utorok 21. apríla 2020

Cilkina cesta | Keď záleží len na jedinom - prežiť

Originálny názov: Cilka's Journey
Autorka: Heather Morris
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2020
Počet strán: 360

Krása jej zachránila život – a odsúdila ju na roky utrpenia
Cecília „Cilka“ Kleinová mala len šestnásť rokov, keď ju deportovali do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Tam si ju vyhliadol veliteľ Schwarzhuber a násilne ju oddelil od ostatných väzenkýň. Cilka rýchlo pochopila, že moc, hoci nechcená, znamená šancu prežiť. Zato, že spala s nepriateľom, ju obvinili z kolaborácie. Mala však na výber? Kde sú morálne hranice pre dieťa, ktoré skončí v koncentračnom tábore? Po vojne Cilku odsúdili na pätnásť rokov nútených prác v gulagu. Na Sibíri čelí novým hrôzam vrátane neželanej pozornosti dozorcov. Vďaka priazni istej lekárky dostane príležitosť starať sa o chorých. Tí zápasia o život v neľudských podmienkach a mladá žena sa tak dennodenne borí so smrťou. Napriek útrapám však stále nachádza dosť síl na prežitie a napokon aj na lásku.


...

Ešte si spomínate na príbeh Tetovača z Auschwitzu?
Autorka Heather Morrisová je výnimočná tým, že svojim knihám venovala čas. Trvalo niekoľko rokov, kým poskladá príbeh z rozprávania Laleho, ktorý koncentračný tábor zažil na vlastnej koži. Jeho príbeh bol nezvyčajný, istým spôsobom až neuveriteľný, no zároveň dodáva nádej, pretože všetky tie hrôzy nezničili jeho ducha, ale ukázali mu vynachádzavosť, potrebu prežiť a bezpodmienečnú lásku - osobu s ktorou strávil celý zvyšok svojho života. V jeho spomienkach sa vyskytovala aj Cilka, no nápad napísať jej vlastný príbeh vznikol, až potom. 

A tak vznikol s odstupom času. Autorka sa nemohla Cilky pýtať otázky, tak ako Laleho a vypočuť si ju naživo, no veľká časť skladačky jej osudu a životnej púte je vyrozprávaná práve vďaka nemu. Podarilo sa vypátrať aj iných pamätníkov, pričom každý vyrozprával svoj vlastný zážitok, či spomienku na Cilku, no vzhľadom k tomu, že nie všetky sa zhodovali a každý mal na ňu celkom iný pohľad, táto kniha je fikciou. Fikciou s reálnym základom, avšak mnohé veci mohli byť alebo boli inak. Príbehu to však, ani malým kúsočkom neuberá na kvalite.

Nechcem knihy porovnávať, ale ak mám byť úprimná, tak táto kniha sa autorke vydarila ešte viac, než Tetovač. Vložila do nej obrovský kus srdca a práce, takže na finálnej podobe to je veľmi cítiť. Príbeh Cilky je dojemný, plný pocitov a najmä je taktiež až neuveriteľne plný života a potreby prežiť. Človek má často o sebe predstavu istej hranice, za ktorú nie je schopný ísť, avšak príbehy akým je aj ten Cilkin nám ukazujú, že túžba dýchať vzduch a zazrieť nový deň je vždy silnejšia, než problémy, utrpenie a tyrania, ktorú môžeme prežiť.

Gulag nebol o nič jednoduchší, než koncentračný tábor. Podmienky boli neľahké, aj to je slabé slovo... Tieto tábory mali človeka zlomiť priamo v jeho najhlbšej podstate a verím, že v mnohých prípadoch sa to aj podarilo. My ľudia sme rôzni a aj keď Cilka ukazuje práve tú krásu hodnôt v nezištnom pomáhaní a nesebeckosti, v každom prostredí sú ľudia, ktorí dokážu zo seba vydať to najhoršie, aj v podmienkach v ktorých by mali držať spolu. Cilka to nemala jednoduché, ale zvládla to. Myslím si, že tých ľudí drží pri živote často tá tvrdohlavosť v odmietaní nechať sa premôcť a stratiť samého seba.

Je ťažké odhadnúť ako to bolo naozaj, avšak verím len v tú najlepšiu možnú verziu charakteru, ktorý som mala skrz túto knihu možnosť zazrieť. Cilkin príbeh je kontroverzný a mnohí sa môžu pozerať na jej osud a spôsob, akým prežila odmietavo, avšak pre mňa je absolútne nepredstaviteľné a nepochopiteľné, čo sa preživším väzňom táborov stalo. Ako obete utrpenia mohli označiť za nepriateľov štátu a poslať ich do ďalšieho pekla na ešte dlhší čas. Pre niektorých ich posledný. Nikdy to nepochopím, avšak ako ľudia sa môžeme učiť byť ľuďmi z každého príbehu, ktorý si vypočujeme. Neustále môžeme byť lepšími a ak môžu byť inšpiráciou osoby ako Cilka, na lepšiu zmenu máme nádej.

Takže ako by som to zhrnula? Výborná, kvalitne napísaná kniha, ktorá si po celý čas udrží vašu pozornosť. Odkladať sa vám nebude ľahko a najmä vo vás niečo hlbšie zanechá. Myslím, že z toho je už veľmi jasné, že moje odporúčanie máte :), takže smelo do toho!


Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. Tetovač se mi docela líbil, i když mi lehce vadilo, že je koncetrační tábor místy něco jako letní tábor, naprostá pohoda, ale stalo se.

    Na tuhle knihu se chystám určitě také :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno aj preto je pre mňa jeho príbeh... nezvyčajný. Nestretla som sa ešte s podobným zážitkom, ktorý by sa týkal Osvienčimu, no zároveň ma fascinovala tá vynachádzavosť, ktorá mu priala. Cilka bola už o niečo inšia. Myslím si, že sa ti bude páčiť, takže super, že ju plánuješ :)!

      Odstrániť