nedeľa 10. mája 2015

Pýcha a predsudok / Jane Austen

Pýcha a predsudok

Slávny román anglickej prozaičky, klenot svetovej klasickej tvorby, o tom, ako môže príchod mladého muža prevrátiť hore nohami život v rodine s piatimi dcérami. V ovzduší sa vznáša pýcha, láska, predsudky, spoločenské konvencie, zlomené srdcia i spoločenský škandál, no aj sebapoznanie a pochopenie...
Príbeh lásky a hodnôt odkrýva vzťahy medzi spoločenskými vrstvami Anglicka 18. storočia.
Jane Austen sa pohybuje na hrane komédie a vážnosti, jej vtipné postrehy prezrádzajú bystrú a nemilosrdnú pozorovateľkou.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
Knihu si môžte kúpiť, napr. TU.

Pán Bennet a pani Bennetová žijú vo svojom vidieckom sídle so svojimi piatimi dcérami. Dve najstaršie, Jane a Elizabeth sú už dosť staré na sobáš a preto je najväčším snom ich matky, aby im čo najskôr našla ženícha. Keď sa do susedného sídla Netherfield nasťahuje mladý, bohatý, pekný muž ich matka je doslova vo vytržení. Jej najväčším prianím by bolo aby si tento nový sused, pán Bingley vzal jej najstaršiu dcéru Jane. Avšak s pánom Bingleym príde aj jeho dlhoročný dobrý priateľ pán Darcy. Ten je úplný protiklad pána Bingleyho. Zatiaľ čo pán Bingley je milý, dobrosrdečný a neukazuje, že je bohatší než ostatný, pán Darcy je pyšný, nevrlý a nič mu nie je dobré. Lenže láska si nájde každého z nás a pán Darcy sa zamiluje do Elizabeth Bennetovej, ktorej je vrcholne odporný. Dokážu si títo dvaja ľudia prejaviť svoje city a zabudnúť na spoločenské predsudky, ktoré sú všade okolo nich? 

Pýcha a predsudok je dielo, ktoré pozná každý. Dokonca aj tí čo nečítali túto knižku spozornejú, keď počujú názov tejto knihy. Táto kniha sa jednoznačne zaraďuje do klasiky svetovej literatúry a čítalo ju už mnoho generácii. Ja klasiku milujem! Je úžasné, keď si predstavíte, že táto kniha bola napísaná v roku 1813 a ešte stále patrí k najobľúbenejším knihám všetkých žien po celom svete a že aj teraz sa objavujú stále nový fanúšikovia, ktorí si knihu prečítajú a najlepšie na tom je, že túto knihu budú čítať ešte aj ďalšie generácie. Nie je to úžasné?! Niektoré knihy, ktoré sa vydajú v dnešnej dobe upadnú do zabudnutia už pomaly v roku v ktorom sú vydané, ale táto kniha tu je už 200 rokov!


Ja sa netajím tým, že klasiku milujem a veľmi často ju vyhľadávam. Práve teraz mám obdobie kedy klasiku čítam najviac. Povedala som si, že teraz je zrejme ten správny čas aby som sa konečne zoznámila s týmto legendárnym príbehom a som šťastná, že som tak urobila. Táto kniha má plné právo na to byť uznávanou. Príbeh, ktorý čitateľovi poskytuje je premyslený do detailov a nikoho nenechá chladným. Postavy sú neskutočne reálne a celý príbeh je tak úžasne napísaný, až vás to prostredie vtiahne do seba a vy sa cítite ako jeden z hlavných hrdinov.

Nepochybujem o tom, že postavy si buď zamilujete, alebo ich budete nenávidieť. Ja som si najmenej obľúbila pani Bennetovú a dve najmladšie sestry. Boli mi vrcholne nesympatické svojim správaním a svojim charakterom. Avšak som si veľmi obľúbila dve najstaršie sestry Jane a Elizabeth a ich otca pána Benneta. Jane bola priam anjelsky dobrá. Nad svojimi problémami sa vždycky povzniesla a bola tu vždy pre druhých. Svojim dobrým srdcom, milým správaním a dokonalými spôsobmi si získa každého. Elizabeth bola takisto veľmi dobrá a dobre vychovaná, lenže bola v nej iskra, ktorá ju robila výnimočnou. Keď ju niekto urazil nepotrebovala robiť krik, hluk, ale pokojne slovne odrazila jeho útok a skončila ako víťazka. Nemala strach povedať čo si myslí a to je na nej úžasné. Ja som si ju naozaj veľmi obľúbila.

Pán Darcy, tak to je postava, ktorú som si obľúbila asi najviac. Pri ňom sa krásne ukazuje, že by sme hneď nemali niekoho odsudzovať, alebo by sme nemali dať na predsudky iných, keď sami toho človeka nepoznáme. Pán Darcy síce bol navonok chladný, pyšný a nikoho nepustil do svojho vnútra (hodilo by sa k nemu prirovnanie "ako skala"), ale pod týmto chladným zovňajškom to bol citlivý muž, ktorý pomáhal ako sa len dalo a ktorý mal takisto svoje city. Myslím si, že je to jeden z najlepších mužských hrdinov a som si istá, že pána Darcyho miluje každá jedna žena.

Som šťastná, že som si konečne prečítala tento krásny príbeh! Zaujalo ma aj filmové spracovanie, ktoré si idem (dnes?) pozrieť a som skutočne veľmi zvedavá. Keira Knightley sa mi na Elizabeth neskutočne hodí a tak dúfam, že film ma nesklame... Ešte musím poznamenať, že Slovart odviedol úžasnú prácu! Obálky, ktoré vytvorili na knihy od Jane Austenovej sú neskutočne krásne, najmä Pýcha a predsudok má pomaly najkrajšiu. Tie jemné pastelové farby a kvety sa krásne hodia k príbehu a keď sa vám táto kniha dostane do rúk, tak neviete či máte najprv knihu obzerať, alebo sa do nej čo najskôr pustiť. Uvažovala som či dať knihe 4, alebo 5 sovičiek, no nakoniec nemôžem dať inak než 5. Som si istá, že túto knihu si prečítam ešte veľa krát a, že sa k nej bude veľmi rada vracať. Už teraz viem, že môj návrat k nej bude veľmi skorý, pretože cítim, že na to aby som ju dokázala úplne spracovať mi nestačí jedno prečítanie. Knihu rozhodne odporúčam, takže ak váhate, určite choďte do toho!

Moje hodnotenie :

4 komentáre: