štvrtok 21. mája 2015

Magistérium : Železná skúška / Cassandra Clare, Holly Black

Železná skúška

Dvanásťročný Callum Hunt odmalička vie, že ak by sa niekedy zaplietol s mágiou, znamenalo by to preňho smrteľné nebezpečenstvo. Keď dostane pozvánku na vstupnú „železnú“ skúšku do magistéria, tajomnej čarodejníckej školy, rozhodne sa za každú cenu neuspieť. Lenže majster Rufus si ho napriek tomu vyberie za učňa. A tak chlapec prichádza do školy v podzemných jaskyniach, na miesto s magickou, ale aj zlovestnou históriou a neistou budúcnosťou. Žiakov tu učia čarovať a je to celkom zábavné, lenže zároveň ich pripravujú na to, že raz možno budú musieť zachraňovať svet pred Nepriateľom smrti. Call sa prvý raz v živote necíti ako čudák a dokonca verí, že si v magistériu nájde priateľov. Lenže železná skúška je iba začiatok a to najťažšie ho ešte len čaká.

Som veľký fanúšik tvorby Cassandry Clare a jej knihy zbožňujem. Avšak o existencii tejto knihy som ani netušila. Prvý krát som o nej počula, keď vyšlo na povrch, že vydavateľstvo Yoli sa rozhodlo preložiť a vydať ju. Nejdem sa tým zaťažovať, ale celkom ma to prekvapilo. Vedela som, že si túto knihu musím a chcem prečítať, ale mala som menšie obavy. Ako prvé som sa obávala veku hlavného hrdinu. Callum má dvanásť rokov a bála som sa toho, pretože často sa stáva, že autor nedokáže vystihnúť pocity dieťaťa. Lenže to som zabudla, že knihu píše Cassandra. Je mi jasné, že po tomto tu ju už nikdy nebudem podceňovať. 

Priznávam, že som netušila do čoho idem. Anotáciu som si prečítala asi raz, takže som sa nechala prekvapiť. Neviem prečo, no trocha som čakala, že tam budú Tieňolovci preto bolo pre mňa obrovským prekvapením, keď som zistila, že žiadny Tieňolovci tam nie sú a ani nebudú. Celkovo mi príde táto kniha iná než sme u Cassandry zvyknutý. Veď už len to, že ju s niekym píše ma zarazilo. Svojou fantáziou by strčila do vrecka nejedného autora a tak som si to nejak nevedela predstaviť, že by mala knihu písať s niekým. No táto kombinácia sa mi páči a vypálilo to veľmi dobre. Vidno, že obe autorky si sadli a že dokážu fungovať na rovnakej vlne. Vždy ma fascinuje pri knihách, ktoré sú písané viacerými autormi to, že ako je možné, že to vôbec nepoznať. Veď predsa každý autor má iný štýl písania, tak ako je možné, že dokážu písať identicky? Je to zaujímavé...

Keď som rozčítala túto knihu prišla mi fajn. Čítalo sa to skvele, písané to bolo fantasticky (ako vždy) a bavilo ma to. Bolo to dobré a ja som nemala dôvod to kritizovať, lenže stále tam nebolo niečo čo by ma položilo na lopatky, zdvihlo ma zo stoličky, alebo ma ohromilo. Aj to sa však zmenilo. Ako som čítala ďalej, časom ma príbeh neskutočne pohltil a ja som bola stále začítanejšia a začítanejšia. Pri konci som už ani nedýchala. Ruky som mala ako prilepené ku knihe a iba som prevracala stránky. Očami som dychtivo čítala bez prestávky. Bolo absolútne nemožné sa od toho odtrhnúť!

Oheň chce horieť.
Voda chce plynúť.
Vzduch chce stúpať.
Zem chce spájať.
A chaos chce pohlcovať.

A Call chce žiť.

Boli tam skvelé akčné momenty, výborne vyjadrené pocity hrdinov, veľmi reálne podaný príbeh, maximálne uveriteľný... v skratke to bolo úžasné! Neľutujem, že som to čítala. Naozaj ma to dostalo. Po prečítaní vo mne ostal taký ten šokový pocit a hlavne vo mne bola túžba po druhom diely. Dúfam, že vydavateľstvo sa rozhodne preložiť všetky diely, pretože je to séria, ktorá stojí za prečítanie a zaujme či už starších, ale aj mladších čitateľov.

Hlavný hrdina Callum Hunt má dvanásť rokov a žije so svojim otcom. Otec ho vychováva najlepšie ako vie a má ho veľmi rád. Callumov otec je veľmi napätý, pretože jeho syna čaká magická skúška, ktorá rozhodne či Callum bude študovať mágiu, alebo nie. Calluma otec učil, že všetci mágovia sú zlý a nedá sa im veriť. Mágom vraj na ostatných nezáleží, sú chladný a bezcitný. Jeho otec má k mágii veľmi veľký odstup aj keď sám bol mágom. Callum však aj keď nechcene skúšky urobí a na školu sa dostane. Tam začína všetko dobrodružstvo. Nájde si po prvý krát priateľov a konečne niekde zapadne.
Calluma som si obľúbila už od začiatku. Je mierne tvrdohlavý a snaží sa dosiahnuť svoje. Je to skvelý priateľ, ktorý sa za vás obetuje, keď potrebujete pomoc a vždy bude stáť pri vás. Páčilo sa mi, že aj keď nemá veľa priateľov, tak nie je čudný samotár, ktorý je ustráchaný a tichý. Naopak.. dokázal trúsiť jednu uštipačnú poznámku za druhou. Mal v sebe veľké odhodlanie a je to skvelý chalan. Jeho vek mi napokon vôbec neprekážal.

Inak veľa krát som sa stretla s tým, že ľudia túto sériu prirovnávajú k Harrymu Potterovi. S tým nesúhlasím a nepáči sa mi to. Áno malo to v sebe prvky Harrymu podobné, no neprirovnávalo by som to k tomu. Harryho Pottera milujem a čítala som to nespočetne krát a aj keď bola Železná skúška dokonalá Harrymu sa nevyrovnala a ani sa nikdy nevyrovná. Harry je legenda a len ťažko ho niečo prekoná.. Túto knihu hodnotím veľmi kladne a už sa teším na ďalšie diely! Knihu rozhodne odporúčam, prečítanie neoľutujete. A musím ešte poznamenať, že tá obálka je úplne nádherná! Tie farby, postavy... je prekrásna! Takisto sa mi páčili aj ilustrácie v knihe.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
Knihu si môžte kúpiť, napr. TU.

Moje hodnotenie :

4 komentáre:

  1. Knihu mám doma a veľmi sa na ňu teším a máš pravdu tie ilustrácie vnútri sú veľmi pekne. Skvelá recenzia:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som ju pred pár dňami držala v rukách a rozhodovala som sa, že či si ju mám kúpiť alebo nie, nakoniec som sa rozhodla, že nie. A teraz to trochu ľutujem... Och! Bože a sú tam ilustrácie?! Prečo som si ju neprelistovala! -_- Ale to je jedno... Hlavne sa obávam, aby sa kniha nepodobala na HP, pretože som čítala asi päť recenzií a všetci to tam spomínali, podobne ako ty, že je tam pár spoločných prvkov. A ešte všetci ste z toho takí nadšení, že normálne aj ja chcem :D Asi si ju zbehnem kúpiť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bež po ňu :D! Běž Forreste, běž :D!! Je to naozaj skvelé.. Myslím, že sa ti to bude páčiť. A tej podobnosti s HP sa neboj. Sú tam nejaké tie podobné prvky, ale zas mne to tak neprekážalo :).

      Odstrániť