utorok 7. februára 2017

Malá princezná / Frances Hodgson Burnett

Originálny názov: A Little Princess
Autorka: Frances Hodgson Burnett
Vydavateľstvo: Mladé letá
Rok vydania: 1997
Počet strán: 181

„Nech príde čokoľvek," povedala Sara, „jedna vec sa nezmení. Ak aj v handrách nevyzerám ako princezná, môžem ňou byť v duši. Bolo by ľahšie byť princeznou v zlatých šatách, ale je oveľa väčším víťazstvom byť ňou stále, keď o tom nikto nevie."
Takto rozmýšľa hrdinka nádherného príbehu určeného predovšetkým dievčatám - 11-ročná Sara Crewová, ktorú pre jej ušľachtilé správanie všetci prezývajú princezná. Sara vyrastala v Indii, 7-ročnú ju otec, bohatý kapitán Crewe, priviedol do penziónu slečny Minchinovej v Londýne. Keď Sarin otec zomrel a nechal dcéru bez peňazí, zlá a panovačná slečna Minchinová ju chcela vyhodiť na ulicu, potom však z nej urobila slúžku. Statočná „princezná" Sara musela prekonávať neuveriteľné príkoria. Dojímavý príbeh so šťastným koncom si získal srdcia čitateľov na celom svete, podobne ako román Malý lord od tej istej autorky.

Som veľmi rada, že som si opäť rozšírila obzory a prečítala si jednu z ďalších svetových klasík. Nejde však iba o samotné "rozšírenie obzorov". Opäť moja obľúbená a často používaná veta... "Milujem klasiku." Špeciálne miesto v mojom srdci patrí klasickým dievčenským románom ako Anna zo Zeleného domu, Malé ženy a podobne. Malá princezná mi rozhodne prišla ako kniha, ktorá by sa k spomínaným titulom mohla zaradiť. Popravde s touto autorkou som už mala tú česť spoznať sa pri jej diele Tajomná záhrada. Je to príbeh na ktorom som svojim spôsobom vyrástla a lipla celé detstvo. O Malej princeznej som počula mnoho a vždy som vedela, že si to raz určite chcem prečítať, no ako to už býva odkladala som to až príliš dlho. Hreje ma na duši, že sa to konečne zmenilo :).

Na dievčenských románoch je úžasná práve krása charakterov postáv, množstvo múdrych a prirodzene krásnych myšlienok a pohľad na svet, ktorý neostane iba na stránkach knihy, ale v množstve vecí otvorí oči i nám čitateľom. V takýchto knihách si každý nájde to svoje a vždy mu príbeh niečo dá. "To" niečo som dostala aj od Malej princeznej. Vedela som, že to bude pekné, no netušila som čo presne od toho čakať. Preto ma čakali iba samé príjemné prekvapenia. Nechcem knihy porovnávať, avšak mám pocit, že Malá princezná bola dokonca o niečo prepracovanejšia ako Tajomná záhrada. Čítala som to už dávnejšie, takže sa pokojne môžem mýliť, no ktovie.


Autorka má prekrásny štýl písania a nápady. Príbeh celý čas príjemne plynie a aj keby sa v ňom podstate nič nedialo, tak by ste sa od čítania nevedeli odtrhnúť práve vďaka rozprávačskému talentu Frances H. B. Patrí jej naozaj neskutočná poklona, pretože na papier sa jej podarilo dostať niečo neskutočne krásne. Sara (hlavná hrdinka) je iba malé dievčatko, no jej myšlienky ma udivovali na každej stránke. Autorka jej vdýchla život a nás preniesla do jej príbehu, pretože všetky radosti, či útrapy prežívame spolu so Sarou, tak akoby sme ich prežívali na vlastnej koži. Chvíľami bolo čarovné, no i smutné ocitnúť sa v ríši snov, spoznať dievčatá z internátnej školy, ktoré ako to už býva sú niektoré láskavé, ale niektoré aj poriadne zákerné, predstavovať si miesta a situácie, ktoré boly pre Saru tak veľmi magické, no prežívať aj chlad, hlad a cez to všetko vidieť neustálu láskavosť a nezlomný charakter hlavnej hrdinky.

Mám pocit akoby som iba neprečítala nový príbeh, ale získala i nových priateľov s ktorými sa v živote ešte veľa krát stretnem. Na ktorých si v mnohých situáciách spomeniem a ich činy mi budú príkladom v mnohých životných situáciách. Presne takéto knihy by mali čítať všetky malé princezné na tomto svete. Tu dostanú takmer všetko čo v živote potrebujú vedieť. Byť láskavý a zároveň odvážny nie je vždy jednoduché, no i tak je to veľmi dôležité. Malá Sara je telom dieťa, no dušou je múdrejšia ako mnohí z nás. Dúfam, že si z nej často vezmem príklad a spomeniem si na jej odvážnu dušu. Hodnoty, ktoré sú tu ukázané sú krásne. Túto knihu určite odporúčam každému nehľadiac na vek. Príbeh vám poskytne všetko čo potrebujete a čítanie si užijete. Vykúzli vám úsmev na tvári, možno vám i zopár sĺz z oka vypadne, no stojí to za to. Je to kniha, ktorá sa hodí na každú jednu príležitosť - na lenivé slnečné poobedia, lenivé rána pri šálke čaju, či dlhé zimné večery za zvuku pukotajúceho horiaceho dreva... Som veľmi rada, že som si to konečne prečítala a že to môžem považovať za jendu z ďalších obľúbených kníh :).

Moje hodnotenie:

6 komentárov:

  1. Páni, po tvojej recenzii mám teraz úplne chuť po tejto knižke ihneď siahnuť :) Veľmi ma zaujala - idem si ju vyhľadať! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma veľmi teší ♥! Je to krásna knižka a tak dúfam, že ak sa k nej dostaneš, tak sa ti bude páčiť :).

      Odstrániť
    2. Toto bola asi tá najkrajšia knižka akú som kedy čítala. Nie, fakt - bolo to úžasné! Ďakujem za tip!!

      Odstrániť
    3. Ty si si ju už prečítala :O?? Bože to ma neskutočne teší ❤️❤️ Ja ďakujem, pretože som nečakala takýto milý komentár s názorom. Veľmi si ma potešila :) ❤️.

      Odstrániť
    4. No, áno :D Mala som šťastie a bola zohnateľná v pdf O:)
      Jediné, čo ma mrzí je, že sa mi páčila až tak, že by ma potešilo, keby ju mám na poličke. Ale čo som pozerala, tak nie je dostupná v kníhkupectvách, ani v antikvariátoch, ani v bazároch :(

      Odstrániť
    5. To isté aj u mňa :(... A bola som z toho dosť nemilo prekvapená. Rada by som ju mala vo svojej zbierke a tak naozaj nerozumiem prečo takáto známa knižka je tak veľmi nedostupná. Veľká škoda...

      Odstrániť