streda 7. júla 2021

Midnight in the Piazza | Alebo pamiatka na Taliansko

Autorka: Tiffany Parks
Vydavateľstvo: HarperCollins
Rok vydania: 2018
Počet strán: 304

Táto kniha je rozkošnou prechádzkou po prekrásnom Ríme a jeho majestnátnych pamiatkach. Spolu s hlavnou hrdinkou Beatrice sa postupne zamilujete do každého zákutia, na ktoré ona sama narazí a objavíte tajomstvá, či plány z ktorých skrsnú mnohé dobrodružstvá. 
Spočiatku však nič nenasvedčovalo tomu, že by láska k Rímu mala šancu prepuknúť. Beatrice sa presťahovala z Ameriky do Ríma, pretože jej otec - učiteľ histórie - dostal skvelú pracovnú ponuku. Nebola šťastná, nesúhlasila, netešila sa... ale koniec koncov ísť musela. Rím ju však prekvapil. Nečakala, že by mohla bývať v historickej uličke a z vlastnej izby mala výhľad na prekrásnu fontánu s korytnačkami. Netušila o antikvariátoch a o skutočnom gelate, či histórii mesta. Keď sa však ocitla v tejto rušnej a krásnej krajine, chtiac nechtiac sa jej nové prostredie zapáčilo. Výhľad na fontánu bol jej najobľúbenejšou súčasťou nového domova a nejednu hodinu strávila pozorovaním korytnačiek. 
To by však nebol ten správny príbeh, bez žiadnej komplikácie! Beatrice v jednu noc vidí tmavú postavu, ktorá sa pokúša ukradnúť jej milované korytnačky z fontány. V momente vydesená beží zobudiť otca, ale keď sa príde pozrieť z jej okna na tú pohromu, postava je preč a korytnačky sú na svojom mieste. Vyzerá to tak akoby sa nič nestalo. Beatrice však vie, že sa stal zločin a aj keď jej nikto neverí, musí prísť na to čo sa stalo a kto za tým stál.

Znie vám to trošku bizarne? Nedajte sa tým odradiť, pretože Midnight in the Piazza nie je vôbec tak detským a jednoduchým príbehom, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Jeho cieľová kategória je ďaleko rozsiahlejšia a čítanie si užijete v každom veku. Priznám sa, že o knihe som nikdy nepočula, až pokým sme nenavštívili jedno nádherné kníhkupectvo v Ríme, kde mali oddelenie s príbehmi, ktoré sa aj v Ríme odohrávajú. Veľmi som túžila odniesť si domov knihu, ktorá by bola pamiatkou a pri ktorej by som si mohla pripomenúť všetky tie miesta, ktoré sme počas nášho pobytu navštívili. A tak mi Midnigh ihneď padla do oka. Jedná sa o prekrásne vydania, ktoré má krásnu obálku, ale najmä má stránky, ktoré sú neorezané a vyzerajú, ako staré noviny alebo zmonkutý papier. Takto to asi neznie moc vábivo, ale naživo je ťažké sa na celú knihu vynadívať.


Preto som šťastná, že to neskončilo iba peknou obálkou v mojej poličke, ale že aj príbeh som si veľmi užila a páčil sa mi. Pokiaľ sa snažíte navyknúť si na čítanie v angličtine, tak je to určite skvelá voľba, nakoľko to nie je až tak komplikované, príbeh je určený deťom a hlavná hrdinka je mladučká, takže celé to má taký hovorový, príjemný slovník. Mne sa to už po krátkej chvíli čítalo samo a ani raz som si nemusela vyhľadávať preklad, pretože význam mi ľahko došiel. Naozaj nemôžem povedať jedinú výčitku a skôr som rada, že to vo mne ako keby znovu spustilo túžbu čítať aj v cudzom jazyku a tú radosť z toho, že to dokážem.

Keď si teraz sama čítam anotáciu, ktorú som sa vám snažila nejak vykresliť, tak mi samej príde zápletka čudná. Pri čítaní mi to tak však neprišlo. Celý čas to bolo tajomné a napínavé. Niektoré detaily sa možno dali odhaliť, ale naopak pri iných som si až po záver nebola istá. Beatrice riešila prípad s vypätím všetkých síl a aj vás spolu s ňou čakajú dobrodružstvá, ktoré by ste naozaj nečakali. No veľmi si ich užijete. Príbeh z pohľadu Beatrice vás bude baviť, pretože ani zďaleka to nie je jedna z tých otravných hrdiniek a myslím si, že jednodznačne si zamilujete aj samotné, spomínané prostredie. Knihu totižto netvorí len riešenie prípadu, ale aj láska k mestu, pamiatkam a histórii Ríma. 

Verím, že ani vy ste doteraz nepočuli o tejto milej knižkej a zároveň dúfam, že vás zaujala rovnako ako mňa, keď som ju prvýkrát zazrela. Dajte mi vedieť v komentári a majte sa krásne :)!

Moje hodnotenie:

4 komentáre:

  1. rozhodne to ma krasnu obalku aj ked pribeh ma nejak nezaujal :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je škoda, ale aspoň som rada, že sa ti páči obálka. Keď som ju našla, bola som nadšená :)

      Odstrániť
  2. Páči sa mi ten nápad, že v kníhkupectve majú oddelenie s knihami, ktoré sa odohrávajú tam v Ríme. Kniha vyzerá ako také príjemné oddychové čítanie. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj mne sa to veľmi páčilo. Asi aj preto som tam postávala zhruba hodinu a brala do ruky každý jeden príbeh aby som ho prelistovala haha. Ale áno. Bola to naozaj milá knižka :)

      Odstrániť