štvrtok 9. januára 2020

Proces

Originálny názov: Deutsches Haus
Autorka: Annette Hess
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2019
Počet strán: 288

Frankfurt 1963.

Eva Bruhnsová, vyškolená tlmočníčka a mladšia dcéra majiteľov reštaurácie Nemecký dom, sa chystá zasnúbiť s priateľom Jürgenom. Počas slávnostného obeda ju nečakane zavolajú na výsluch svedka, Poliaka, ktorý má vypovedať v blížiacom sa procese s dôstojníkmi SS v koncentračnom tábore Osvienčim. Vydesene berie na vedomie obsah výpovede, opísané strašné udalosti však nevie zaradiť. Povojnová nemecká spoločnosť nemá záujem priznať pravdu o režime v tábore. „Nechaj minulosť minulosťou, Eva. To bude najlepšie, ver mi,“ radí matka svojej dcére.
O pripravovanom procese píšu vo všetkých novinách. Eva sa chce o tom pozhovárať s rodičmi, ale Edith a Ludwig Bruhnsovci sa zdráhajú. Neželajú si, aby ich dcéra na procese tlmočila, proti je aj snúbenec Jürgen. Eva sa však riadi svojimi pocitmi a rodine sa vzoprie. Počas nasledujúcich týždňov sa jej otvárajú dvere do iného sveta, stretáva sudcov, obžalovaných a najmä bývalých väzňov, ktorým prepožičiava svoj hlas.
Netuší, že proces storočia definitívne zmení nielen krajinu, v ktorej žije, ale aj jej život.

...

Kniha Proces ma zaujala od prvého momentu. Rada čítam literatúru, ktorá sa venuje dejinám z obdobia druhej sv. vojny, avšak čítanie o veľkom súde nemeckých zločincov mi prišlo iné. Ťažko sa mi vyjadrujú moje pocity, pretože inokedy by som bežne použila slová ako "znelo to originálne, lákavo...", no v tomto prípade sa sem predsa len veľmi nehodia. Vedela som však, že knihu si chcem prečítať a už po krátkom momente som bola rada, že sa tak aj stalo.


Pred čítaním si môžete vytvoriť množstvo milných predstáv o tom, ako samotný príbeh bude zhruba vyzerať, no mám pocit, že všetky budú ďaleko od pravdy. Autorka mala veľmi svojský štýl, povedala by som, že chvíľami veľmi autentický, nuž a aj jej rozprávanie a vytváranie dejových línií bolo pre mňa osobne netradičnejšie. Príbeh sa ani trochu neodvíjal smerom, aký by som čakala, no to vôbec nie je negatívum, práve naopak :). Tento neobyčajný pohľad na vec sa mi páčil a v knihe sa dozvedáte napokon ešte oveľa viac, než anotácia tvrdí.

Eva Bruhnsová, hlavná hrdinka príbehu, ktorá je zároveň veľmi podstatnou osobou procesu a výsluchov zločincov, bola skvelá. Málokedy sa už nejak citovo zameriavam na postavy kníh, keď mám pravdu povedať, no Eva ma veľmi milo prekvapila. Jej rodina ju nepodporovala v tom, že sa stala súčasťou tejto obrovskej historickej udalosti - procesu. Nechceli aby s tým mala niečo spoločné, no vidieť Evino odhodlanie, tvrdohlavosť a túžbu konať podľa svojho svedomia bolo absolútne skvelé! Priznám sa, že chvíľami som naozaj pocítila akési feministické sympatie a chuť bojovať pre jej práva, no ona to dokázala aj sama.

Kniha sa odohráva pomaly, dej sa rozvíja postupne a predsa sa ani na chvíľu nenudíte. Nemáte pocit, že tempo je zdĺhavé. Možno je dôležité spomenúť aj to, že predovšetkým to nie je čisto iba o Procese. Odohráva sa tam viac zápletiek, viac konfliktov a ja som sa do čítania veru nútiť nemusela. Skôr som mala problém, knihu odložiť... Kapitoly nie sú veľmi dlhé a celkovo príbeh je kratší. Je zvláštne to hovoriť, ale táto kniha sa mi čítala až príliš dobre. Štýl autorky je svižný, všetko akoby len sucho konštatovala, no aj tak sa zahráva s vašimi pocitmi a to sa mi páčilo. Rada by som knihe niečo vytkla, no pre mňa bola skvelou voľbou hneď na začiatok roku. Rada o nej rozprávam, rada ju odporúčam ďalej, pretože podľa mňa za to rozhodne stojí. Preto budem len rada, ak zaujala aj vás :)!


Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára