pondelok 4. decembra 2017

Knižný advent | Čo robiť, ak je vonku príliš veľká zima?

Ahojte moji milí čitatelia!
Dúfam, že práve prežívate jeden z tých pokojných, dlhých, zimných večerov, ktoré už v sebe pomaly, ale isto nosia i čaro Vianoc. Snáď v rukách držíte dobrú knižku a príbeh sa vám odvíja pred očami. Snáď bojujete s problémom "ešte jednej kapitoly..." a snáď vašu izbu osvetľujú tisícky svetielok a horúci nápoj v šálke vám ešte nevychladol. Toto všetko vám zo srdca prajem! Žiadne myšlienky, povinnosti, iba tú pohodu, ktorú Vianoce prinášajú.
Práve takýto pokojný, magický večer prinútil sadnúť si za počítač aj mňa.
Knižný advent, ktorý usporiadal Adrián z blogu Universe of Wonderful Books ma nesmierne nadchol. Na túto "akciu" som narazila včera, v prvú adventnú nedeľu, no žiaľ nemala som v tento deň už času nazvyš, aby som stihla napísať článok načas. Dnes sa však, tak či tak cítim v tej správnejšej náladičke. V izbe mi hrajú koledy (samozrejme staré, klasické... iné sa neráta O:) neskonalý milovník White Christmas vo svojom živli). Plamienok sviečky so svietielkami tlmene osvetľujú moju izbu a tak lepšiu atmosféru by som si ani nemohla priať.

Čo teda skutočne robiť, keď vonku za oknami husto sneží a vy ste odsúdený na pobyt doma? ...Akoby to niekomu z nás vadilo.

Čítanie
Verím, že prvý bod by vás ani vo sne nenapadol a takýto tip by ste určite nečakali. Takže nemáte zač!... Teraz už vážne :D.
Aj keď je tento bod veľmi "jasná záležitosť", bolo by hriech nespomenúť ho, pretože práve táto činnosť ide ruka v ruke s takýmito chladnými dňami, ktoré chce človek stráviť v teple domova. Nie je nič lepšie, než keď vonku poletuje drobné páperie a vy ste zababušený v teplej posteli s dobrou knižkou. Ak si navyše navodíte správnu atmosféru, skvele si aj oddýchnete a zlepšíte si náladu.

Filmy, či seriály
Vonku je zima, všade snehu a vám sa možno práve ani veľmi nechce čítať. Možno by ste uvítali niečo pričom môžete absolútne vypnúť myšlienky a iba si vychutnať pohodu. Lepší nápad, ako pozrieť si obľúbené filmy, rozpávky, či (ešte lepšie) vianočne filmy, nie je! To platí aj o seriáloch. Prečo si nespraviť maratón s kopou koláčikov a nehnúť sa z miesta pár hodín strávených v napätí príbehu?...
Pre mňa osobne je tradíciou každej zimy jeden konkrétny film, ktorý ma vie dokonale upokojiť, zabaviť a navodiť vo mne pocity, ako žiadny iný. Určite je to skvelý tip aj pre vás. O aký film ide?
Láska cez internet | You've got mail
Moja srdcová záležitosť :). Veľmi dobrou voľbou sú však určite aj Disneyho rozprávky a navyše... Čo by to boli za Vianoce bez Sám doma? To všetko vo vás dokáže vyvolať tú správnu vianočnú náladu a úsmev na tvári k tomu.

Čo tak si vyzdobiť izbu? *svetielkaaaa*
Pokiaľ trávite nejaký ten čas na sociálnych sieťach, ako Instagram alebo Tumblr, určite ste stihli naraziť na mnohé obrázky prekrásnych izieb, kreatívne vyzdobených, či obrázky s akoukoľvek vianočnou tématikou (viď. atmosférou). Skvelá príležitosť inšpirovať sa! Nevyzerala by vaša knižnica oveľa lepšie, keby ju zdobilo pár svetielok? A čo ten stolík, ste si istí, že sa vám naň nepýtajú sviečky?... Nemusíte to hrotiť a preháňať, no drobné zdobenie nikomu neuškodí... práve naopak. Razom by vyzerala vaša izba útulnejšie.

Čas s priateľmi
Tieto činnosti nemusíte robiť predsa iba osamote! Pozvyte si priateľov, nakopte si zásoby jedla a pitia a zvyšok dňa sa ani nehnite. Pozrite si filmy, zahrajte si nejakú spoločenskú hru a zabavte sa. Pohádajte sa na smrť pri spoločenskej hre, užite si zvolený film a hlavne sa tešte z prítomnosti jeden druhého.

Písanie
Pre blogerov ideálny čas! Máte resty alebo len veľa nevyužitých nápadov na články? Skvelý čas sa pustiť do práce! Uvarte si čajík, či kávu. Usaďte sa a píšte. Tak, ako aj mne teraz v tejto chvíli - v takýto pohodový večer je radosť písať :).
Ak ste kreatívni pokojne môžete zvoliť nejakú inú, ľubovoľnú činnosť. Kreslenie, pletenie, štrikovanie... Čo vám len na rozum zíde.

Pečenie
Na internete je snáď more receptov a zvoliť si môžete čokoľvek sa vám zachce. Ja osobne sa v poslednom čase snažím častejšie uchýliť k tomuto bodu. Na varenie som nemehlo, no pečenie je niečo celkom iné a napĺňa ma to radosťou. Je to výborný pocit, keď niečo vlastnoručne vytvoríte, pobavíte sa so zdobením alebo jednoducho prípravou a napokon vidíte výsledok, ktorý chutí. Navyše aj táto činnosť sa dá veľmi pekne skomponovať s priateľmi. Verte mi, že o zábavu by ste mali postarané.

Hudba a posteľ
Snáď najjednoduchší bod zo všetkých. Na všetko zabudnite. Vypnite myšlienky. Vezmite si svojich verných priateľov - slúchatká. Pustite si obľúbené pesničky (Spotify je v tomto smere skvelý spoločník). Ľahnite si... A dobre strávený čas je na svete.

Na záver vám môžem odporúčiť už iba jediné... Kaviareň
Je to zrejme individuálne, pretože z vlastnej skúsenosti viem, že zatiaľ, čo niektorí ľudia dokážu (tak ako aj ja) stráviť na týchto kúzelných miestach celé hodiny, niekto dáva od tohto ruky preč a radšej zvolí iný program. Pre mňa sú však kaviarne formou oddychu, relaxu a duševnej očisty. Prehnané, no pravdivé :D. Je veľmi dôležité nájsť si to správne miesto, kde pocitíte "ten pocit". Ten pravý, ktorý vám napovie, že ste na správnom mieste. Či s priateľmi, či bez... Vždy je to dobrý nápad :)!

2 komentáre:

  1. Super článok! Veru tá zima je ozaj dobrá pre takéto aktivitky. Počas roka často nestíham čítať, piecť či iné veci, ktoré si spomínala v článku a zrazu cez tú zimu je na to všetko akosi viac času. :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je pravda. V zime sa aspoň chvíľami akoby zastavuje čas... Som rada, že sa zhodujeme :).

      Odstrániť