piatok 31. októbra 2014

Experiment (3) / Veronica Roth

Experiment

O knihe :
Tris a Tobias sú opäť spolu – ale za akú cenu. Systém frakcií je kompletne rozvrátený, polovica mesta leží v troskách. Spoločnosť však potrebuje vodcov, a tak sa k moci dostávajú tí, ktorými doteraz ostatní opovrhovali. Bezprizorní. Všetci však myslia iba na pomstu. A tak to vyzerá, akoby len vymenili diktátorku v čierno-modro kostýme za inú v otrhaných šatách.
Mesto je v rozklade a jediná záchrana môže prísť zvonku. Tris a Tobias sa vydávajú za plot, aby sa pokúsili odhaliť pravdu o svojom meste. Je naozaj možné, že sú len súčasťou experimentu, z ktorého niet úniku? Alebo je aj toto len ďalšia simulácia?

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.
Knihu si môžte kúpiť, napr. TU.

Moje pocity :
Je ťažké uveriť, že už som ukončila celú sériu. Mám pocit, že to ubehlo strašne rýchlo. Ani som sa nenazdala a a už bol koniec. Ľutujem, že som sa k takejto úžasnej sérii dostala tak neskoro, ale tvrdím, že lepšie teraz ako nikdy. Pri tejto knihe som rada, že sa mi nestalo to čo väčšine z vás. Nedozvedela som sa ten dôležitý spoiler, takže kniha ma po celý čas prekvapovala. Ani sa vám nečudujem, že ste mali také nervy, keď ste sa to dozvedeli (na vašom mieste by som asi vraždila).

Kniha sa čítala veľmi dobre a rýchlo. Stránky akoby sa otáčali samé. Dej ubiehal rýchlo a ja som nenašla ani jednu nudnú pasáž cez ktorú by som mala problém prehryznúť sa. Zo začiatku som mala pocit, že predošle diely nastavili latku príliš vysoko a Experiment ich neprekoná, ale kniha ma nakoniec presvedčila. V mojich očiach je geniálna ! Túto sériu môžem s hrdosťou zaradiť k mojim najobľúbenejším knihám. Po 1. celý ten príbeh je originálny. Po 2. je to až desivo reálne. Mám kopu dôvodov prečo sa mi kniha páčila, takže by sme tu zrejme boli do rána.

Už od začiatku mi autorkyn štýl nesmierne sadol. Píše jednoducho, vynecháva zbytočné omáčky a nič neobaľuje do zbytočných pozlátok. Jej genialita nemá hraníc ! Všetko má do detailov premyslené. Vytvorila originálny príbeh. Takisto vytvorila silné postavy. Jej postavy niesu ako zo šablóny, sú niečim výnimočné. Hlavná hrdinka nieje ufňukaná ako "dnešné postavy," vyžaruje z nej sila a odhodlanie. Všetko je neskutočne reálne. Vôbec by ma neprekvapilo keby sa takéto niečo stalo v budúcnosti.


Tretí diel bol iný aj z pohľadu postáv. Teraz sme nesledovali situáciu len očami Tris, ale aj Tobiasa. Občas sa tieto pohľady od seba ani moc neodlišovali, ale neprekážalo to. Tobias ma takisto zaujímavé myslenie a pomohlo mi to lepšie ho pochopiť. Lepšie pochopiť jeho strach, jeho ciele, jeho city a myšlienky. Myslím, že mnohý z nás ho vnímali inak, až kým nenazreli do jeho myšlienok.

Tris som si zamilovala od prvej stránky Divergencie. Je silná a obetavá. Nechýba jej odvaha. Bez váhania vám pomôže a vždy sa dokáže vynájsť.. Keď budem čítať iné knihy, tak v kútiku duše cítim, že mi bude Tris veľmi chýbať. V niečom je naozaj výnimočná a nikto ju nedokáže nahradiť. Určite patrí k mojim najobľúbenejším knižným hrdinkám. Stala sa mi vzorom a mnoho krát mi pomáha pri prekonávaní strachu. Som rada, že som mala možnosť spoznať ju.

Nečakala som, že kniha naberie takéto obrátky. Myslela som si, že sa tam bude diať niečo úplne iné a hlavne som nečakala ten koniec. Priznám sa, že aj slzy tiekli (inak sa nedalo). Bolo to dojímavé a zničujúce. To pomyslenie na to strašne bolelo a prišlo mi to celé ľúto. Keď si pomyslím čo všetko museli prekonať a nakoniec toto.. Prekvapilo ma to a bola som šokovaná. Stavím sa, že autorka neprekvapila len mňa.. No aj tak vám knihu odporúčam, pretože stojí za prečítanie.

Moje hodnotenie :

8 komentárov:

  1. Ja som bohužiaľ nečítala ani jednú časť :/ Na Vianoce snáď konečne sa k nej dostanem! :D
    http://booksmakesenseofmylife.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Držím ti palce ! Ja som to tiež strašne dlho odkladala, ale teraz neľutujem.. je to perfektné :D !

      Odstrániť
  2. Mňa Experiment sklamal. :D Divergencia bola geniálna, Rezistencia o kúsok slabšia, ale Experiment absolútne nudný a bavilo ma asi len tých posledných 100-50 strán, keď sa tam začalo niečo diať. :D Tris je tiež jedna z mojich obľúbených hrdiniek, ale niekedy je neskutočné hlúpa a ufňukaná, že by som ju vtedy najradšej asi zabila :D Ale koniec tej knihy bol skvelý, aj keď mi to prišlo trochu....zbytočné. Autorka to mohla ukončiť úplne inak :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Netvrdím, že to bol najlepší diel zo série, ale tak priznajme si.. na Divergenciu nemá nič. Ja Tris chápem. Keď "fňukala" mala na to dôvod a ten koniec.. Bolo to šokujúce, vôbec som nečakala, že také niečo je vôbec možné.. :D

      Odstrániť
  3. Som rada, že sa ti kniha páčila a že si nevedela dopredu koniec, určite by som si tak knihu viac užila. Takto som ostala taká rozpačitá a navyše, v strede som sa trochu nudila.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keby že to viem, tak zareagujem asi takisto ako ty.. no mala som šťastie :D. Kedže som to netušila, tak ma to rozplakalo, rozdrvilo..

      Odstrániť
  4. Túto časť dostanem na vianoce. Veľmi sa na ňu teším, a keď som uvidela že si urobila na ňu recenziu, nevedela som, či si ju mám alebo nemám prečítať (kvoli spoilerom samozrejme!). Nakoniec som si ju však prečítala a je super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :D ! Ja sa spoilerom vyhýbam. Viem, že mňa vie tiež riadne naštvať keď sa dozviem niečo dôležité z deja, tak to hádam nebudem robiť ostatným ?! Som rada, že si si ju nakoniec prečítala :D :).

      Odstrániť