štvrtok 8. februára 2018

Každý deň sa počíta / Jasmine Warga

Originálny názov: Here We Are Now
Autorka: Jasmine Warga
Vydavateľstvo: Ikar
Edícia: YOli
Rok vydania: 2018
Počet strán: 248

Čo je nezvyčajné na tom, keď dievča už od trinástich rokov posiela listy slávnemu rockerovi? Nič, pokiaľ si, celkom oprávnene, nemyslí, že je jeho dcéra. Taliah Abdallatová po troch rokoch už prestala veriť, že sa s Julianom Oliverom, frontmanom kapely Staring Into the Abyss, niekedy stretne. Viete si teda predstaviť to prekvapenie, keď sa z ničoho nič zjaví na jej prahu!
Julian dcéru požiada, aby s ním na pár dní odcestovala do jeho rodného mesta Oak Falls v Indiane. Má sa tam zoznámiť so starým otcom, ktorý pravdepodobne už nebude dlho žiť. Hoci Taliah nechce zradiť maminu dôveru, túži spoznať členov svojej stratenej rodiny a získať odpovede na otázky, ktoré ju už dlho trápia.
S najlepšou kamoškou Harlow nasadnú do Julianovho čierneho mustanga a vydávajú sa na cestu. Taliah počas nej spoznáva svojho „nového“ otca a zisťuje, že je celkom iný, ako si ho predstavovala. Keď však začne odhaľovať aj mamine tajomstvá, odrazu je toho na ňu priveľa.

Mrzí ma, že v poslednom čase sa vám hlásim, tak sporadicky, no konečne som si našla chvíľu, kedy dokážem premýšľať a prihovoriť sa vám. Čo to, povedať do sveta. Som rada, že rad prišiel práve na knižku Každý deň sa počíta, pretože si zaslúži byť predstavená a poznaná.
Na prvý pohľad musí táto útla knižka pôsobiť všelijakým dojmom. Myslím si, že jej anotácia a obálka, ktorá je však veľmi krásna, zdaním klame. Váhala som, či si ju prečítam, pretože nevedela som, čo si o nej myslieť na základe anotácie a ani som nevedela, či sa mi páči dojem, akým to pôsobí. Obálka sa mi však páčila a nevedela som si pomôcť... Chcela som tomu dať šancu, aj keď som nemala úplne najlepší pocit. Opäť sa mi však tento risk oplatil a som veľmi rada, že som nedala na prvý, klamný dojem.

Autorka sa so samotným príbehom "nebabrala" a nás čitateľov takmer ihneď postavila pred hotovú vec. Ak čakáte nejaký zdĺhavý úvod, opisy cesty hľadania pravého otca a neviem čo všetko... Nie, toho sa zrejme nedočkáte. Otec sa objaví hneď na začiatku a vzápätí sa začína cesta plná spomienok a krásnych situácií. Postavy si obľúbite jednoducho a automaticky a príbeh si odrazu užívate, ani neviete ako. Jasmine Warga, autorka príbehu, má skutočne výborný štýl písania. Ľahký, humorný a hlavne, ani na sekundu nenudí. Páči sa mi jej spôsob pohľadu na veci a ako som už aj spomínala, vykreslenie situácií. 

Veľmi, veľmi sa mi páčili spomienky na minulosť, ktoré mali takú svoju drobnú vlastnú dejovú líniu. Išlo o dej z pohľadu matky Taliah. Ako sa spoznala s Julianom. Jej začiatky v Amerike a spôsob akým hľadala vo svete svoje miesto. Musím uznať, že tieto spomienky sa mi spočiatku páčili takmer viac, než hlavný príbeh. Čítalo sa mi to však tak veľmi rýchlo. Doobeda som iba tak zo zvedavosti siahla po knižke a už po chvíli som bola takmer na konci. Stránky sa mi pretáčali samé.

Malo to milé, zábavné čaro. Taliah spoznáva svoju rodinu a úlomky z minulosti sa jej pomaly skladajú do celkového obrazu. Zažíva nové veci. Spoznáva chlapca, ktorého autorka vykreslila zrejme, ako toho najmilšieho prvého chlapca pod slnkom a ja som sa musela usmievať, ako slniečko. Knižka sa mi nečakane veľmi páčila a zanechala vo mne dojem. Nech som čakala čokoľvek, toto to nebolo, no všetky moje obavy sa rozpadli na milión drobných kúsočkov a z príbehu som si odniesla iba samé pekné veci. Ak máte otvorenú myseľ a chcete si užiť príjemný čas s milučkým príbehom, môžem len odporúčať.


Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. Príde mi ako taká jednoduchá kniha, ktorá neukáže nič nové, no zároveň neurazí a na oddych je ako stvorená. Príjemná jednohubka. Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno zhrnula si to veľmi dobre a presne. Bolo to naozaj príjemné čítanie a dokáže v človeku navodiť príjemné pocity. Ďakujem :)!

      Odstrániť