piatok 19. septembra 2014

Divergencia (1) / Veronica Roth

Divergencia

O knihe :
Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...

Moje pocity :
Hanbím sa.. Naozaj sa hanbím. Nemôžem uveriť, že som sa za celý svoj život dostala k tejto knihe až teraz. Je to vôbec možné ? No čo už.. Lepšie teraz ako nikdy. Konečne som aj ja mala možnosť prečítať si známu Divergenciu a za to ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark ak aj vy váhate, tak ako aj ja doteraz, prestaňte s tým ! Dúfam, že vás presvedčím a navnadím. Ak sa mi to podarí, tak knihu si môžte kúpiť aj na tejto adrese.
Jedno rozhodnutie
určí tvoje názory.

Divergencia patrí medzi najznámejšie knihy. Každý ju miluje a malá väčšina neznáša. Samozrejme, že patrím do tej prvej skupiny. Film som nevidela (až včera som sa k nemu dostala prvý krát), takže ako prvé som čítala knihu. Keď sa mám priznať, tak popravde som ani moc nevedela čo čakať. Anotácii som sa nejak extrémne nevenovala, len som vedela, že podľa ľudí je fakt dobrá. Dystópie mám rada, no musia byť úplne dokonalé, pretože tie hodnotím asi najprísnejšie. Ste zvedavý ako u mňa dopadla Divergencia ? Tak čítajte...

Jedno rozhodnutie
ti vyberie priateľov.

Hneď ako som otvorila knihu a začala čítať prvú stránku vedela som, že je to "to pravé orechové". Štýl písania mi nesmierne sadol. Veronica píše tak nenútene. Pokúsim sa to vysvetliť.. Píše veľmi jednoduchým štýlom, ktorý je vo svojej podstate dokonalý. V knihe sa vyskytujú opisy, no niesu zdĺhavé. Nič tam nieje prehnané, všetko je tak ako má byť. Sú tam skvele opísané situácie, napr. boje, pocity a pod.. Po celý čas ako som to čítala som nemala najmenší problém predstaviť si celý ten príbeh vo svojej hlave. Doslova som mala pocit, že sedím medzi nimi a všetko sa týka aj mňa. Normálne som to s nimi prežívala.. bolo to niečo neskutočné !


A to som ešte nezačala ospevovať postavy (už ste si asi domysleli, že v mojich očiach sú takisto dokonalé). Každá mala iný charakter a mala črtu, ktorá ukazovala odlišnosť a originalitu. Hlavná hrdinka Tris sa mi naozaj vryla pod kožu. Je statočná a keď treba, tak jej nechýba štipka drzosti. Páči sa mi na nej, že dokáže hocikoho nakopať a dokáže ukázať, že s ňou sa nikto zahrávať nebude. Čo na tom, že je malá a útla ? Čo na tom, že je drevo ? Netreba ju podceňovať ! Ukrýva sa v nej viac než v niektorých ľuďoch ! Má odvahy na rozdávanie.. Príjemný pocit, keď nečítate o hrdinke, ktorá len fňuká a ľutuje sa, ale čítate o silnej odvážnej žene.

Jedno rozhodnutie
určí tvoju vernosť - navždy.

Štyri.. ách Štyri. On je skrátka iný ! Je ťažké všetko spísať, pretože je odvážny, vie byť nežný, samozrejme vie byť nebezpečný.. Aj keď vyzerá ako nepreniknuteľná skala aj on ukrýva svoje obavy a tajomstvá.. Veľmi som si ho obľúbila, pretože takisto nieje ako ostatný súčasný mužský hrdinovia. Celá Divergencia je skrátka originálna a je fakt ťažké celé to zhodnotiť. Slová často nedokážu vyjadriť všetko čo cítite..

Jedno rozhodnutie
ťa môže zmeniť.

Mne sa kniha naozaj páčila a doslova som si ju zamilovala ! Páčilo sa mi, že je originálna, je skvelo napísaná, nieje tam ani štipka klišé, sú tam skvelý knižný hrdinovia, páči sa mi premyslenosť celého príbehu. Pri čítaní sa mi stránky akoby otáčali samé. Po celý čas som si hovorila "tak ešte jedna kapitola..". Aj keď som bola unavená, smädná, hocičo.. Nedalo sa prestať ! Je to extrémne chytľavá kniha ! Nechýba tam napätie, troška lásky (nie prehnane). Mňa to dostalo a neviem ako to ešte lepšie vyjadriť. Skončilo to dosť otvorene, takže sa neviem dočkať na druhý diel. Som naozaj zvedavá ako to bude pokračovať ďalej ! Môžem iba vrelo odporúčať !

Moje hodnotenie :

4 komentáre:

  1. Já jsem prvně viděla film a knížku jsem nečetla. Z filmu jsem byla ohromně nadšená!! <3 mám v plánu přečíst i knížku, ale zatím jsem se k tomu nedostala. Krásný blog <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som film videla prvý krát pred pár dňami. Bohužiaľ som ho pozerala s dabingom a to mi zničilo celý zážitok s filmu, takže si to ešte skúsim pozrieť v originále s titulkami. Knihu si určite prečítaj.. je skrátka neskutočná ♡ ! Wooow.. moc ti ďakujem :) !

      Odstrániť
  2. Čitam tvoj blog iba preto lebo mám pocit že ťa počujem...
    Anonym ;)

    OdpovedaťOdstrániť