nedeľa 5. apríla 2020

Tvar noci

Originálny názov: The Shape of Night
Autorka: Tess Gerritsen
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2020
Počet strán: 312

Ava Collettová trestá sama seba za jednu nepredstaviteľnú tragédiu. Nakoniec ujde z Bostonu do starého sídla Brodie’s Watch na odľahlom polostrove štátu Maine v nádeji, že tam dokončí knihu, s ktorou sa už trápi celé mesiace. V pustom dome konečne nájde pokoj – no len do chvíle, kým nezačuje divné zvuky. Podľa miestnych klebiet v dome už po desaťročia straší duch kapitána Brodieho. Ava sa raz v noci strhne zo sna a ocitne sa zoči-voči prízraku, až priveľmi hmotnému. Narazí aj na sériu zdanlivo náhodných úmrtí, na ktorých čosi nesedí. Ako si overuje záhadné zmiznutie predchádzajúcej nájomníčky, zisťuje, že vo vzduchu visí desivé tajomstvo, ktoré sa miestni zúfalo snažia utajiť. Avu cez deň zamestnáva vyšetrovanie, v noci zas pravidelné návštevy dávno mŕtveho kapitána. Nie je si ani istá, či sa nezbláznila, jedno však vie určite. Musí odhaliť pravdu, skôr ako vrah znova zaútočí.

...

Táto kniha zožala množstvo rozpoltených názorov, ktoré som mala šancu prečítať si, než som sa pustila do jej čítania. Snažila som sa nebrať ich príliš vážne, pretože názor som si chcela urobiť sama, avšak niektoré hodnotenie boli znepokojivé. Knihu som však začala čítať a nechcelo sa mi im veriť! Bolo to výborné... Príbeh mal nabitú atmosféru, ktorá sa krásne dopĺňala s opismi autorky, ktorá mala výborný štýl písania s talentom udržať si pozornosť čitateľa. Avšak časom som pochopila.

Áno pochopila som prečo sa Tvar noci niektorým ľuďom skrátka nemôže páčiť. V istom bode príbehu začína autorka smerovať svoj dej cestou, ktorú som rozhodne nečakala. Vsunula tam prvky, pri ktorých upustila uzdu svojej fantázie a chvíľami som aj ja otvárala ústa dokorán, nad tým čo vlastne čítam... Má to však háčik. Zvyšok knihy bol natoľko dobrý, že toto som dokázala stráviť. Taktiež sa nejedná o krimi, triler alebo detektívku - je to fikcia, takže aj to bol poľahčujúci faktor prečo mi to neprišlo, až také zlé. Nuž a ako posledné by som na obhajobu povedala to, že či už to prehnané je alebo nie je, autorka píše tak dobre, že vám to dokáže podať tak, aby vás to bavilo.

Tie prehnané prvky, o ktorých sa nemôžem zmieňovať aby som vám neprezradila dej navyše netvoria, až tak veľkú časť príbehu aby som ich považovala za reálny problém. Oveľa podstatnejšie je pre mňa to, že som sa od knižky neraz nedokázala odtrhnúť. Že príbeh vo mne vedel vyvolať napätie, azda aj malý odvar strachu a rôzne iné emócie, ktoré ma nútili čítať ďalej.

Tvar noci je príbeh, ktorý pre mňa obsahuje všetko, čo mám v knihách rada. Staré, osamelé sídlo plné histórie. Ducharina. Kroky a nevysvetliteľné zvuky. Strach a neistota hlavnej hrdinky nad tým, čo vidí a počuje... Jednoducho milujem záhady. Milujem takéto príbehy založené na atmosfére, ktorá funguje.
Takže za seba môžem povedať, že čítanie som si užila nakoľko to len šlo. Niektoré veci sa dali v deji odhadnúť, iné ma prekvapili, avšak knihu hodnotím oveľa pozitívnejšie, než by som čakala po niektorých jej hodnoteniach. Skvele som pri nej prišla na iné myšlienky a pokiaľ ste taktiež milovníkmi opustených, starých domov a duchárskych historiek, tak toto je pre vás to pravé :)!


Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára