nedeľa 11. februára 2018

Január v knihách

Konečne píšem z tej najjednoduchšej a zároveň najlepšej pohnútky, aká ma mohla postrehnúť. Pretože chcem. A potrebujem. Mám rada, keď mi písanie zároveň prečisťuje myšlienky a na chvíľu ma unáša preč. K slovám a útrobám v mysli, kam potrebujem nazrieť. Zrazu neexistuje nič iné.
Január bol pre mňa veľmi náročný, no po druhej stránke na knižky bol veľmi bohatý. Do čítania som sa pustila akoby mi išlo o život a s výsledkom som veľmi spokojná. Som najmä rada, že som toľko kníh stihla prečítať, pretože potom ma dostihla chrípka, ktorá sa neustále iba zhoršovala. Ku koncu som absolútne nevládala čítať a dokonca som skončila aj v nemocnici, čo ma popravde celkom zlomilo. Nechcem sa hrať na malé dieťa, no práve na tom mieste boli chvíle, kedy sa mi chcelo plakať za rodičmi presne, ako malému dieťaťu. Návštevy boli zakázané kvôli chrípkovému obdobiu a keď ešte aj zistíte koľko ľudí od ktorých by ste to čakali, sa vám neozvalo a nevládzete sa ponoriť do kníh. Nuž som rada, že som doma. Naozaj veľmi, veľmi rada.
O to viac, že vás môžem privítať pri tomto článku a zanechať zlé za sebou :).

      Prečítané knihy:
  1. Pieseň ľadu a ohňa: Hra o tróny / George R.R. Martin
  2. Vrania šestka / Leigh Bardugo
  3. Moře klidu / Katja Millay
  4. Divoká píseň / Victoria Schwab
  5. Chlapec na vrchole hory / John Boyne
  6. My ostatní tu len tak žijeme / Patrick Ness
  7. Temnejší tvář magie / V.E.Schwab
  8. Osudný omyl / L.M.Montgomery
  9. Každý deň sa počíta / Jasmine Warga
Veľmi som sa chcela dopracovať k číslu 10, ale popri tých okolnostiach sa na seba zas, až tak nehnevám. Teším sa, tak či tak, pretože tak troška som sa vytrhla knižnej kríze. Navyše všetky knižky zo zoznamu boli, tak úžasné! Mám chuť vám ich spomenúť všetky do jednej, ale veru... Budem to musieť nejak okresať.

Kniha od ktorej ma nevedeli odtrhnúť, ani životné potreby
Pieseň ľadu a ohňa: Hra o tróny / George R.R. Martin
Táto kniha bola skrátka neskutočná. Už dlhší čas sledujem seriál, takže udalosti v deji pre mňa neboli žiadnou novinkou, no i tak som mala pocit, akoby som v príbehu objavovala samé nové miesta a autor ma dokázal neustále prekvapovať. Bolo to pútavé, čitateľné... Úplne som prepadla autorovmu štýlu. Neviem, kedy sa tak stane, ale doma ma už verne čakajú ostatné diely a ja sa na ne neviem dočkať. Čítali ste?
Je to riadna bichľa, to bez debaty, ale stránky sa mi otáčali samé.

Najkrajšia kniha
Osudný omyl / Lucy Maud Montgomery
Toto bolo krásne. Hneď, ako som zistila, že Osudný omyl vyšiel u Mladých liet, v krásnom, novom prevedení a ešte k tomu do mojej zbierky, tak som neváhala, ani sekundu. Bol to ideálny darček k mojím meninám. Nuž a samotný príbeh... Bolo to, ako pohladenie na duši. Montgomeryová vie vykresliť neskutočne krásne okamihy a situácie a hlavne ukazuje hodnoty, ktoré v dnešnom svete chýbajú. Taktiež jej krása prítomného okamihu ma vie vždy úplne dojať. Bolo to naozaj veľmi, veľmi pekné.

Kniha mesiaca
Chlapec na vrchole hory / John Boyne
John Boyne ma proste baví. Jeho knihy si so mnou vyslovene robia, čo sa im za chce. Moje city dostanú vždy na frak, ale i tak ostáva John mojím veľmi obľúbeným autorom. Ťažko sa to popisuje, ale je to ten typ výnimočného autora, pri ktorom skrátka viete, že držíte v rukách jeho knihu. 
Chlapca na vrchole hory som prečítala na posedenie a dojem mi ostal doteraz. Opäť originálne a veľmi silné. Príbeh ma paralyzoval. Bolo to skvelé čítanie, ale hrozné udalosti. No rozhodne sa to oplatí prečítať.

...
A ostatné knihy? Každá jedna si zaslúži spomenúť. Možno vás prekvapuje, že sa tu neobjavila v nejakom rebríčku Vrania šestka alebo aspoň niečo od Schwabovej. Všetko to boli výborné knihy. Originálne, výnimočné, no týmto spomínaným patrí kúsok môjho srdca.

2 komentáre:

  1. Som rada, že ťa Hra o tróny tak veľmi chytila, aj keď si už mala seriál za sebou! U mňa to bolo naopak a aj tak nepomohlo.. :DD
    O románe, ktorý nie je o Anne, od Montgomeryovej som nepočula, ďakujem, že si mi ho predstavila!
    Je pekné, ako píšeš, že spomenutým knihám patrí kúsok tvojho srdca.. je to nádherné a tak to má byť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, nepáčilo :D? Má to strašne veľa postáv, takže som aj rada, že som to vopred videla. Mala by som inak zmätok...
      Nie je zač. Ja ďakujem, že ťa zaujal. Úprimne ma to teší, keďže sa stal srdcovou záležitosťou O:).
      ĎAKUJEM ti krásne ♥! Čím to je, že po každom tvojom komentári sa musím schuti usmiať :D :)?!

      Odstrániť