sobota 9. septembra 2017

Najlepší rok tvojho života / Charlotte Lucas

Originálny názov: Dein perfektes Jahr
Autorka: Charlotte Lucas
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2017
Počet strán: 384
Čo je zmyslom tvojho života?Ak aj Jonathan Grief niekedy poznal odpoveď na túto otázku, už ju dávno zabudol.
Čo je zmyslom tvojho života?
Pre Hannah Marxovú je to však jasné. Chce okolo seba vidieť iba dobro. Chce naplno prežívať život. Vychutnávať ho tu a teraz. A občas možno robiť celkom spontánne veci, napríklad behať naboso po lúke plnej kvetov.
Lenže osud niekedy všetko, v čo veríš, spochybní...
Krásny román o dvoch mužoch, jednej žene a najdôležitejších otázkach života.

Charlotte Lucas je pre mňa neznámou autorkou a to, že jej meno je iba pseudonym mi nebolo známe. Popravde nebola som si istá ani tým, či je táto knižka pre mňa dobrou voľbou, pretože bežné, súčasné romány pre ženy moc nevyhľadávam... som skôr na klasiku O:). No chcela som to risknúť. Anotácia neznela zle a tá obálka ma upútala na prvý pohľad. Je jednoducho prekrásna. A keď som doma zistila, že má ružové stránky, moje srdce až poskočilo. Mala som obavy, naopak nemala som predstavy, ale išla som do toho aj cez to s takou chladnou hlavou. Povedala som si, že nebudem mať predsudky, aj keď vychádzam zo svojej komfortnej zóny.

Ako sa mi teda knižka páčila? Začalo to prekvapivo dobre. Príbeh mal príjemné tempo, pričom niektoré kapitoly boli kratučké a tak si ma kniha držala pevne pri sebe. Hneď na úvod som sa pobavila na hlavnom hrdinovi Jonathanovi G., ktorý si svojou precíznosťou a namosúrenosťou získal moje sympatie. Nebol to ideálny hrdina, ani žiadny dobrák od srdca, či človek, ktorý žije naplno. Bol skrátka zničený životom, nahnevaný na celý svet a bavil ma. 

Od začiatku som čakala, že sympatická mi bude Hannah a Jonathan ani trochu, no bolo to presne naopak. Hannah bola, ako to povedať... Pozerala sa na svet cez ružové okuliare. Mala v sebe kopec optimizmu, veľa energie, cieľov a podobne. No skutočnosť bola taká, že na mňa jej povaha pôsobila občas detinsky a jej konania mi išli na nervy. Skutočne niektoré jej rozhodnutia, či činy doteraz celkom nechápem a napokon jej postoj k problémom. Nezvykne mi vadiť, keď hlavná hrdinka má sklon plakať, no keď Hannah smoklila každú chvíľu (aj keď opodstatnene) prekážalo mi to. Ako hrdinka mi nesadla, no nebol to extrém, ktorý by mi kazil celkový zážitok z knihy alebo by ma dohnal nudiť sa cez jej pasáže. I keď som spomenula, že mi nebola sympatická, príbeh z jej pohľadu ma taktiež bavil.

Avšak oveľa viac ma zaujímal vývoj Jonathana, ktorý sa postupne učil žiť, užívať si prítomné okamihy a zbavoval sa akýchkoľvek negatív. Rada, ktorá ma skutočne zaujala bola "Skúste odpovedať na všetky ponuky, ktoré by ste zvyčajne ihneď odmietli, odpovedať ÁNO." Verte, či nie... fungovalo to. Mnoho rád, ktoré dostával Jonathan na nápravu svojho života ma prinútili zamyslieť sa. Boli tam skvelé tipy pre každého z nás. Každý si tam nájde to svoje. Doba je rýchla a len málokedy máme čas zastaviť sa a robiť veci po ktorých naozaj túžime. V tomto smere je táto knižka určite celkom inšpiratívnym kúskom pre aspoň minimálne zlepšenie životného štýlu.

Autorka si ma získala, pretože jej štýl písania bol svieži a zábavný. Aj keď kniha obsahuje množstvo rád, neprišlo mi to silené a nemala som pocit, že by mi niekto posúval manuál na život násilím. Čítanie som si neskutočne užívala. Bola som až prekvapená, ako veľmi sa mi príbeh zapáčil, pretože nečakala som to. Ak som niečo čakala, tak to bol príjemný, oddychový príbeh, no v tomto prípade som dostala viac. Každý deň som sa tešila, ako sa vrátim domov a budem si v pokoji čítať. Mala som chuť si brať knižku všade so sebou a odtrhnúť sa od nej bolo náročné :).

Aj keď autorka vložila do svojej knižky možno až príliš náhod a koniec sa zavŕšil rýchlejšie, než som si predstavovala. Bolo to skvelé. Naozaj vám knižku odporúčam. Je to čítanie pri ktorom sa zabavíte a získa si vás. Niekomu sa to môže páčiť menej, niekomu viac, no myslím, že nikto k nej nebude mať úplne negatívny postoj. Mňa nadchla, ako sa len dalo.

Internetové kníhkupectvo BUX.sk 

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára