utorok 23. mája 2017

Na dvore z tŕňov a ruží / Sarah J. Maas

Originálny názov: A Court of Thorns and Roses
Autorka: Sarah J. Maas
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2017
Počet strán: 424

Keď devätnásťročná lovkyňa Feyre zabije v lese vlka, na prah jej domu dorazí nebezpečný netvor, ktorý sa dožaduje odplaty. Feyre sa razom ocitá uprostred zákernej čarovnej krajiny, ktorú pozná len z rozprávok a legiend. Až tam zistí, že jej uchvatiteľ nie je žiadny netvor, ale príslušník rasy smrteľne nebezpečných a nesmrteľných férov, ktorí kedysi vládli celému svetu. A volá sa Tamlin. Na jeho panstve si postupne uvedomuje, že ľadová nevraživosť, ktorú k nemu pociťovala, sa premieňa na spaľujúcu vášeň, čo pohlcuje všetky klamstvá a výstrahy o prekrásnom, no nebezpečnom svete férov. Férsku krajinu však zahaľuje prastarý zlovestný tieň. Feyre musí objaviť spôsob, ako ho zastaviť... inak má na svedomí Tamlina a celú férsku rasu.

Trón zo skla je mojou srdcovou záležitosťou. Každým dielom je pre mňa ťažšie a ťažšie, čakať na ďalší diel, no koniec koncov to vždy musím svojim spôsobom prežiť. Na dvore z tŕňov a ruží som si túžila prečítať od prvého momentu. Vlastne ešte skôr, ako vôbec mala vyjsť v slovenčine, preto jej vydaním sa mi splnil sen... Dalo by sa tak povedať. Pre mňa osobne to predstavovalo aj takú náplasť alebo zalepenie očí, pred čakaním Kráľovnej tieňov. Vítané rozptýlenie, ktoré by zmenšilo moje utrpenie :D. Divím sa, že ma už na začiatku nenapadlo, že moje utrpenie sa vďaka tejto kráske nezmenší, že nastane pravý opak....

Riešiť, či sa mi táto kniha páčila nemá absolútne žiadny zmysel. Samozrejme, že sa mi páčila. Pri Sarah nie je o čom... Je to pani spisovateľka, ktorá ma vie zakaždým dostať do kolien a vyšokovať do nepríčetna. Svojim úžasným štýlom písania, originalitou a skvelými nápadmi ma vie často priviesť až na hranicu začítanosti. Ešte sa mi nestalo, že by ma jej príbehy nestiahli do samotných útrob príbehov. Možno zniem v niektorých prirovnaniach prehnane, no jej štýl mi naozaj neskutočne sadol a aj vďaka nej moja láska k fantasy príbehom ešte viac vzrástla.


Vždy sa snažím vyhnúť porovnávaniu kníh, ktoré síce sú od rovnakého autora, no sú o niečom celkom inom. Na začiatku som sa síce obávala, že si prečítam niečo veľmi podobné Trónu (už len tým, že tam budú taktiež féry), no som šťastná, že sa tak nestalo. Predovšetkým sa mi páčila predstava, že to je retelling na Krásku a zviera (áno aj to patrí do môjho obrovského zoznamu srdcových záležitostí :D). Sarah zvládla vytvoriť celkom nový svet s novými pravidlami. Opäť čitateľov potešila úžasnou mapkou, ktorú si počas čítania môžu prezerať a opäť ako inak vytvorila niečo absolútne geniálne.

Kniha sa číta veľmi rýchlo, dokonca niekedy si poviete, že až príliš... Od začiatku som sa od toho nevedela odtrhnúť a tak to časom bolo len a len lepšie. Feyra, hlavná hrdinka príbehu, už od začiatku preukazuje odvahu, tvrdohlavosť a povedala by som priebojnosť. Sama sa naučila loviť a len vďaka nej ostala rodina nažive. Nerobilo mi problém obľúbiť si ju. Má veľa vlastností nad ktorými som dokázala prevrátiť oči, no i tak si ma získala tým, ako je zvyknutá brať veci do vlastných rúk. Ak mi niečo išlo na nervy, tak to bola jej rozpoltenosť. Zbytočne dlho jej trvalo, či teda je zaláskovaná do Tamlina alebo ho neznáša. Taktiež mi už potom vadilo, ako nevedela začať brať férov za dobrých, keď k nej boli viac ako milí. No ten druhý faktor ešte viem pochopiť... Našťastie mi na nej prakticky neprekážalo nič iné. Bola tvrdohlavá a rozhodne si nedala povedať, no svojim spôsobom sa mi to na nej páčilo.

"Prekvapivo" mi pri väčšine postáv nerobilo problém obľúbiť si ich. Tamlin je... Treba vôbec niečo hovoriť? Dámy si pri čítaní prídu na svoje a tento prastarý fér si získa nejedno srdce čitateliek. Vrátane môjho. Je vtipný, milý, no keď treba je vražedný a nebezpečný. Má svoje čaro. 
Z každej strany však čítam o niekom úplne inom, kto si získal dievčenské sympatie. Po celý čas som to úprimne nechápala, no ku koncu... Uznávam, že v dvojke do toho spadnem zrejme aj ja.

Celý tento nápad má neskutočné čaro. Kráska a zviera je priam legendárny príbeh, nuž a spracovaním Sarah nie je čo pokaziť. Pretvorila ho v nebezpečný, no krásny svet. Už teraz sa neviem dočkať na druhý diel, ktorý ma určite oberie o všetky nervy a city. Každým dielom mám jej tvorbu čoraz radšej... Som šťastná, že som si konečne prečítala Na dvore z tŕňov a ruží, pretože je to knižka, ktorú vám nemôžem inak, než odporúčiť :)! Stojí za každú jednu strávenú sekundu čítaním. Zaujímavé je aj spojenie, ktoré tu prakticky ešte nebolo. Na dvore z tŕňov a ruží sa zaraďuje do New Adult žánru, čo u nás nie je také časté. Zmena je to však viac ako fajn :).
A povedzme si úprimne.... Tá obálka stojí za všetky drobné! 

Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
Knihu si môžete kúpiť, napr. na tejto adrese :).

Moje hodnotenie:

6 komentárov:

  1. Skvelá recenzia!!! :) Na túto knihu sa chystám od chvíle, keď vyšla, no tých kníh je toľko, že netuším, čomu sa venovať skôr. :D Som šťastná, že sa ti kniha páčila, pretože na Trón zo skla si ma nakazila ty a tak verím, že aj toto bude moje závišlačenie. Je to lepšie než TOG? :) Maj sa krásne a prajem ti, aby si čakanie na pokračovanie TOG a ACOTAR prežila v kľude. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ♥!!!
      To naozaj som ťa nakazila :D? Nuž... Práve si ma fakt potešila :D. Pokiaľ sa ti páčil Trón, tak podľa mňa to je pri Dvore jasné. Či je to lepšie, tak to ale neviem... Ono je to úplne iné. Dejovo, námetom, skrátka všetkým. Nedá sa to nejak porovnávať. To je ale podľa mňa dobre, lebo Sarah nevytvorila iba ďalšiu kópiu. Ale tak neviem... Takto to vnívam iba ja :). Ďakujem. Pri čakaní ešte budem potrebovať veľa síl :D. Celkovo ti ďakujem za komentár! Veľmi ma teší, keď viem, že ťa moja recenzia troška namotivovala a priviedla k tak dobrému príbehu :))).

      Odstrániť
  2. Knihu som videla už v novinkách na letáčiku v robote, kde sme ch rozdávali ku každému nákupu a nevedela som sa dočkať, kedy vyjde. Kúpila som si ju a prečítala na jeden dych aj napriek tomu, že som sa mala učiť na zápočet, haha. Kniha sa mi veľmi páčila. Od Sarah to bola moja prvá kniha, no asi siahnem aj po Tróne zo skla :)
    Caroline

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Učenie popri čítaní naozaj dobrej knihy nepredstavuje absolútne žiadnu povinnosť O:). Ale teší ma počuť, že sa ti kniha páčila... Myslím, že pokiaľ ti sadol Dvor, tak by si Trón mala skúsiť. Je to výborné po každej stránke :).

      Odstrániť
  3. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem zrovna dočetla už podruhé a musím říct, že mě bavila úplně stejně, jako poprvé :) Už se nemůžu dočkat, až se pustím do dalšího dílu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeem :)! Bože ako len závidím, že vám už dvojka vyšla a trojky sa tiež dočkáte prakticky čoskoro! U náš vychádza druhý diel až v októbri :(. Nedajbože ešte presunú termín a vyrúti ma :D.

      Odstrániť