štvrtok 15. marca 2018

Čo je skutočnosť a čo len predstava? | Žena v okne

Originálny názov: The Woman in the Window
Autor: A. J. Finn
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2018
Počet strán: 488

Ubehlo desať mesiacov, odkedy Anna Foxová naposledy vyšla zo svojho starého domu v New Yorku. Desať mesiacov putuje miestnosťami ako duch, desať mesiacov sa oddáva spomienkam, popíja (asi príliš) a bojí sa vyjsť von.
Anna trpí agorafóbiou, chorobným strachom z otvorených priestranstiev. Okno je jej jediným spojením so svetom. Sedáva pri ňom deň čo deň a pozorne sleduje všetky zmeny v susedstve. Keď sa do domu naproti nasťahujú Russellovci, okamžite ju niečím priťahujú. Otec, matka a dospievajúci syn, obraz dokonalej rodiny, vzdialená ozvena Anninho niekdajšieho života. Iba Anna však vie, že zďaleka nie všetko je také uhladené ako na povrchu.
Noc pretne desivý výkrik. Vzápätí ďalší.
Kto však uverí žene, ktorá celé dni len postáva pri okne? Môže vôbec veriť sama sebe, spoľahnúť sa na svoje zmysly otupené samotou? Anna si uvedomuje, že ak chce dokázať zločin, najprv musí vyjsť z vlastnej ulity.

Keď naberiete odvahu a vyleziete zo svojej čitateľskej, komfortnej zóny (siahnete po inom žánre), môže to znamenať len jediné. Katastrofu, či práve naopak - nečakane skvelý výsledok.
Z mne neznámych príčin sa žánrom, ako detektívky, krimi, trilery a pod. vyhýbam. (Okrem Poirota od Agathy Christie. To je láska). Každopádne nerobím to náročky. Bez toho, aby som si to nejakým spôsobom uvedomovala, takéto knihy nevyhľadávam a nečítam. Čím mi prišla Žena v okne natoľko iná, aby som po nej siahla neviem, no viem, že ma dostatočne zaujala a mala som z nej naozaj dobrý pocit. Cítila som, že sa mi môže napokon páčiť.

Riskla som to.. Mám celkom chuť vás naťahovať, či sa mi risk vyplatil, no nemá to cenu. Dlho pred vami nedokážem ukryť, že sa podarilo. Moje cítenie nesklamalo a príbeh si ma naozaj získal.
Od začiatku som sa spokojne usmievala, pretože už po krátkej chvíli som zistila, že počet strán pre mňa nebude, ani zďaleka taký vysoký, ako sa zdal. Prečo? Stránky sa mi otáčali samé. Dej navyše tvorili často i veľmi krátke kapitoly, ktoré ma nútili čítať ďalej, respektívne napomáhali k rýchlemu čítaniu, pretože číta sa niečo rýchlejšie, než krátke útržky? Jasné, že nie.


Ak na mňa aj spočiatku pôsobil autorov štýl chaoticky (mám na mysli rozprávanie), ani som sa nenazdala a zvykla som si. Rýchlo som sa zorientovala v hrdinkinom malom, veľkom svete a začali sa mi spájať súvislosti, ktoré mi časom skladali príbeh.
Zápletka zaujme nejedného čitateľa, pretože autor využil veľmi vďačné prvky. Žena "uväznená" vo svojom dome, trpiaca panickým strachom. Neschopná vyjsť von. Pozorujúca okolie.
So svojou knihou sa vyhral. Nielen, že mal dobré nápady, ale aj spracovanie dokázal na výbornú. Podarilo sa mu vo mne vyvolať chvíľami napätie, možno i strach a najmä sa mu podarilo ma do príbehu naplno preniesť. Ani raz som sa nemusela nútiť do toho, aby som išla čítať. Celý deň som sa práve že tešila na moment, keď budem mať čas a kniha sa mi dostane do rúk. Taktiež som nemala problém so sústredením, čo sa mi zvykne stávať. Keď som čítala, tak som čítala. Nič iné ma netrápilo.

Páčilo sa mi i vykreslenie charakterov postáv, ktoré sú naozaj rozmanité. Neustále musíte sledovať drobné detaily, maličkosti, slovíčka a dávať na svoj vnútorný pocit, pretože autor sa zahráva a nič nie je také, ako to vyzerá. 
Poriadne ma prekvapilo, keď sa mi na konci potvrdila teória. Moje teórie sú vždy, ale naozaj takmer vždy úplne mimo, no tentoraz som si to pekne poskladala, ako puzzle a jasné, že som sa potom spokojne tešila, ako malé dieťa. I keď jedna vec ma zaskočila tak, že som ledva udržala zavreté ústa. Nie všetko sa tu dá odhadnúť, čo je samozrejme len a len dobré.

Hlavná hrdinka Anna to nemá jednoduché a v niektorých momentoch je trocha náročné chápať jej konanie. Všetko však postupne zapadá do seba a aj k Anne si čitateľ nachádza svoju cestu. Žiť iba v rozmedzí svojho domova a nedokázať vyjsť von je neskutočne náročné, no je zároveň priam zaujímavé na chvíľu sa scítiť s niečím takým. 
Myslím si, že Žena v okne je skvelá na odpútanie. Keď prídete unavený zo školy/z práve a po celom dni sa začítate do tohto skvelého príbehu... Prídete na úplne iné myšlienky. Pre mňa to bol v podstate nový žáner, no cítim, že voľba to bola skvelá a ani na chvíľu som neoľutovala. Určite odporúčam ďalej :).


Moje hodnotenie:

6 komentárov:

  1. Juuj na túto knižku sa už veľmi teším keď si ju prečítam! Mam pocit, že hoci len pred chvíľou vyšla, už teraz je o nej napísaných plno pozitívnych recenzií.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru je a právom. Bolo to výborné, takže sa máš na čo tešiť. Prajem príjemné čítanie :)!

      Odstrániť
  2. Táto kniha ma zaujíma čoraz viac a viac! Nech si ju už kúpim! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa ti bude páčiť. Ja som bola veľmi milo prekvapená :)). Vopred pekné čítanie prajem!

      Odstrániť
  3. Pekná recenzia. Minule som akurát stála v kníhkupectve nad touto knihou, ale nakoniec som zobrala inú. Nabudúce to asi prehodnotím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Ja by som tiež ešte donedávna asi trocha otáľala s jej kúpou, no teraz ti môžem len dosvedčiť, že za ten pokus určite stojí a oplatí sa jej dať šancu. Dúfam, že sa ti bude nabudúce páčiť :).

      Odstrániť