piatok 9. februára 2018

Knižnica duší / Ransom Riggs

Originálny názov: Library of Souls
Autor: Ransom Riggs
Diel: Tretí (3-3)
Vydavateľstvo: Plus
Rok vydania: 2016
Počet strán: 450

Úžasne silný a nezabudnuteľný príbeh o neobyčajných deťoch slečny Peregrinovej sa v tretej knihe blíži k strhujúcemu rozuzleniu. Šestnásťročný Jacob objaví v sebe novú schopnosť a ponáhľa sa využiť ju na záchranu svojich priateľov uväznených v prísne stráženej pevnosti. Z ulíc moderného Londýna sa dostanú do temného labyrintu uličiek Diablovho slumu, najdesivejšieho miesta vo viktoriánskom Anglicku, kde sa raz a navždy rozhodne o osude všetkých Neobyčajných.

Pamätám si akoby to bolo iba včera odo dňa, kedy som po prvýkrát vzala do rúk prazvláštnu knižku s názvom Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej. Na prvý pohľad ma kniha fascinovala a fotky, ktoré príbeh sprevádzali mi nedali dýchať. Popravde desili ma, tak ako aj príbeh občasne poriadne bičoval moje nervy, no natoľko ma to bavilo, že som knihu neodložila, až kým som nebola na konci. Prečítala som ju za jediný, pochmúrny, jesenný deň, no ten deň mi utkvel v pamäti veľmi živo.
Nám knihomoľom sú niektoré knižné série bližšie, než tie iné a Neobyčajné deti sú môjmu srdcu veľmi, veľmi blízke. Odrazu po toľkých rokoch, mať v rukách absolútny koniec dobrodružstva obrovských rozmerov... Bol to veru zvláštny pocit. No pustila som sa do toho, čo mi sily stačili a nič ma od čítania nevedelo odtrhnúť.


Prvý diel mi ukázal, že séria nepôjde smerom, akým som si predstavovala a veľmi rýchlo zmenila moju predstavu na niečo, čo by som si ani nedokázala predstaviť. Autor má bohatú fantáziu a jeho knižky sú všetko len nie klišé. Asi by som ho prirovnala k Patrickovi Nessovi. Obaja títo autori idú svojou cestičkou a využívajú všetky bohaté nápady, ktorá je ich myseľ schopná vyprodukovať. Viete, že čítate ich knihu, pretože nikto na svete by nedokázal vymyslieť nič podobné, či rovnaké. A to mám na Ransomovi samozrejme veľmi rada. Jeho knihy mi dali všetko, čo som potrebovala a zakaždým ma dokázal prekvapiť. Od druhého dielu vložil do svojich diel aj veľmi veľa akcie a napätia, ktoré som prežívala a cítila na vlastnej koži.

V treťom diely si pre nás pripravil veľmi zaujímavé rozuzlenie a zápletku, ako takú. Všetko sa svojim spôsobom mení, pretvára a rozuzluje - i keď to našich hrdinov stojí veľké úsilie. Odrazu nemôžeme nikomu veriť a prekážky, ktoré stoja pred Jacobom a Emmou sa javia takmer, ako nevyriešiteľné a bez východiska. Vždy keď už situácia vyzerala nádejne a javila sa k lepšiemu, zrazu si autor vymyslel svoj plán a pohral sa s našimi citmi. Naozaj som si neraz lámala hlavu nad tým, ako problém vyriešia tentoraz, pretože niekedy som myslela, že je s nimi koniec a nepomôže im nič na svete. Aj keď samozrejme, čo by to bolo za príbeh, však že?

Knižnica duší absolútne v ničom nezaostáva za svojimi predchodcami a ukazuje nám opäť niečo nové, fantastické a dáva nám možnosť svoju fantáziu a predstavy rozšíriť do nevídaných rozmerov. Autor svet Neobyčajných rozšíril a ukázal nám viac. 
Po dočítaní mi bolo až tak príjemne smutno. Chcelo sa mi usmievať, ale zároveň som cítila svojim spôsobom ľútosť za tým všetkým. Bolo to však veľmi krásne ukončenie skvelej série a mala som radosť, ako všetko dopadlo. Ak ste sa doteraz nedostali k pokračovaniu alebo celkovo k sérii, tak vám ju môžem len a len odporúčať. V mojom srdci má svoje špeciálne miesto :). 

Veľmi pekne by som preto chcela poďakovať aj internetovému kníhkupectvu PreŠkoly, vďaka ktorému som si knižku mohla prečítať.
Zakúpiť si ju môžete napríklad na tejto adrese.

Moje hodnotenie:

6 komentárov:

  1. Povedená recenze :) Četla jsem první díl této série a ten mě opravdu mile překvapil :) Měla bych se pustit i do dalších dílů :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To teda mala. I keď aj mne trvalo dlhší čas, kým som si prečítala pokračovania. Akosi to nešlo naraz... Ďakujem ti :)!

      Odstrániť
  2. Tuhle sérii miluju, přivedla mě k ní máma a je to vážně paráda. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja to mám s mojou maminou opačne. Priviedla som ju na to ja, no obe sme fanúšičky presne, ako vy dve O:). Ďakujem ti za komentár.

      Odstrániť
  3. Já se za nedlouho budu pouštět do prvního dílu a těším se na ty fotky, co doplňují knížku. Myslím si, že to bude bomba...

    https://knihynejsouzlo.blogspot.cz/

    Tánička

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juj tak tebe len dobrodružstvo začína. Prajem príjemné čítanie a aspoň štipku strachu, nech to má to správne čaro O:). Dúfam, že sa ti to bude páčiť a príbeh si užiješ. Vďaka ti za komentár :)!

      Odstrániť