štvrtok 3. marca 2016

Kvety v podkroví / Virginia C. Andrewsová

Kvety v podkroví

Jeden tragický moment na diaľnici zmení doposiaľ idylický život mladej a šťastnej rodine v absolútny príbeh. Po otcovej smrti zostávajú súrodenci Christopher, Cathy a dvojčatá Cory a Carrie so svojou matkou sami a hlavne bez prostriedkov a tak sa Corinna rozhodne pre riskantný návrat k veľmi bohatým rodičom, ktorý ju však pred rokmi vydedili. Deti zavrie do podkrovia kde im vlastne nič nechýba, okrem vzduchu, živých kvetín a pocitu voľnosti. V podkroví kde je prístup iba z jednej izby si deti vybudujú svoju "papierovú" záhradu.

Kvety v podkroví je kniha, ktorá ukrýva príbeh, ktorý by vlastne ani nemal existovať a nikdy by sa ani nemalo stať nič podobné. Deti zavreté niekoľko rokov v podkroví... Znie to absolútne nereálne a človek by si pomyslel, že je to iba vymyslený príbeh a predsa sa niečo také stalo. Všetko čo sa deje v tejto knihe je hrozné a desivé, ale najdesivejšie na tom všetkom je práve to, že tento príbeh je podľa skutočnej udalosti a že kedysi naozaj žili deti, ktoré pocítili trpkú príchuť nespravodlivého osudu. Rany, bitky, beznádej, hlad, zima, samota... To všetko je hrozné, ale milión násobne je horšie, že sa to stalo. A verte mi, že tú krutú pravdu, že toto je reálne budete mať po celý čas popri čítaní v hlave. Nedokážete na to zabudnúť. Nedokážete od toho ujsť.

A v prvom rade od knihy ani utekať nebudete chcieť. Nech sa tam deju akokoľvek príšerné veci, tak sa od čítania nebudete vedieť odtrhnúť. Ja som túto knihu čítala bez dychu a nepretržite. Nemohla som ju odložiť. Nešlo to. Skrátka som musela čítať ďalej až kým som sa nedostala na poslednú stránočku. Páni moji, ale už dlho ma žiadna kniha tak veľmi nevtiahla do svojho deja. Ja som iba nečítala knižku niekde v pohodlí domova. Často som mala pocit, že som medzi deťmi a prežívam to s nimi. Autorka to vykreslila tak veľmi realisticky, že postavy z knihy vám ožívajú pred očami a to teraz myslím úplne vážne. Je ťažké povedať, že táto kniha je perfektná, pretože chápete je hrozná, no ak mám na chvíľu vypnúť myseľ a ohodnotiť čisto knihu a jej kvality tak jej nemôžem absolútne nič vytknúť. Je to doslova majstrovské dielo.

Viem, že pri týchto knižkách raz pocítim neskutočnú nostalgiu. Už teraz ju cítim a nemôžem si pomôcť. Je mi jasné, že toto nie je kniha, ktorú si prečítam raz, odložím ju do poličky a aj zabudnem, že som ju čítala. To teda určite nie! Pridá sa k mojim obľúbeným a budem sa k nej neustále vracať ako ku starej priateľke. Je to trocha smiešne, ale určite sa vidím v ďalekej budúcnosti v kresle, zabalená v teplej deke a vidím sa čítať túto kniha spolu s inými mojimi milovanými. Viem, že to tak bude. Ono ja som o týchto knihách a vlastne aj autorke veľa počula a veľmi som si chcela prečítať knižky, no nikdy na to akosi nebol čas a nevedela som sa k tomu dohnať. Som nesmierne rada, že toto štádium odkladania už mám za sebou.

Či sa pridá Virginia Andrewsová medzi mojich obľúbených autorov? Určite áno! Viem, že by som to nemala súdiť iba podľa jednej knižky, pričom rodinných ság je niekoľko, no predstava, že by sa mi nejaká jej kniha nepáčila a najmä z tejto ságy mi príde absurdná. Jej štýl písania je skvelý. Verím tomu, že nielen ja som sa cítila akoby som bola uprostred príbehu, ale že sa tak cítila pri jeho písaní aj samotná autorka, pretože knihu napísala ako keby to zažila ona a teraz chcela dostať svoj príbeh na povrch. Je až neskutočné ako to spracovala.

V knižke sa nachádzajú skvelé postavy. Lenže tak ako sú niektoré skvelé, sú naopak niektoré príšerné. Lenže až príliš. Zlých postáv tu dá sa povedať nie je až tak veľa, no aj to málo stojí za to. Za záporákov sa tu považuje stará mama a dedko čo oni aj naozaj sú. Stará mama a to jej "Boh vidí všetko..." Ona bola ako posadnutá. Úplne zvrátená a chorá. Bola absolútne paranoidna! No aj tak mi na nervy liezla najviac jedna jediná postava. Dá sa povedať, že mám novú najodpornejšiu postavu. Ale to vám ešte radšej nejdem prezrádzať. Rada by som vám o tom povedala a najmä o tom ako veľmi dúfam, že deti sa tej postave raz postavia zoči voči a jej sa všetko vráti... Ak ste to čítali tak ma chápete, no ak nie, tak vám to naozaj nemôžem prezradiť.

Súrodeneckú štvoricu tvorí najstarší brat Christopher, sestra Cathy a napokon dvojičky Carrie a Cory. Koho som mala najradšej? Určite Christophera. Je to večný optimista čo vlastne nebolo vždy plusom, no zväčša áno. On je... Ani neviem ako to popísať. Je neskutočne milý, chápavý, vnímajúci. Áno, áno samozrejme, že je to typický dospievajúci chalan a nespráva sa iba tak ako som písala pred chvíľou, no mám ho fakt rada a som veľmi rada, že som ho spoznala a mohla si ho obľúbiť. Aj keď slovo, ktorý som zvolila "typický" asi nie je celkom správne. Ktorý chlapec sa stane v mladom veku akoby otcom a vychováva svojich súrodencov?
Cathy som mala taktiež rada. Páčilo sa mi, že sa vie naozaj nahnevať a byť úprimná. Dokázala odhodiť strach a povedať čo si myslí. Páčila sa mi jej odvaha a jej vnímavosť. Áno ona bola veľmi vnímavá. Nenahovárala si milosrdné lži, ale videla pravdu. Vždy. Aj keď musím povedať, že jej správanie bolo občas trošičku zvláštne. No mám ju rada cez všetky jej chybičky.

Uvedomujem si, že nech sem napíšem čokoľvek tak to nevyjadrí úplne dobre moje pocity. Táto kniha je hrozná a desivá. Ukrýva krutú pravdu a ukazuje, že na svete sa nedejú len dobré veci. Som veľmi veľmi zvedavá aké budú ďalšie diely tejto ságy a nemám ani šajnu čo všetko sa ešte môže udiať, keďže táto sága má päť dielov. No som tomu rada, pretože čím dlhšie to budem čítam, tým lepšie. Ako som už spomínala, keď raz začnete čítať túto knihu, tak ju rozhodne tak skoro neodložíte. Odporúčam všetkými desiatimi! Stihla som si už pozrieť aj filmové spracovanie, to novšie z roku 2014 a páčilo sa mi to. Herecké obsadenie bolo moc fajn a oplatí sa to pozrieť. Chystám sa aj na to staršie spracovanie, tak uvidíme. Ak ste túto knihu ešte nečítali, tak neváhajte. Pustite sa do nej a spoznajte hrozivý príbeh ukrytý v podkroví...

Moje hodnotenie :

3 komentáre:

  1. Čítala som strašne dávno. Čo sa týka ďalších dielov, tak prezradím, že ak by séria skončila prvým dielom, úplne by to postačovalo. Rovnaký motív mi už potom prišiel nudný.
    |Kaviareň u mačky|

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fúha nudné? Nuž, ale nevadí aj tak som na to veľmi zvedavá :)

      Odstrániť
  2. Cital som velmi davno a teraz sa mi to vse zacalo vynarat v pamati...fakt odporucam.

    OdpovedaťOdstrániť