piatok 7. februára 2020

Len pár slov chcem povedať... | Dáma s maghrebským psíčkom


Originálny názov: Die Dame mit dem maghrebinischen Hündchen
Autorka: Dana Grigorcea
Vydavateľstvo: Inaque
Rok vydania: 2019
Počet strán: 120

Novela Dáma s maghrebským psíčkom je nielen príbehom nezvyčajnej, práve sa začínajúcej lásky, ale aj príbehom umenia a nádherným portrétom Zürichu.
Anna je úspešná primabalerína a Gürkan turecký Kurd. Hoci majú obaja celkom iný pôvod a žijú v odlišných svetoch, pociťujú k sebe navzájom silnú príťažlivosť a sympatie. Už samotný názov nepochybne odkazuje na slávnu poviedku Antona Pavloviča Čechova Dáma so psíčkom z roku 1899, no Dana Grigorcea si ju interpretuje po svojom a predstavuje nám jej variáciu, v ktorej šikovne zamieňa roly. Tento príbeh je ako balet s presne naplánovanou choreografiou na úžasnú hudbu, kde sú tanečníkmi aj okoloidúci. Aj keď je novela obhajobou letmého šťastia a zmyselnosti, súčasne otvára témy ako osamelosť v manželstve.


...

Neviem, či sa vám oplatí čítať si anotáciu a vytvárať si nejaké predstavy o tom, ako by táto krátka novela mohla vyzerať. Pretože na jej opise nezáleží. Nezáleží na tom, či je Gürkan Kurd, či je kniha zvyčajná alebo nezvyčajná... nič nemá význam. Pretože tie opisy a charakteristiky vám nepovedia nič o kráse, ktorá vás naplní skrz slová a riadky. O tom, aká plná života táto útla knižka je. A pocitu...

Nič vám nepovedia o písaní Dany Grigorcea, ktorej slová akoby vychádzajú priamo z duše a ktorá vo vás dokáže vyvolať dojmy, ktorých ste nečakali, že ste schopní. Cítite nostalgiu. Spomínate na svoje lásky, svoje silné emócie, na ktoré ste už dávno zabudli. Alebo aj nie... Nostalgicky vám chýbajú momenty, ktoré ste sami prežili alebo aj tie, ktoré ste ani len nezažili. Vaše sny a predstavy. Ožívajú vám v mysli, pretože ten pomalý, hlboký štýl, ktorý vám rozpráva príbeh Dámy so psíčkom vás núti všetko cítiť a všetko väčšmi vnímať. Najmä samých seba. Cítite sa akoby ste čítali o sebe. Medzi postavami a vami tu dochádza k zvláštnemu spojeniu a pochopeniu. Celý dej je len také pomalé plynutie času. Opisy miest, opisy chvíľ. Tým všetkým je príbeh popretkávaný, až tvorí krásny obraz človeka a lásky.

"Pociťovala nepokoj, znepokojujúce tušenie, že nerobí to, čo by chcela robiť,
pričom však ani len netušila, čo by to tak mohlo byť. Iba si všimla, že sa 
pohybovala príliš rýchlo, akoby sa ostýchala vlastnej prítomnosti, ako cudzinka
v záhrade..."

Túto knihu som čítala náhodne, celkom bez rozmyslu, ale ihneď sa stala mojou obľúbenou a výnimočnou spomedzi iných kníh. A som za to úprimne vďačná. Milujem takéto jednoduché a zároveň podstatné diela, ktoré hovoria viac, než sa snažia dať najavo. Ktoré sa vás dotknú na tých správnych miestach. Azda nie každému sa Dáma zapáči tak, ako sa zapáčila mne, no i ten pokus za to stojí. Venovať jej čas a pozorovať prostredie, spomienky, lásku a charaktery... tu niet priestoru na oľutovanie tejto voľby. Preto... moje odporúčanie máte - zvyšok je len na vás. Viac slov netreba.

"V jeden skorý večer, pri miernom svetle, keď drobnými krokmi kráčala pozdĺž kanálu,
zmocnila sa jej radostná myšlienka s intenzívnym uvedomením si niečoho, k čomu mala
dospieť už dávno, a to, že v živote neexistujú náhody a žiadna záhuba a že našim túžbam
nie je vlastný žiadny hriech..."


Za knižku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu MegaKnihy.sk
Dámu s maghrebským psíčkom, ale aj veľa iných krásnych kníh, si môžete zakúpiť na tejto adrese.

2 komentáre:

  1. Krásne napísané :) Túto knihu mám na wishliste, teraz sa na ňu teším oveľa viac, tak dúfam, že sa k nej čoskoro dostanem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)! Myslím, že sa ti bude páčiť... teším sa na recenziu :)

      Odstrániť