štvrtok 25. septembra 2014

Článok na tému : knižná výzva

Každý rok (ani tento nie je výnimkou) sa na blogoch objaví vecička s názvom "knižná výzva na rok X". Väčšina blogerov povedala by som všetci blogeri sa do nej s chuťou zapoja a celý rok čítajú ako o život len aby ju splnili. Čítajú aby ju splnili.. Prečo to tak zdôrazňujem ? Vysvetlím vám to ! Pred pár dňami to bol presne rok čo som založila blog, čiže tohtoročná knižná výzva bola moja úplne prvá. Za cieľ som si dala 100 kníh. Vlastne sú tri druhy cieľov. Prvý druh je : keď sa niekto nechce sklamať a tak si dá veľmi malý počet kníh, ktorý má prečítať aby mal absolútnu istotu, že všetko stihne prečítať. Druhý cieľ je, keď niekto vie kde je jeho limit a dá si toľko kníh, koľko zvládne. A tretí cieľ je, keď sa niekto chce vytiahnuť pred ostatnými a tak si dá za cieľ toľko kníh, čo za celý život neprečítal. Tieto ciele vám vysvetľujem len tak pomimo.. niesu hlavnou témou článku.


Ja sama by som sa zaradila do druhej cieľovej skupine, ktorá si naloží toľko koľko zvládne. Viem, že ja dokážem prečítať 100 kníh za rok, takže som nemala žiadne obavy. Nedávno som sa tak zamyslela.. Znova sa musím vrátiť k tej vete "Celý rok čítajú ako o život len aby ju splnili". Aký majú knižné výzvy vlastne zmysel ? Netuším ! Je to síce celé pekné, ten nápad a tá myšlienka, ale v poslednej dobe ľutujem, že som sa do nej vôbec zapojila. Nechápte ma zle.. Neľutujem to preto, že by som napr. nedokázala splniť cieľ, ktorý som si dala, alebo by som to nestíhala a pod.. Ľutujem to kvôli tomu čo preto musíme my knihomoli urobiť.

Nás knihomoľov spája jedna veľká vášeň a to ČÍTANIE. Pamätáte si svoje začiatky ? Za mesiac ste prečítali jednu, dve knihy a boli ste celý šťastný. Čítanie vás napĺňalo a nevedeli ste sa spamätať z toľkých krásnych príbehov. Takto to fungovalo aj u mňa. Robila som to z najdôležitejšieho dôvodu.. robila som to, pretože ma to bavilo. A teraz ? Teraz príde nejaká "knižná výzva" a zrazu sa nečíta pre radosť, ale pre splnenie "vyššieho" cieľu. Väčšina z nás číta o dušu len aby stihla splniť knižnú výzvu ? Koľko rázy čítame rýchlo, rýchlo a potom nám unikne celý ten príbeh. Je to takto správne ? Podľa mňa nie. Ľutujem, že som sa do výzvy zapojila, pretože uvedomila som si, že mnoho krát som si počas roku hovorila "Čítaj aby si to splnila". Nevravím, že presne takto, ale niečo na ten spôsob.. Nepáči sa mi ako táto výzva so mnou manipulovala a oberala ma o tú radosť. Myslím, že s výzvou neseknem, ale dokončím ju. No mám taký pocit, že budúci rok sa do nej už nepustím. Jasné je to lákavé a pekné.. chytí to aj súťaživých ľudí, ale skúsme sa nad tým zamyslieť hlbšie. Je naozaj správne, keď čítame preto, že musíme ? Preto, že chceme splniť cieľ ? Nechápte ma zle, ale mňa tieto myšlienky trápia už dlhšiu dobu.. Zaujímal by ma aj váš názor. Máte pocit, že vás takáto výzva ovplyvňuje a to v zmysle, že čítate hlavne kvôli nej, alebo že vás oberá o radosť ? Napíšte mi hocičo.. Váš názor, alebo ak aj vás napadne myšlienka/otázka. Som naozaj zvedavá či to tak beriem len ja, či mám pravdu a tak.. Ďakujem, že ste si prečítali môj článok, ktorý síce nieje najdlhší, no napísala som všetko potrebné :).

6 komentárov:

  1. Tak já jedinou výzvu zadala na Goodreads. Dala jsem si reálný cíl, ale vůbec ho neřeším :D Zkusila jsem i ty read-a-thron maratony a po dvou třech dnech na ně zapomněla. Někdy čtu knihu týden, jindy den. Ale rozhodně se nenechávám ovlivnit žádným cílem. Tím pro mě byl i ze začátku problém se spoluprácí s nakladatelstvími - muset. Takže si držím dvě stále a dvě příležitostné. Nehoním se za hromadou, protože bych pak byla neštastná. Takže pocit, musím znám, ale naučila jsem se ho kočírovat na chci a když nechci mám to na háku ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno je to pravda.. každá kniha sa číta individuálne a niektoré si doslova vyžadujú viac pozornosti, tak prečo by som sa preboha mala ponáhľať kvôli nejakej výzve ? To s vydavateľstvom.. naozaj skvelý systém :D.

      Odstrániť
  2. Taktiež mám len jednu výzvu a to na goodreads - do konca mi ostáva už len 9 kníh, takže dúfam, že to bude viac ako 100 % :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na goodreads vnímam výzvy pozitívnejšie :). Držím ti teda palce :) !

      Odstrániť
  3. Pravda .. Presne pre toto som sa nezapojila.. mám blog síce ešte len pol roka, čiže mám na výzvy ešte habadej času ale povedala som si že sa nezapojím. Všeobecne sa ani nesnažím čítať čo najviac kníh a veľa veľa kupovať a požičiavať s knižnice, chcem tak rýchlo čítať a potom si ledva pamätám dej predošlej kapitoly... ja si čítam presne tak ako mám práve chuť, niekedy rýchlejšie , niekedy si vychutnávam každé slovíčko a potom to stojí za to ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám rada, keď čítam rýchlo, ale je predsa len iné, keď to mám rada preto že ma to baví, než preto, že vďaka tomu splním výzvu.. Robíš to správne ! Čítanie si treba vychutnať :). Je to ako degustovanie :D.

      Odstrániť