streda 6. januára 2016

Ako dopadla výzva na rok 2015? | Hitparáda kníh

Ako teda dopadla výzva?

Nuž tento rok skončila moja výzva velice biedne. Pohorela som a nesplnila som ju. V roku 2014 som si dala ako výzvu 100 kníh. Prečítala som 93 a to je dobré... V tom prípade sa nesťažujem. Avšak minulý rok (aj vy si ešte len zvykáte na to, že je už 2016?) som si dala za výzvu znova 100 kníh lenže dopadlo to hrozne. Prečítala som 65 kníh. Samo osebe to nie je zlé číslo, ale výzvu som nesplnila ani s prižmúrenými očami. Rok 2015 bol pre mňa z knižného hľadiska nie najlepší. Čítala som oveľa menej ako som schopná a nevenovala som tomu toľko času koľko som mohla. Dúfam, že tento rok sa posnažím oveľa viac. Držte mi palce! Čaká ma cieľ 80 kníh :).

Hitparáda kníh

Najlepšia kniha
Tu je pre mňa voľba jasná. V tomto roku som prečítala množstvo skvelých kníh, no jedna ma zasiahla tak veľmi, že nad ňou musím premýšľať doteraz. Niektorým sa táto kniha páčiť bude, iný ju budú nenávidieť a pre niektorých to bude priemer. No pre mňa je to rozhodne víťaz!


Najväčšie sklamanie
Pri čítaní Miniaturistu som sa cítila až zle. Pochmúrne prostredie mám rada, ale toto bolo iné. Nepáčilo sa mi to a mohlo to byť oveľa lepšie, pretože nápad to bol dobrý. Listy do neba ma však sklamali ešte viac, pretože od nich som čakala naozaj veľa. Nápad je úplne neskutočný, no je absolútne nevyužitý.


Najhoršia kniha
Čo dodať.


Najväčšie prekvapenie
Dievča, ktoré si tu zanechal bola skvelá kniha, ktorá si ma získala. To ako sa prelínala minulosť s prítomnosťou... Bola to moja prvá kniha od Jojo Moyes a práve vďaka nej som si jej tvorbu zamilovala. No keď som sa dostala k ďalším knihám od tejto autorky, tak ma neočarili, tak ako táto. Túto mi už žiadne jej knihy neprekonajú. V znamení Ametystu bolo obrovským prekvapením! Ja však stále nechápem prečo táto knižka ešte nie je vydaná a nemám ju v poličke! Malé ženy sa napokon zaradili aj medzi moje najmilovanejšie knižky. Je to prekrásny príbeh, ktorý by si mal prečítať asi každý... Od Sedem minút po polnoci som čakala veľa. Tušila som, že sa mi to bude páčiť, no prekonalo to moje očakávania. Dalo mi to oveľa viac ako som očakávala. Nuž a Učiteľova dcéra, tak tú môžem len a len odporúčať. Klasika písaná v dnešnej dobe, no krásne vystihnutá atmosféra :). Len to nikomu nepovedz tak to bola dokonalosť.



Najočakávanejšia kniha
Hm na Listy som sa ozaj tešila... Nevadí no. Najviac som sa však samozrejme tešila na knižky od Cassandry Clare. Som jej obrovský fanúšik a fanúšik sa nezaprie no :D. Už sa teším, keď tento rok vyjdú Magnusove kroniky a pod... :)


Najromantickejšia kniha
Nooo viete...Prechádzanie po nočnom New Yorku celú noc, ukazovanie si obľúbených miest, nadránom piť horúcu kávu, jesť teplé čerstvé kroasanty a sledovať východ slnka, navyše s tou správnou osobou. Tak toto môžem...


Najoriginálnejšia kniha
Kódex je skrátka skvele spracovaný. Od obálky až po obsah sa nedá nič vytknúť. Každý milovník Tieňosvetu by si to mal rozhodne prečítať. Život po živote je veľmi zaujímavá kniha. Tá myšlienka stojí za to. A autorka to podala výborne. Dash & Lily - kniha přání je veľmi milá knižka. Nápad je výborný a mne sa kniha veľmi páčila. Pomerne originálna bola aj kniha Nech sneží. Možno to nie je dokonalá kniha, no nápad je výborný :). Nuž a Crowfieldská kliatba je moja srdcovka. Nie je nič krajšie ako keď vonku sneží a vy ste zakutraný doma pod dekou, pijete teplý čaj a čítate túto knižku :).



Najkrajšia obálka
Keď vyšla Fanúšička, tak ako prvé ma zaujala pravé tá obálka. Je taká milá, fakt doslova zlatučká :D. Strašne rada sa na ňu dívam, pretože je jednoduchá, no skvelá. Slabosť mám celkovo pre vydanie knižiek od Jane Austenovej v Slovarte. Sú prekrásne... Dúfam, že sa mi podarí mať všetky z edície :). 


Hrdinka roka
Jo Marchová - Malé ženy
Jo sa mi stala obrovským vzorom a pri čítaní som ju obdivovala každým kúskom svojho tela. Zamilovala som si ju! Je to dokonalá hrdinka a vnímať svet jej očami cez stránky kníh by som dokázala snáď aj celý život. Jo je bláznivá, romantická, odhodlaná a je to rojko. No keď dospeje dokáže sa zbaviť všetkých svojich vrtochov a stane sa láskavou ženou, ktorá vie čo je správne. Ona patrí medzi moje najobľúbenejšie hrdinky :).

Hrdina roka
Pokojne by som sem mohla dať Laurieho z malých žien, pretože ten si ma taktiež získal. Alebo by som sem rada dala Jacea z Nástrojov smrteľníkov, kedže to je moja životná láska :D. No asi by bolo fér dať sem niekoho iného, pretože by som sa nedivila keby som Jacea vyhlásila aj minulý rok. Preto sem dávam...
Chaol Westfall - Trón zo skla
Dávam ho sem s veľkou rezervou, pretože som čítala len jeden diel, takže človek nikdy nevie. No pravdou je, že ma fakt zaujal a som zvedavá či si moju "obľubu" získa aj v ďalších dieloch, alebo teda či si ju udrží.
Ale samozrejme sem dávam aj Jacea, pretože jeho musím dať aj keby neviem čo :D. Hmm berme to tak, že sem dávam Jamieho, pretože aj on mi velice prirástol k srdcu :D a na Jacea je ako stvorený.

6 komentárov:

  1. Pekný článok :)) Hlavne preto, že VSM je najlepšia kniha :D :D :D Ale proste...ona bola tak dobrá! :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne :D! To sa ani nedá aby sa nepáčila/nebavila :D. Zlomila mi srdce, ale ja si ju kľudne masochisticky prečítam aj miliónkrát :D

      Odstrániť
  2. Hrdina roka!! :33 :D Tajne som dúfala, že to vyhrá on :D Všetky skvelé miesta zaujali moju segru, tak jej dám vedieť, čo si o tom myslíš :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tss však musel byť on :D.
      ...Že si to musí prečítať :D!

      Odstrániť
  3. Pěkný článek a krásný blog, design se mi moc líbí :)

    OdpovedaťOdstrániť