stáli. Taktiež je pekne spracovaný film, ešte čierno-biely, aj keď ten je asi iba anglicky a v dosť zlej zvukovej kvalite keďže bol natočený asi v 70tych rokoch tipujem. :D
    Bookotania

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Film si chcem časom určite pozrieť. Veľmi ma zaujíma jeho spracovanie... Navyše mám slabosť pre staré filmy :).
      A čo sa týka knihy. Po jej dočítaní som si povedala, že moje sklamanie je možno iba momentálnym pocitom, no niekedy tomu dám opäť šancu :). Tvoj názor ma v tom len utvrdzuje :).

      Odstrániť