sobota 2. decembra 2017

Jeden z nás klame | V nesprávny čas na nesprávnom mieste alebo...?

Originálny názov: One of Us Is Lying
Autorka: Karen M. McManus
Vydavateľstvo: Ikar
Edícia: YOLi
Rok vydania: 2017
Počet strán: 336

V jedno popoludnie sa piati stredoškoláci, ktorých na prvý pohľad nič nespája, ocitnú po škole, hoci nič zlé nespravili – vraj. Vzorná študentka Bronwyn, ktorá nikdy neporušila žiadne pravidlo, bejzbalová hviezda Cooper, ktorá vie len to, čo sa deje na ihrisku, krásavica a „typická“ blondína Addy, ktorá sa snaží zatajiť trhliny vo svojom živote, darebák Nate, ktorého od kriminálu delí azda len krôčik, a outsider Simon, autor počítačovej aplikácie, na ktorej si študenti strednej školy Bayview High môžu prečítať bulvárne klebety o svojich spolužiakoch. Všetci sa dobre bavia, okrem samotných aktérov. Práve na druhý deň Simon plánoval zverejniť na nete ďalšie pikantné historky. Už to však nestihne, pretože v škole náhle zomrel. Podľa vyšetrovateľov jeho smrť nebola nehoda. A zrazu sú všetci štyria podozriví z jeho vraždy.

Túto knižku som pred istým časom začala registrovať stále viac a viac na Instagrame alebo na základe rozrastajúceho sa množstva recenzií a ohlasov. Neustále mi ju vyhadzovalo na oči, až som si napokon istým spôsobom uvedomila, že by som knižku rada vzala do vlastných rúk a okúsila, čo je zač. S minimálnym množstvom informácií som si ju pridala pekne do wishlistu, až mi napokon prišla najnovšia ponuka z Ikaru a bolo rozhodnuté. Musela som tomu jednoducho dať šancu.

Vedela som, že Jeden z nás klame je prakticky tínedžerský triller (veľmi dobre. Niečo nové... paráda) - hovorila som si v duchu. Tínedžerské romantické knižky, ktoré sa nonstop točia okolo toho istého už vedia ísť v poslednom čase čoraz viac hore krkom a tak som sa potešila, že nebesá mi zhodili novinku, ktorá znie tak veľmi sľubne. Vražda a postupné odhalovanie skutočností ma lákalo a naozaj som sa úprimne tešila, ako vypnem svoje myšlienky a skvele si oddýchnem pri tejto novinke. Ako sa mi teda napokon páčila?


Nebudem to veľmi naťahovať a poviem vám rovno, že sklamaná som neostala. Ak aj bol začiatok rozpačitý, mohlo sa to týkať tak prvých (ani nie) 20 strán. Potom to už bežalo, ako po masle. Ani na chvíľu nie je jasné, kto samotnú vraždu spôsobil a či veríte alebo nie, je naozaj príjemné tipovať, kto za tým stojí. Troška si potrápiť mozog a lámať si nad tým hlavu... Bavilo ma, že som nemala istotu a nevedela som odhadnúť, kto to spáchal, pretože knižka tým pádom nebola predvídateľná, čo je rozhodne bod k dobru.

Páčil sa mi autorkyn štýl, ktorý mi ľahko a rýchlo sadol. Písala jednoducho, dej sa zbytočne nevliekol a vedela si udržať moju pozornosť. Gratulujem jej i k nápadu do príbehu vložiť veľmi krátke kapitoly vďaka ktorým som prežívala neustále stav, ktorý sa nazýva "Tak ešte jednu kapitolu..." Čo si budeme klamať. Pri jednej to nikdy neostane O:).
V situáciách kedy ste poriadne unavení a radi by ste šli v pokoji spať to je k celku problém, no časom to oceníte a je to pre vás plus. Šikovnosť autorky.

Hlavní hrdinovia mi boli taktiež sympatickí, aj keď pri niektorých mi trvalo, kým som si ich obľúbila. Knižka je totižto písaná v štýle, že pohľady štyroch hlavných podozrivých sa neustále striedajú a tak sa ocitnete v hlave Addy, Bronwyn, Coopera, Nata a spoznáte všetkých viac do hĺbky. Autorka sa s postupným odhaľovaním vraha pohrávala a neustále vrhala tieň podozrenia na niekoho iného. Myslím, že koniec niektorých značne prekvapí :)). 

Celkovo môžem túto skvelú YOLi novinku iba odporúčať, pretože sklamaná som neostala ani v najmenšom. Rada by som dala vrámci hodnotenia plný počet a to našich 5 sovičiek, no jednu vec vytknúť predsa len musím. A to... Prekážalo mi klišé. Autorka použila klišé prvky snáď na každom úseku a aj keď to nebolo také, že by mi to pokazilo čitateľský zážitok a nevedela by som to rozdýchať, niektoré veci boli veľmi okaté. Myslím, že pochopíte, čo mám na mysli, keď si to prečítate. Nevnímam to však, ako veľké negatívum, pretože vďaka sviežemu štýlu písania sa to dalo prežiť bez ujmy na zdraví. Sťahujem za to iba 0,5 sovičky, čo sa dá prežiť, no pri originálnom nápade by to chcelo aj originálnejšie prvky.

Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Moje hodnotenie:

6 komentárov:

  1. Knihu mám tiež doma na recenziu a už som konečne dohnala resty a pustila sa do nej - ahoci som zatiaľ na nejakej 50tej strane, som celkom zvedavá čo z toho bude, keďže normálne takéto trillery nečítam :D
    Inak pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja nemám vo zvyku čítať trillery, tak som si to užila :D. Dúfam teda, že sa ti to bude páčiť a teším sa na tvoju recenziu. Som zvedavá, či sa zhodneme :).
      Ďakujeem ❤️

      Odstrániť
  2. Túto knihu mám už aj ja rozčítanú a som zvedavá, či sa mi bude páčiť, zatiaľ to vyzerá naozaj skvelo :) Pekná recenzia!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že to skvelé tempo vydrží a užiješ si celú knižku! :)
      Ďakujeem :)

      Odstrániť
  3. Čaká ma na poličke, takže teraz sa neviem dočkať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa zas teším, čo na ňu povieš. Uži si to, keď budeš čítať :)!

      Odstrániť