nedeľa 25. apríla 2021

Vyrástla som v gete | Čerstvá novinka z Lindeni

Originálny názov: The Girl from Nowhere
Autorka: Eliska Tanzer
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2021
Počet strán: 320

Eliška sa narodila trinásťročnej Rómke a o desať rokov staršiemu nemeckému neonacistovi. Jej mama pochádzala z rodiny prostitútok z východoslovenského rómskeho geta a otec si zarábal ako boxer na ilegálnych zápasoch.

...

Ak ste si prečítali tých pár riadkov anotácie, musí vám byť jasné, že o jednoduchý príbeh sa veru jednať nebude. Čítali ste Vzdelanú? Pretože jej rovnako ťažký a netypický život je v absolútnej zhode s tým, čo prežila Eliška. I keď s inými okolnosťami a v inom prostredí. Možno tým, že jej prostredím je tomu nášmu o čosi bližšie, je čítanie o to viac zarážajúce a ťažko chápajúce, pretože... Skutočne môže jedna bytosť zniesť toľko bolesti? A naozaj sme až natoľko silní, že dokážeme prežiť čokoľvek?

Nech je ako chce, Eliška, ktorá je aj samotnou autorkou tejto knihy v sebe takú silu našla. Ako ste sa mohli dozvedieť, narodila sa trinásťročnej Rómke, ktorá si na život zarábala prostitúciou od svojich jedenástich a nemeckému neonacistovi, ktorý ju dostal ako darček. Prekvapivo sa k svojmu potomkovi otec priznal a tak Eliška spoznávala dva svety, veľmi vzdialené a odlišné od seba.
Nielen jej mama, ale aj celá rodina sa živila prvým remeslom. Od Elišky sa očakávalo, že akonáhle vyrastie, na živobytie si začne zarábať rovnako. To sa však nestalo.

Jej mama ju poslala do Anglicka, prepašovanú v krabici od práčky, no ani tam ju nečakali veselé chvíle. Miesto vysnívaného života si musela zarábať na život tancovaním chlípnym mužom ako cigánska tanečníčka, upratovať domy a neskôr šiť kostými. Popritom sa však jej túžba po vzdelaní nezmenšovala a tak popri tvrdej práci svedomito študovala a nachádzala lásku k románom, literarúte a neskôr aj k písaniu. Svojou odhodlanosťou sa dostala na dobrú školu a jej písanie vynikalo v každom jednom smere. Je zrejmé, že ľudia, ktorí musia o lepšie podmienky bojovať sa zrejme snažia dvojnásobne a vo svojich cieľoch sú dravší. Aj napriek tomu ma však zarážalo, že Eliška prežila všetko... skutočne všetko.

Zasiahlo ma, keď sa smiala nad spevákmi, ktorí vyrastali v gete a točili na svoje piesne videoklipy z prostredí v ktorom vyrastali. Vraj ani vo sne nevidela také čisté ulice a priaznivé podmienky, ako vo videách tých spevákov. Nič na svete nemalo toľko špiny a kriminality ako Drovena - geto, z ktorého pochádzala ona sama.

Nech jej život bol však akokoľvek ťažký, čítanie tejto knihy je zážitkom. Je to ten typ príbehu, ktorý sa vám číta ťažko, ale zároveň ho nedokážete odložiť, pretože vás fascinuje, zaujíma a najmä je napísaný fantastickým štýlom, ktorý si udrží vašu pozornosť. Neviem si predstaviť, aké bolestné a odvážne muselo byť pátrať vo svojich spmienkach, aby autorka zvečnila všetky jej spomienky, no zvládla to. A vďaka jej sebazapreniu vzniklo dielo, ktoré by ste si mali rozhodne prečítať.

Netvrdím, že vám z toho bude najlepšie... Neraz som knihu musela na chvíľu odložiť alebo som doma potrebovala prediskutovať to, o čom som čítala, aby som sa dostala z toho šoku, že je toto naozaj možné. No aj tak som musela čítať stále ďalej a ďalej. Viem, že je iba začiatok roku a do rúk sa mi dostane ešte mnoho titulov, no už teraz môžem povedať, že Vyrástla som v gete patrí k jednej z najlepších kníh za rok 2021. Tlačiť na vás nebudem, ale ak by ste mali dať nejakej knihe šancu, tak je to táto.

Eliškin odkaz je silný a jasný. Tým, že ju vychovávala veľmi mladá mama a rómska komunita a zároveň neonacistický otec, ktorý ju brával do Nemecka a prežila život v Anglicku - mala možnosť vidieť svet. A najmä pozorovať ľudí. Kniha nie je len zápisom jej spomienok, ale má v sebe aj myšlienku o našich predsudkoch a predpojatosti voči sebe navzájom. Rieši rómsku problematiku, čo sa určite mnohým páčiť nebude, pretože vzájomná neznášanlivosť prevažovala v jej časoch a koniec koncov prevažuje stále. Ale čo tak sa na problém pozrieť od jeho počiatku? Túto tému zvládla bravúrne, pretože nepodsúvala svoj pohľad na vec zaslepene, tým že pochádzala z rovnakého prostredia, ale nezaujato hovorila o faktoch a o veciac, tak ako sú. Vnímam to ako ďalšie plus celej knihy, pretože ako spraviť svet lepším, kým nebudeme lepšími my sami? Eliška v sebe musela nájsť veľa sily, aby ľudom odpustila a uzdravila svoju dušu, ale myslím, že z nej napokon vyrástla žena, ktorá zvládla aj nemožné a ktorá na seba môže byť hrdá. Táto kniha je jej dielom. A tým po sbee zanechala niečo cennejšie, než si je možno sama vedomá.

Takže dáte knihe šancu? Alebo o nej ešte stále pochybujete?
Pretože moje odporúčanie máte.

Nuž a na záver by som chcela veľmi pekne poďakovať Albatrosmedia, vďaka ktorým som si mohla príbeh prečítať v predstihu. Plánovaný dátum vydania je 30.4. takže neváhajte a spravne si na knižku čas.

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára