utorok 19. januára 2021

A Gift in December | Zasnežené Nórsko a ľúbostné listy z minulosti

Autorka: Jenny Gladwell
Vydavateľstvo: Hodder Paperback
Rok vydania: 2019
Počet strán: 272

A Gift in December je malá nenápadná knižka, ktorá mi však svojou jednoduchou, no o to krajšou obálkou v čase Vianoc padla do oka. Len veľmi matne som si naštudovala o čom by mala byť, ale po jej rozčítaní som rýchlo zistila, že som natrafila na svoju šálku kávy.

Príbeh sa točí okolo Jane, ktorá je úspešnou novinárkou, no aktuálne sa vyrovnáva po neúspešnom vzťahu. Ako to už býva, jej život pomaly stratil význam a zatiaľ, čo všetko naokolo beží ďalej, pre ňu sa čas zastavil. Blížia sa však Vianoce a Jane dostane ponuku, ktorá sa ani so smútkom na duši neodmieta. Vyšlú ju do Nórska! Jej úlohou je napísať článok o tradícii stínania vianočného stromčeku, ktorý má svoju hlbokú históriu a následne sa ako dar odosiela do Londýna - odkiaľ aj ona sama pochádza. Už čoskoro sa Jane ocitá v skupinke influencerov, novinárov a bloggerov, ktorý do nádhernej severskej krajiny putujú za rovnakým účelom, ibaže to nie je všetko…

Jane zisťuje oveľa viac o historickej stránke celej veci a spoznáva Thomasa, ktorý za tradíciou stojí. Dozvedá sa o ľúbostnom príbehu, ktorý sa odohral v pozadí dejín a nachádza listy - jediný pozostatok všetkých spomienok na lásku tých čias.

A presne to ma na tom tak veľmi bavilo! Vždy v knižkach milujem dve časové línie a najmä, keď sa jedna z nich odohráva v časoch minulých. Či už vrámci korešpondencie alebo útržkov spomienok, každá jedna varianta ma teší rovnakým spôsobom, pretože príbehu to vždy dodáva akýsi lepší nádych.

Nuž a musím uznať, že táto kniha to všetko v sebe mala. Bola pre mňa príjemným prekvapením, pretože mi nepomohla precvičiť si len angličtinu (ktorú by som mala cvičiť častejšie hah), ale aj jej príbeh si ma získal spôsobom, ktorý som nečakala. Príbeh je oddychový, zábavný, pútavý a ani romantické úseky mi neliezli hore krkom.

Postavy boli fantastické a rozmanité a hlavná hrdinka Jane vám poľahky prirastie k srdcu. Jedná sa o sympatickú mladú ženu, ktorá spočiatku možno na chvíľu stratila svoj smer, no po celý čas príbehu sa hľadá a myslím, že napokon sa jej aj podarí nájsť, či lepšie povedané získať to hlavné - samú seba.

Zhrnula by som to tak, že kniha je napísaná výborne a pritom autorka nie je až taká známa, ako sa mi podarilo neskôr zistiť. Jej štýl je však kvalitný a prepracovaný, takže som ani na chvíľu nemala problém nútiť sa do čítania alebo snažiť sa koncentrovať. Celý čas mala moju plnú pozornosť. Posledné stránky som dokonca tak trošku ani nedýchala, pretože bolo ťažké ju odložiť a najmä som túžila vedieť ako sa to celé skončí.

Takže ak hľadáte niečo, pričom by ste sa zasmiali a zároveň niečo, čo vás pohladí na duši, tak toto je to pravé! Úprimne knihe ani nemám čo vytknúť a koniec koncov môžem povedať, že som za jej prečítanie rada. Myslím, že ak sa rozhodnete dať jej šancu, tak ani vy nebudete ľutovať, že ste pri nej strávili čas. A ako tip na záver: pokiaľ vám nesedí anglický jazyk, tak knižka je vydaná aj ako Decembrový dar v slovenčine. Želám vám príjemné čítanie :)!

Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. Ja som ju dostala na Vianoce od frajerovej sestry. Len ma mrzí, že som ju nestihla prečítať, tak si ju šetrím na najbližšie Vianoce :3 Teraz sa na ňu teším ešte viac, pretože som to považovala za taký mech príbeh, ale ako vidím, mýlila som sa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vieš čo vôbec to nie je také meh akoby sa mohlo zdať, tak dúfam, že sa ti bude páčiť O:)

      Odstrániť