streda 24. marca 2021

Tajné svety | Cestovná agentúra prikrášlená mágiou

Originálny názov: The Strangeworlds Travel Agency
Autorka: Lapinski. L. D
Vydavateľstvo: Ikar 
Rok vydania: 2021
Počet strán: 384

Viete si predstaviť cestovanie pri ktorom by vám kufor neslúžil len na prenesenie batožiny, ale ako dopravný prostriedok? Že nie? Tak to by ste si mali prečítať Tajné svety, ktoré vám ukážu príbeh plný tých najfantastickejších prvkov!

"Zbaľte si veci, vyrážame za magickým dobrodružstvom!
Vitajte v cestovnej agentúre Tajné svety, odkiaľ vás každý kufor prepraví do iného sveta. Stačí vkročiť dnu...
Keď dvanásťročná Flick Hudsonová dostane návrh, aby vstúpila do Tajnosvetského spolku, je od radosti celá bez seba. Rýchlo však zistí, že s magickým multiverzom niečo nie je v poriadku. Uprostred leta prichádzajú snehové búrky, miznú celé ulice a jeden kufor ju zavedie do sveta, ktorý zostal celkom opustený.
Flick čoskoro poruší všemožné spoločenské pravidlá a posunie hranice mágie, aby prišla na to, čo sa vlastne deje. Dokáže však dať všetko do poriadku, skôr než všetky svety – vrátane jej vlastného – navždy zmiznú?"

Jedna cestovná agentúra. Stovka, ak nie tisícka kufrov. 
Všetky sú rôzneho tvaru, motívu a dizajnu, no to najhlavnejšie - všetky vedú do celkom iného sveta. Magického, prázdneho, iného, rozprávkového... Čo kufor, to iný mrav. Jeden by si pomyslel, že za jeden život, ani nie je možné všetky preskúmať, avšak ktovie? 

Tajný spolok cestovateľov slúži na preskúmavanie dostupných svetov a zaznámenávanie ich chodu. Členovia spolku musia dbať na rozličné pravidlá bezpečného cestovania a najmä dozerať na poriadny chod nášho, ale i iných svetov. Je veľmi očividné, že táto kniha má našliapnuté na viac dielov, pretože za jej prvý diel sme stihli vidieť len hŕstku miest a pritom obnášali toľké dobrodružstvá... Je tu však priestor na oveľa väčšie objavy a ďalšie skúmanie a ja sa teším, že to tak nevnímam len ja,  pretože ďalší diel bude. Predtým si však povedzme niečo viac o tomto tu.

S detskými knižkami je to zložité, pretože zatiaľ čo ich cieľová skupina, ani zďaleka nekončí pri deťoch - sú dve skupiny čitateľov, ktoré si tieto dobrodružstvá vedia užívať aj v pokročilom veku a naopak sú takí, pre ktorých je to uzavretá kapitola, v ktorej viac nemienia strácať hlavu. Pointou však je, že písať tak aby boli zaujatí detskí čitatelia, ruka v ruke s tými dospelými, musí byť poriadne náročné. Dieťa vidí svet inými očami. Myslí oveľa viac farbisto a bez zábran, zatiaľ čo dospelák je zahltený faktami a potrebou mať dôkazy. Keď sa však autor prekoná a podarí sa mu zaujať oboch, myslím si že mu patrí poklona. A v tomto prípade to fungovalo.

Skutočne nezáleží na tom, aký máte vek, pretože táto kniha je dokonalou oddychovkou a zábavkou, ktorá vám spríjemní váš čas. Je dokonalá na vypnutie myšlienok, na pobavenie a hlavne na zasnívanie sa, pretože otvára celkom nové nápady a prvky, ktoré sa mne osobne veľmi páčili. Cestovanie skrz kufre je úžasný nápad, ktorý si aj koniec koncov vyslúžil spracovanie, ktoré nemalo chybu. Výlety fungujú celkom jednoducho - otvoríte kufor, vstúpite doň a ste na inom mieste. Nie je to fantastické? Neraz som si pomyslela, aké by bolo zaujímavé preskúmavať iné reality a ľudí takýmto zábavným spôsobom. Nuž, aspoň cez knižku som si to mohla vyskúšať na vlastnej koži. A to vlastne platí aj o cestovaní ako takom. Prežívame časy v ktorých vycestovať nie je možné a tak mi výlety s Tajným spolkom skutočne prospeli.

A vy by ste to mali skúsiť tiež! Úprimne vám môžem knižku odporúčiť, pretože nemyslím si, že jej čítaním stratíte čas. Jej obálka je nádherná, príbeh pútavý a bude to séria, takže máte o zábavu postarané na dlhší čas. Navyše príbeh má aj veľmi zaujímavé postavy s ktorými sa vám bude čítať ešte o čosi lepšie a ktoré vám budú sympatické. Pevne verím, že neobyčajné nápady, ktoré Tajné svety prinášajú si vás získajú, takže ak nad knihou predsa len trošku váhate, budem sa tešiť, ak som vyriešila vašu dilemu :).

Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem bux.sk
Pokiaľ vás moja recenzia presvedčila, knižku si môžete kúpiť, napr. na tejto adrese.

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára