streda 11. januára 2017

To / Stephen King | Alebo, keď kniha nesadne...

Originálny názov: It
Autor: Stephen King
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2016
Počet strán: 1160

Derry nie je obyčajné malomesto. Pod jeho povrchom spí prastaré zlo. Vždy keď sa prebudí, na niekoľko rokov rozpúta v Derry a okolí smršť neopísateľných hrôz. Strašná sila, ktorú možno nazvať len To, ovláda obyvateľov, vraždí nevinné deti a zdá sa, že ju neuspokojí nič okrem najvyššej obete. Kto ju prinesie tentoraz?
Skupinka priateľov, ktorí v Derry vyrástli, dnes žije roztrúsená vo všetkých kútoch sveta. Sú bohatí, úspešní aj slávni, ale nie sú šťastní. A najmä im chýba veľká časť spomienok na desivé udalosti z detstva. Kto im vymazal pamäť?
Ak to chcú zistiť, musia sa opäť stretnúť s pradávnym zlom. Kedysi sa mu dokázali vzoprieť a prežiť. Ale dnes už nie sú deťmi a niečo podstatné, čo im kedysi pomohlo zahnať To, im chýba.

Milí moji čitatelia. Je to už zhruba 3 a pol roka, odkedy tu pravidelne môžete nájsť recenzie na najrôznejšie knižky. Za ten čas ste si už určite všimli, že na blog pridávam zväčša pozitívne recenzie. Vždy sa snažím na každej knihe nájsť nejaké pozitívum a na príbehy sa pozerám s otvorenou mysľou a väčšinou sa nebránim ani najrôznejším, neobvyklým prvkom. Aj keď sa mi kniha nepáči, snažím sa na nej nájsť niečo dobré. Nikdy nekritizujem, pokiaľ to naozaj nejde inak. 
Možno sa pýtate prečo začínam s takouto témou... Nuž. Zrejme sa kritike nedokážem vyhnúť úplne a raz za čas si nájde aj mňa. Nerobím to rada, ale aký by malo význam písať neúprimný názor? Prirodzene podotýkam, že toto je môj názor. Niektorí sa so mnou možno zhodnú, niektorí nie, no predovšetkým vás nechcem ovplyvniť. To, že sa to nepáčilo mne, neznamená, že sa to nemôže páčiť i vám.

Knihy od Kinga ma lákali už veľmi dlhý čas. King je kráľ hororov, napätia, jednoducho všetkého hrozivého. Ako autor je veľmi uznávaný a má svoj veľký kruh verných fanúšikov. Často sa s jeho knihami môžeme stretnúť, napríklad vo filmoch, ale aj v knihách, kde sú jeho tituly často spomínané. Keď mi prišla ponuka na novinky z dielne Ikaru, práve táto novinka ma nesmierne zaujala. TO mi prišlo ako ideálny začiatok s autorovou tvorbou. Obrovský počet srán ma popravde odrádzal, ale treba skúšať nové veci... Škoda, že v tomto prípade sa mi to žiaľbohu nepotvrdilo.

Myslím, že ani tak nie je problém v knihe. Stretávam sa s názorom, že TO patrí k autorovým najlepším knihám. Problém je v tom, že mne osobne absolútne nesadol Kingov štýl písania. Jeho rozprávačský štýl, spôsob písania, použité vulgarizmy (voči tomuto faktoru zväčša nič nemám, ale tu mi to nesadlo)... jednoducho to u mňa nefungovalo. Spočiatku sa mi to k celku pozdávalo. Prvá kapitola totižto začínala veľmi sľubne a i štýl sa mi vtedy ešte páčil. Ale potom to už bolo stále iba horšie a horšie. Čítalo sa mi to pomaly a zle. Jedna stránka bola pre mňa ako desať strán. Stránky neodbúdali, ale akoby skôr pribúdali. V postavách a v dialógoch som sa strácala. Časom som nemala potuchy o kom čítam, a keď bol dialóg kde sa nachádzalo viacero postáv mala som naozaj problém orientovať sa kto hovorí.

Anotácia znie perfektne. Naozaj som si myslela, že ma tento príbeh dostane tak ako sa patrí, no žiaľ nie. Zápletka je fajn. Klaun je "skvelý", ale Kingove knihy zrejme nie sú nič pre mňa. 
Dúfam, že touto recenziou nenahnevám žiadneho fanúšika. Chápem, že mnohým ľuďom to naopak sadne. Dúfam, že sa mnou naozaj nedáte odradiť a dáte tomu šancu, pokiaľ máte pocit, že by sa vám to mohlo páčiť. Či niekedy dám knižke TO ešte šancu teraz naozaj neviem povedať, no ak by áno, tak to nebude v blízkej dobe. Za kritiku sa ospravedlňujem, no dúfam, že vám sa knižka páčiť bude. Taktiež dúfam, že nabudúce bude môj výber šťastnejší...
Aké máte skúsenosti s knihami S.Kinga vy?

Internetové kníhkupectvo BUX.sk

8 komentárov:

  1. Já jsem od Kinga ještě nic nečetla, ale úplně rozumím tomu utrpení, číst takhle tlustou knížku, když nesedne, to je nekonečné :) Tak přeji ať si v dalších knihách zlepšíš chuť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No bolo to fakt na nervy. Úprimne by bolo nad moje sily dočítať ju do konca... Ďakujem krásne :)!

      Odstrániť
  2. Jediná chyba tejto recenzie je, že sa ospravedlňuješ za kritiku. To je hlúposť podľa mňa, stáva sa, že kniha nesadne :D
    Inak ja som čítala od Kinga dve knihy - Carrie a Žiarenie. Carrie bola fantastická (a tenká) a Žiarenie bolo peklo. K ďalším som sa akosi nedostala, snáď raz. Určite by som nezačínala na niečom tak hrubom :D (A neznášam klaunov, takže To ma vôbec neláka. Aj obálka ma desí.)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď áno stáva, ale vždy ma to mrzí :D...
      O Carrie som počula veľmi veľa. Tomu by som ešte možno dala šancu :). Ale k To... Nuž myslím, že k tomu sa už nevrátim :D. Aspoň nie v blízkej dobe.

      Odstrániť
  3. To som začala zháňať v období, keď bolo všade vypredané a tak sa mi do rúk dostala verzia z bazáru. Škoda, pretože tieto nové (české aj slovenská) obálky vyzerajú úžasne! :)
    Ale k obsahu - úprimne ma knižka tiež sklamala. S príbehom som bola ako tak spokojná, ale záver sa mi vôbec nepáčil, pretože som čakala niečo iné.
    Určite sa za kritiku neospravedlňuj, nie všetko každému sedí ;) slušne podaná negatívna recenzia, aj tie sa cenia )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto je taká moja menšia slabosť, pretože vždy mi je ľúto, keď mám niečo skritizovať. Ono ja si vždy poviem, že ten autor do toho vložil kúsok seba a podobne... Tak, ale jasné. Niekedy to inak nejde, pretože ako hovoríś nie každému všetko sadne. Som rada, že v tomto prípade je aj takýto typ recenie prijatý dobre :). Ďakujem ti za komentár :)!

      Odstrániť
  4. carrie bola výborná, odporúčam este aj dievca ktore malo rado toma gordona a zharka obe knihy výborne, tiez bola fajn aj puls(mobil)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za odporúčania :)! Popravde neviem, či dám ešte niekedy šancu knižkam od Kinga, keďže To mi naozaj veľmi nesadlo. Respektívne určite to nebude v blízkom čase... Možno by som skúsila Zelenú míľu, ktorej filmové spracovanie milujem, no uvidí sa. Zatiaľ to nevidím moc svetlo... No aj tak ti ďakujem :)

      Odstrániť