pondelok 13. apríla 2015

Ten pravý, ktorého nechcem / Alexandra Potterová

Ten pravý, ktorého nechcem

Ako zistíte, že je to ten pravý?
  • Lietajú vám pri pomyslení naňho motýle v bruchu?
  • Je vaším snom vydať sa zaňho?
  • Alebo to proste viete?
Alexandra Potterová je späť a s ňou aj jej nezameniteľný vtipný a šarmantný spôsob písania, ktorý sme si všetci tak zamilovali! O tom, že nestratila nič zo svojho čara, sa budeme môcť presvedčiť aj v novinke Ten pravý, ktorého nechcem. Tá rozpráva príbeh o tom, čo sa stane, ak legenda zabezpečí, že s tým pravým zostaneme navždy. Problém nastane, ak si to myslí len tá legenda...
Keď Lucy v Benátkach spoznala Natea, bolo jej jasné, že on je ten pravý. Očarení prvou láskou sa pobozkali pod Mostom vzdychov pri zapadajúcom slnku. A to – podľa legendy – im malo zaručiť večnú lásku. Ich vzťah nevydrží, a po desiatich rokoch o sebe nič nevedia. To sa zmení, keď sa Lucy presťahuje do New Yorku a legenda ich opäť spojí. Znovu. A zase. A zase. Ale čo ak Nate nie je ten pravý? Ako sa ho zbaví? Veď navždy môže byť príšerne dlho...

Vždy, keď som vstúpila do kníhkupectva obzerala som obálky Potteroviek. Sľúbila som si, že jedného dňa si nejakú z nich prečítam, ale ako čas plynul nejak som sa k tomu nedostávala. A zrazu prišiel ten deň kedy mi prišla ponuka a ja som si povedala, že teraz je ten správny čas. Ako inak, aj teraz ma dostala tá krásna obálka, ktorá je skrátka úžasná... čo si budeme navrávať. Aj keď naživo je o niečo krajšia. A samozrejme ma aj zaujala anotácia, pretože to vyzerá tak inak, zábavne a romanticky. Takže vás vítam pri recenzii na moju prvú Potterovku.

Alexandra Potterová nie je žiaden začiatočník a jej knihy pozná zrejme každý smrteľník. Koncom minulého mesiaca u nás vyšla novinka s názvom Ten pravý, ktorého nechcem (You're The One, That I Don't Want), ktorá je autorkiným debutom. Mnoho žien má v obľube knihy od Alexandry Potterovej a bola som vážne zvedavá čím si všetkých tak získala. Jedno nemôžem poprieť... Alexandra píše naozaj veľmi vtipne. Jej nápady sú originálne a ak sa tam vyskytne aj nejaké to klišé, veľmi si to nevšimnete. Jej kniha na mňa priam až kričí neber život, tak vážne. Všetko čo sa nám stane má nejakú príčinu a mi to musíme s úsmevom na perách zvládnuť a nepoddať sa.

Na knihe ma veľme zaujalo, že by malo ísť v deji o legendu. Legendy mám rada. Vždy sú zaujímavé, tajomné a dá sa z nich poučiť. Táto konkrétna legenda by sa mala týkať známeho Mostu vzdychov v Benátkach. Nedalo mi to a troška som pátrala čo to o tomto moste s mojim kamarátom Googlom a zistila som, že tento most má svoju históriu. Keď odsúdenci z Dóžovho paláca kráčali do väzenia bol práve tento most poslednou vecou čo videli. Posledný krát si z neho mohli vychutnať nádherný pohľad na Benátky. Síce som nenašla nič o legende o bozku, ktorý spája naveky, ale aj tak mi to príde zaujímavé.

Uvedomujem si, že toto je typ knihy, ktorý skrátka nikdy nesadne každému. Jeden tábor bude knihu neznášať, a druhý milovať (malá väčšina to bude brať ako priemer). Ja sa pridávam k druhej skupine. Knižka má svoje osobité čaro a mne sa naozaj veľmi páčila. Dá sa pri nej skvelo oddýchnuť, vypnúť od okolitého sveta a len tak sa začítať a na nič nemyslieť. Vie vás zabaviť, pretože je fakt vtipná, či už dejovo, alebo v súvislosti s postavami.

Hlavnou hrdinkou je Lucy Hemmingwayová. Je to sebavedomá, cieľavedomá, sebestačná, dokonalá žena... a práve ste mi naleteli! Lucy je presný príklad, že ani my ženy nie sme dokonalé. Je síce cieľavedomá, má akú takú predstavu čo by chcela dosiahnuť, ale ako to už býva nikdy nič nedosiahnete bez prekážok s ktorými sa Lucy musí popasovať. Každý je omylný, každý má právo urobiť chyby, veď predsa ako by sme sa poučili, keď nie zo svojich chýb? Ja som si ju obľúbila. Je to taká vtipná osôbka, ktorá miluje umenie a je pomaly za každú srandu. Mala svoje chyby a to sa mi na nej páčilo.

Musím skonštatovať, že toto síce je moja prvá Potterovka, ale určite nie posledná! Autorkin štýl sa mi zapáčil a jej humor mi sadol. Celý príbeh je podaný veľmi vtipnou formou. Je tam správna dávka romantiky, bláznivých priateľov a uvidíte, že osud nám vie pekne zamiešať karty. Ja knihu odporúčam a som veľmi rada, že som si ju prečítala.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžte kúpiť, napr. TU.

Moje hodnotenie :

2 komentáre:

  1. Začala som čítať jednu knihu od nej, ale pravdupovediac, až tak ma nechytila. No podľa tvojej recenzie táto vyzerá zaujímavejšie, tak možno predsa dám autorke "druhú šancu" :) pekne napísané inač :)
    grace-of-books.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hádam sa ti bude páčiť :). A ďakujem :) !
      Tvoj blog sledujem a musím poznamenať, že sa mi veľmi páči tvoj článok o Anne zo zeleného domu. Keď som ho čítala, úplne si mi prehovárala z duše :). Zbožňujem Annu zo zeleného domu a samotnú Annu. Patrí k mojim najobľúbenejším hrdinkám a mojim najväčším vzorom :).

      Odstrániť