streda 3. mája 2017

Hobit / J.R.R.Tolkien

Originálny názov: The Hobbit
Autor: John Ronald Reuel Tolkien
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2012
Počet strán: 231

Bilbo Bublík je iba obyčajný Hobit. Hobit, ktorý rád vyfukuje do vzduchu krúžky svojou fajkou, ktorý má útulnú noru plnú tunelov a plnú zásob jedla, a noru, v ktorej je teplúčko a hostia sú vítaní. Jedného pokojného rána sa k nemu pristaví čarodejník Gandalf, ktorý už v tom momente nič netušiacemu Bilbovi zmení život. Hobiti majú odvážne srdcia, no povaha im káže sedieť doma. Na dobrodružstvá ani nepomyslieť. Bilbo však pochádza z prastarého rodu, ktorého potomkovia na dobrodružstvá veru nehľadeli iba z diaľky. Gandalf si zvolí Bilba ako hlavného lupiča dobrodružnej púte, ktorú vedú trinásti trpaslíci. Medzi nimi je potomok a predovšetkým kráľ Thorin. Dávne poklady a obrovské bohatstvo o ktoré prišiel jeho ľud vďaka nenásytnému drakovi Smagovi ho núti prísť si po to, čo mu patrí. Bilbo ani netuší, akú veľkú pomoc poskytne svojim budúcim priateľom a ako veľmi sa jeho život otočí iným smerom... Lepším? Ktovie.

Cestu k malému Hobitovi som si nachádzala veľmi ťažko. Dávnejšie som sa pokúšala pozrieť si film, ktorý v tom čase mal veľký úspech. Zo všetkých strán som počula nadšené ohlasy a tak som sa do toho túžila vžiť aj ja. Prvý pokus bol veľmi rozpačitý, pretože to nešlo celkom podľa mojich očakávaní. Druhý bol ešte horší a na tretí som ani nenabrala odvahu. Takže som sa prvým dielom neprehrýzla a na Hobita som zanevrela na dlhý čas. Koľká to hlúposť... Som šťastná, že pred nedávnom som dostala nápad si to pozrieť opäť. Bolo to jendo z mojich najlepších rozhodnutí. Tento raz to bolo celkom iné. Od začiatku som mala úsmev na tvári, cítila som sa ako medzi svojimi priateľmi, ktorý sa mi pomaly, ale isto dostali až do srdca. Bála som sa o nich počas ich putovania a pevne som im držala palce. Každý jeden problém som prežívala s nimi a premýšľala som ako sa dostať z momentálnej kaše. Chvíľami som cítila teplo na duši a rozlievajúci sa úsmev na perách, o chvíľu ma premáhal strach a zas o ďalšiu chvíľu, radosť zo zaslúženého víťazstva. Áno, bola som nadšená.


Zvyšné dva diely som si pozrela skôr akoby som sa stihla nazdať a tie dlhé, predlhé tri hodiny sa mi napokon málili. Ani deväť hodín dobrodružstva mi nestačilo, pretože keď sa do toho raz zamilujete, nikdy nebudete mať dosť. Do knihy som sa pustila v podstate okamžite, pretože to inak nešlo. Musela som. 
Keď sa mi dostala do rúk, opäť som nadobudla ten krásny pocit domova. Obálka je prekrásna a vedela som, že to čítanie bude stáť za to. Popravde môj vzťah k Tolkienovej tvorbe nebol nikdy jednoduchý, čo ma mrzí. Som však rada, že na tom pilne pracujem :). A veru mi to ide! Bilbo si moje srdce získal a pomaly sa to začína dariť i odvážnemu Frodovi. Teší ma, že môžem krútiť hlavou nad svojou hlúposťou, pretože človek sa učí z vlastných chýb a toto bola jedna z nich.

Tolkien ma skvelý, priam krásny štýl písania. Keď čítate jeho knihu, viď Hobita, máte pocit akoby ste sedeli pri tlejúcom ohníku a počúvali príbeh. Nečítate knihu, v mysli sa vám odohráva film, ktorý prežívate celým srdcom. Ak ste ako malí radi počúvali tie najrozmanitejšie príbehy, či už od svojich rodičov alebo starých rodičov, vďaka Hobitovi to zažijete opäť.

Aj keď je Hobit skvele napísaný a predovšetkým vymyslený príbeh. Áno, dostala ma mapka... Nie je to žiadne dych berúce fantasy. A práve o to viac sa vám to bude páčiť. Tolkien dokázal aj bez stovky strán naviac vytvoriť niečo, čo vás dostane. Niečo k čomu si vytvoríte citový vzťah a zaručene sa k tomu rokmi vrátite. Aj keď je to v podstate detská kniha, veková kategória tu nehrá rolu. Dokáže to zaujať akúkoľvek generáciu.

Silná stránka Hobita je určite tá citová väzba, ktorá tu vznikne. Niet divu. Sú tu princípy ako priateľstvo, pomoc v nebezpečí a obeta. Takáto kniha má určite väčší význam než mnohé dnešné romány. Ako dobre sa mi počúva, keď môžem povedať, že Hobit si ma získal a že ho milujem. Nie je dňa aby som si nespomenula na nejaké jeho dobrodružstvo. Bilbo prešiel obrovskou, výraznou a skvelou zmenou za čo som naňho hrdá. Avšak nie je jedinou postavou tejto knihy. Gandalf, ale aj trpaslíci si vás získajú po svojom. Každý trpaslík je odlišní, no ako celok tvoria skvelú rodinu do ktorej sa radi pridáte. Nechcem moc porovnávať, no neubránim sa tomu, že film si ma získal málinko viac. Akoby sa filmárom podarilo Hobitovi nasadiť čerešničku na torte, pretože to vyšperkovali do dokonalosti. No kniha si ma získala tiež, samozrejme. Určite vám ju odporúčam, čo ste si mohli všimnúť už na začiatku. Je to úžasné dobrodružstvo, ktoré si buď zamilujete alebo si k nemu nájdete cestu časom. Iná možnosť nie je ♥.

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
Knihu si môže kúpiť, napr. TU.

Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Hobita jsem poprvé četla asi ve třinácti a už tenkrát mě bavil :) A kupodivu, čím jsem starší, tím mě baví víc :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :)! Som rada, že to cítime rovnako, aj keď som si Hobita prečítala až teraz. Presne takto nejak som si predstavovala, že to s Hobitom je. Že láska k nemu môže iba prerastať... Asi ako s Harrym. Človeku sa nezunuje, iba si ho viac zamiluje. Ďakujem ti za komentár :)!

      Odstrániť