utorok 1. januára 2019

Knižné zhrnutie roku 2018

Ahojte moji milí čitatelia :)!
Cítite sa šťastní alebo stratení z Nového roku? Úprimne by ma zaujímalo, ako ho prežívate vy, pretože vnútorne mňa osobne vie tento sviatok zasiahnuť zrejme ešte väčšmi, než Vianoce. Tá obrovská novota, ktorú prináša a nejasnosť. Toľko možností je pred človekom a množstvo udalostí, ktoré ešte len čakajú a striehnú na svoju chvíľu... Asi ma to trochu desí. Ale aj tak to milujem. Štart. Začiatok niečoho.
31.12. sa ohliadam za spomienkami a 1.1. mám odrazu možnosť vytvoriť si nové. Samozrejme takto to celkom nefunguje, no princíp je jasný. Máme šancu urobiť kopu dobra, plniť si sny a tešiť sa. Aj keď môj názor je, že túto možnosť máme po celý rok.
Nech je, ako chce. Som rada, že rok 2018 je za nami, pretože mi so všetkou úprimnosťou dal zabrať. Nebol jednoduchý, nebol ideálny, ale mal prekrásne okamihy. Veľa ma naučil a za to som vďačná. Ale dosť bolo o mne. Porozprávajte mi, ako sa tešíte vy. Dávate si novoročné predsavzatia? Ja nie.

Každopádne na tento článok som sa veľmi veľmi tešila. Ako každý rok O:). Ak je niečo, o čom píšem rada, tak sú to zhrnutia. Je totižto skvelé ohliadnuť sa za všetkými prečítanými knihami a musím skromne priznať, že šťastie na tituly som mala tento rok obrovský. Skúšala som azda i nové smery, nové žánre a v mnohých som nechala kúsok seba. Ktoré boli najlepšími?

No ešte predtým...
Ako dopadla knižná výzva?
Tento rok som si dala za úlohu prečítať 62 kníh. Každým rokom to akosi znižujem, no povinností je veľa a snažím sa teraz orientovať hlavne na radosť z čítania, takže sa určite chápeme :)... Výzva sa splnila perfektne na presno a ja som krásne spokojná. Koľko kníh ste mali za cieľ vy?

Tak a poďme pomaly na to.

Najväčšie prekvapenie
Vek zázrakov. Táto kniha bola, až zarážajúco prekrásna. Dej sa stupňoval tempom, ktoré vo mne, až zanechávalo zvláštny smútok a nápad, ktorý autorka spracovala bol originálny. Knižka mi ležala v poličke zopár rokov, pretože som jej čítanie stále odkladala a bola to chyba. No ešte väčšia by bola, keby si ju nikdy neprečítam.
Žena v okne. Trilery všeobecne veľmi nečítam a keď detektívky, tak som za klasiku - Agathu Christie, ale tomuto príbehu som z mne neznámej príčiny dala šancu a vďakabohu za to. Neskutočne chytľavé čítanie. Časom som ho odporučila, aj mamine a tá bola nadšená, takže berte to, ako tiché odporúčanie.
Toto je moje srdce. V tomto roku som akosi stratila svoje nadšenie pre tínedžerské knižky a vyhľadávam ich už o čosi menej. Avšak Toto je moje srdce bolo pre mňa obrovským, skutočne obrovským prekvapením. Čakala som klišé príbeh, ktorý ma akurát tak rozhnevá, no to čo som dostala, by mi nikdy nenapadlo... Úžasne spracované témy o dospievaní, láske, sebavedomí. Jednoducho krása.
A veľmi špeciálne miesto a kúsok zo srdca si u mňa ukradla knižka Keby som ťa našla. Ten príbeh ma v tom čase, tak pohltil, až som ani nikam nemohla bez knihy ísť. Netuším, či som ju čítala skrátka v dobrom období alebo v tom bolo viac, no mne dala veľmi veľa.
Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť... tu slová netreba.



Najumeleckejšia kniha
Daj mi tvoje meno. Prvá kniha, ktorá ma prinútila vziať do ruky ceruzku a podčiarkovať si (v tomto prípade snáď všetko). No i tak je to nedokonalá kniha. Avšak možno, aj v tom tkvie jej čaro.
Smäd po živote je... Pravdivý. 
Sofia vždy chodí v čiernom. Jediné slovo... Život.


Najlepší námet
Ján Špirko: Zajatec je kniha, ktorý by si zaslúžila viac pozornosti. Jedná sa o zápisky Jána, ktorý bol partizánom a prežil svoje vlastné hrôzy v zajatí. Tieto zápisky, až po rokoch našli jeho vnúčatá, inak o tom rodine nehovoril...
Chlapec na vrchole hory. John Boyne nikdy nesklame. Nikdy.
Vojna nemá ženskú tvár. Ani slovo "silná" nie je dostatočným výrazom pre emócie tohto príbehu, no obdivujem autorku za jej prácu, ktorú odviedla. Ťažko sa mi čítalo.


Najživotnejšia kniha
Viete, niektoré príbehy sú, ako život. Tiché, pomalé, pravdivé, vedia vás zasiahnuť poriadne hlboko, no sú to zároveň pre mňa jedny z najmilších kníh, aké sa mi môžu dostať do rúk. Niektorými vecami sa oplatí dať udrieť.


Kniha, ktorá má z nie celkom známych príčin, výnimočné miesto v mojom srdci
Chlapec vtáčik a truhlár je veľmi pekný príbeh, ktorý je určený síce detským čitateľom, no je to jedna z tých kníh, ktorá je vlastne ešte lepšou voľbou práve pre čitateľov vyššieho veku. Kniha vás očarí ilustráciami, estetikou, no príbeh je rovnako krásny a autorkino písanie taktiež.
A Zakázané ovocie bolo super.
Záblesk svetla. Zvláštny príbeh, no výborný.
Knižnica duší by tu nemala byť, pretože príčiny sú viac, ako jasné... No v mojom srdci výnimočné miesto má O:).



Kniha roka
Dáma s kaméliami je kratučký príbeh, no svojim obsahom ponúka rozsiahlu škálu ľudských charakterov, udalostí a životných príhod. Mne osobne sa táto kniha veľmi páčila a tvorba A.Dumasa mladšieho si ma získala.
Na Osudný omyl spomínam len v dobrom. Zábavné, krásne... Čo dodať? Neskutočne príjemná kniha, od mojej najmilšej autorky.
Peter a Lucia je majstrovské dielo, ktoré mi pohladilo dušu.
Tess v sebe nesie kúsok nekonečna a Hardyho mi priblížila ešte väčšmi. Načala vo mne fascináciu jeho odlišným písaním v každom jednom diele a zároveň rovnakým a podobným.
Spoločnosť si musíte prečítať, či pozrieť... Na tom nezáleží. Záleží, len na tom, že je to fantastické a Na konci samoty je príbeh, ako sám život. Sledujete celé ľudské roky jedného života a ten čas vám stojí za to.





Kniha kníh
Nie je pre mňa možné opísať pocity, ktoré mi dala táto kniha. V nej som nenašla, len najlepší príbeh tohto roku, ale aj takzvanú, moju osobnú, knihu kníh. Thomas Hardy sa stal pre mňa géniom a áno... svojou tvorbou mi zmenil kúsok života. Zmenil kúsok mojej duše. Nie je to len môj najobľúbenejší autor, v tom to nie je... Stal sa mi spriaznenou dušou. Umelcom, ktorý má v mojich očiach obrovskú úctu. Ďaleko od hlučného davu pre mňa znamená veľmi veľa. Veľa sa mi s tým spája, až ma to priam kúsok tvorí.


Ak ste sa dostali, až sem, tak vám gratulujem a zároveň ďakujem. 
Chcela by som vám poďakovať za ďalší krásny rok, na tomto mieste. Za to, že vždy sa tu nájdu nejaké spriaznené duše, ktoré sem zavítajú a že ma neprestávate podporovať a inšpirovať. Všetci sa meníme a za tie roky, som sa zmenila priam neuveriteľne... No tak to má byť.
Do Nového roku vám prajem len to najlepšie a nech sa vaše sny stávajú skutočnými. Majte sa krásne :)!

10 komentárov:

  1. 62 je náhodou krásne číslo! :)
    Teším sa, že si sa dostala k takým skvostom ako je Vek zázrakov, Daj mi tvoje meno či Na konci samoty. To sú skutočne nádherné diela.
    A ten Tom Hardy? Wow. Instantne si ho musím zohnať, ak na teba zapôsobil takto. Pre takéto zmeny žijem i ja. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti krásne za komentár :)! Som neskutočne šťastná, že ťa Hardyho Dav zaujal... Je to prekrásna pomalá, precítená knižka, no jeho písanie je pre mňa priam náboženstvom. Nikdy neviem odhadnúť, ako ľuďom sadne, no ak by sa ti zapáčil, budem mať obrovskú radosť O:). Nechcem prezrádzať, no aktuálne čítam výbornú knihu, ak teda žiješ pre zmeny... Kniha nepokoja od F. Pessoa. Nepopísateľné :)). Evidentne sa zhodujeme v dielach, takže radosť čítať. Maj sa krásne :)!

      Odstrániť
  2. Vôbec nemám pocit, že je ďalší rok, ale paradoxne v sebe cítim väčšiu zmenu ako po minulé roky, ale to skôr tak keď sa obzriem späť, ako veľa sa toho tento rok zmenilo. Novoročné predsavzatia nie, keď niečo chcem, radšej začnem hneď, nie som veľmi trpezlivá aby som začala kedy bude nový rok! :D Ja si výzvu nedávam, ale je fajn, že keď si si to predsavzala, že si ju splnila. Je to veľa kníh a hlavne je super, že si našla veľa skvelých. Z tých, ktoré si prečítala ty, som neprečítala veľa. Len Na konci samoty a Petra a Luciu. Peter a Lucia je tiež moja srdcová záležitosť, dokonca som v ochotníckom divadle hrala Luciu. Inak si ale presne pamätám, keď si o týchto knihách písala a trochu ma mrzí, že som neprečítala Smäd po živote, Vojna nemá ženskú tvár a Sofia chodí vždy v čiernom. Kazua Ishigura som prečítala Remains of the Day a tiež ma očarila, takže túto Neopúšťaj ma by som chcela tiež. Nakoniec ti tiež prajem do roku 2019 všetko najkrajšie a teším sa na tvoje články a odporúčanie na knihy!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si zase presne spomínam na tvoj komentár a marí sa mi niečo o tom hraní Lucie... Nadšenie z toho neopadlo i keď som pozabudla. Musel to byť úžasný a prekrásny zážitok ♥. Celkovo ma teší, že si ju čítala a páčila sa ti, lebo často sa stretávam s ľuďmi, ktorých až tak neočarila.
      Určite je veľká škoda toho Smädu po živote. Myslím, že tebe by sa to mohlo páčiť, no zároveň verím, že predsa len knihy čítame, keď je ten správny čas a tvoj zrejme ešte neprišiel. Avšak ono to príde O:).
      Neopúšťaj ma bolo nezabudnuteľné.
      Ďakujem ti krásne. Teším sa, že moje články budú čítať ľudia, medzi ktorými budeš ty :)). Maj sa krásne :)!

      Odstrániť
  3. 62 kníh! Páni! Ja som tento rok prečítala len 19 kníh... a som z toho úprimne sklamaná, pretože knižky milujem a už na jeseň som si všimla, že čítam oveľa menej, než zvyčajne. :) Povedala som si však, že mám ďalší rok plný čítania pred sebou. V tvojom zhrnutí som si hneď našla niekoľko titulov, po ktorých čoskoro siahnem... :) Ja som tento rok otvorila Hanou od Aleny Mornštajnovej.
    Tak ti ešte prajem krásny rok plný dobrých kníh!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite to tak je z nejakého dôvodu. Možno si tvoja myseľ potrebovala oddýchnuť a načerpať sily, možno len trochu viac vnímať svet alebo sa skrátka len pripraviť na všetky tie príbehy, čo na teba čakajú :).
      Ďakujem ti ♥!

      Odstrániť
  4. Tvoj súhrn je najlepším, aký som tento rok čítala, a to som ich dnes čítala už naozaj veľa :) Bol krásny, plný citu a ten úvod - WAU! Joj, no krása♥♥♥
    Vďaka tebe mám mnoho tipov na čítanie, až mám z toho strach, lebo viem, že sa k nim ťažko dostanem a bude ma to mrzieť - nuž, musím si nejako lepšie rozvrhnúť čas :D Veď som len tak-tak dala 30 kníh za minulý rok...ach, no comment :D
    Rovnako ti prajem krásny a úspešný rok 2019 a mnoho inšpirácie pre nové články! Maj sa krásne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľa komentárov som prečítala a veru, aj ten tvoj je jeden z najkrajších ♥♥ Veľmi si cením, ako na teba zapôsobilo toto zhrnutie a že si z neho cítila, to čo som aj chcela podať ďalej ♥. Spravila si mi neskutočnú radosť!
      A neviem, čo ma teší viac... Či to, že sa ti článok páčil alebo koľko tipov si si z neho odniesla. Keď niekoho zaujmu knižky, ktoré sa mi páčili a zapôsobili na mňa, tak je to jeden z najkrajších ohlasov, ktoré môžem dostať a ktoré môžu potešiť moju dušu :)).
      Ďakujem ešte raz! Maj sa krásne :)!

      Odstrániť
  5. Môj rok 2018 tiež bol krásny aj ťažký zároveň. No už ho bolo veľa, posledné týždne boli pre mňa veľmi skľučujúce, mala som (teda este stále mam) mononukleozu a viac ako 4 tyzdne som chorá, unavená, a hlavne vystresovaná. Veľa som toho v škole zameškala a mam pocit, že už ani neviem aké je to byť zdravá a bez teploty. Akoby sa na mňa všetko rútilo. Viem, že by som to nemala takto prežívať, ale už som sa do toho všetkeho zamotala.
    A asi aj kvôli tomu všetkému som sa veľmi tešila na rok 2019. Pretože je to nový začiatok a chcem si ho užiť. A aj keď stale som chorá, už to nevidím tak čiernočierne. Snažím sa všetko brať s nadhľadom a postupne si zorganizovať čas. Totiž ja som z tých ľudí, ktorí zbožňujú plánovať čo budú kedy robiť :D ... Dúfam, že mi tento rok prinesie aspoň toľko radosti ako ten minulý, že si ho vychutnám. Dala som si iba jedno jediné predsavzatie, a to byť tak vnútorne šťastná a pokojná.
    Naozaj každému prajem aby bol v tomto roku (aj v ďalších) spokojný sám so sebou, aby každý bol pánom svojho života a šiel si vysnívanou cestou a nenechal sa odradiť či znechutit!
    A tebe Kika takisto nech sa ti darí s týmto úžasným blogom a nech sa ti vráti to krásne čím obdarúvaš ľudí okolo seba :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Len jedno slovo pre teba mám.... obrovské ĎAKUJEM.
      Obrala si ma o slová a za to som ti vďačná.
      Veľmi s tebou cítim, pretože taktiež som mala mononukleózu, pár dní som strávila minulý rok v nemocnici, neustále som bola chorá a horúčky mi nevedelo znížiť nič na svete. A najmä som stratila množstvo... nuž tých najcennejších vecí. A preto tento Nový rok prežívam inak. Hlbšie. Nie je jednoduché ho začať a zanechať všetko stratené za sebou. Ale je to potrebné.
      Veľmi nám držím palce. Predsavzatia si nedávam, ale s tým tvojim sa stotožňujem na 100%. Človeku nič viac netreba, iba ak pocítiť lásku k sebe samému, s pokojom a šťastím v duši.
      Myslela som, že tento blog sa nedožije Nového roku, no ukázala si mi, že by to bola chyba a omyl. Že má svoje miesto a význam... Ďakujem ♥

      Odstrániť