utorok 18. februára 2014

Džínsový denník - Lukášovými očami / Zuzka Šulajová

Džínsový denník Lukášovými očami

O knihe :
Kultová séria pokračuje. Zuzka Šulajová, naša najlepšia autorka kníh o mladých a pre mladých, sa rozhodla vyplniť želania tisícok fanúšikov a k svojim najúspešnejším románovým postavám Paule a Lukášovi sa ešte raz vrátila. V ďalšom Džínsovom denníku. Tentoraz Lukášovými očami.

Úryvok :
25. 8. 2003 – PONDELOK
Ja to nechápem. Človek je chvíľu na dovči v Taliansku, a keď sa vráti domov, vidí to dievčisko s nosom zaboreným do zošita čarbať ako urieknuté. Všade trapošsky vláči ten svoj modrý zápisník a vždy škriabe tým istým perom. Semokovci sú odjakživa trochu trafení a zdá sa, že to neobišlo ani ich najmladší výhonok Paulu. Videl som ju práve vonku čakať na ségru. Na moju ségru, aby som bol presný, ktorá sa potrebovala pochváliť svojimi talianskymi úlovkami v ľudskej i materiálnej podobe (aj keď mám pocit, že pre Denisu je aj chlap iba materiál; ďakujem ti, Bože, že ako brat som pred jej pazúrmi uchránený). Oslovil ju zatiaľ nejaký chuj a len čo sa ho zbavila, začala zúrivo čarbať za kráčania domov! Čo sa jej porobilo? Je to trápne, zdĺhavé a nepohodlné. Skúšam to zo zvedavosti, či v tom nie je skrytý trik, ale vôbec ma to neberie.

Moje pocity :
Skoro každá z nás pozná slávnu Paulu Semokovú zo série Džínsových denníkov. Skoro každá z nás snívala o Lukášovy Masubovi a rozplývala sa nad ich romantickým príbehom.... no zamysleli sme sa niekedy nad tým ako to prežíval Lukáš ? Čo sa odohrávalo v jeho hlave ? Miloval ju od začiatku ?

Všetky džínsové denníky sa odohrávajú z pohľadu Paluly Semokovej a všetky denníky sprevádza jej svojsky humor. Zamysleli ste sa niekedy ako to prežíval Lukáš ? Myslím že každá z nás áno. Je to naozaj zaujímavé čítať z dvoch odlišných pohľadov. Na tejto knihe sa mi páčilo asi všetko....
Páčilo sa mi, že Lukáš tu bol vykreslený ako bad boy, lebo v ostatných dieloch to nebolo až tak vidno, ale on je naozaj bad.... Myslím že tu sme si ho mohli mi baby ešte viac zamilovať...

Ja keď som čítala trojku, tak mňa osobne strašne zaujímalo čo sa dialo keď bol Lukáš v Anglicku. Nesmierne ma potešilo, že v tomto diele sa to dozvieme a uznávam že v Anglicku to bolo fakt búrlivé. Inak, ale aj keď bol Lukáš bad boy, tak mal svoje slabosti nebol najhorší. Vlastne zrejme aj preto si písal ten jeho "debilníček"... Ja strašne závidím Paule, on ju tak miloval. Bolo také krásne čítať ako žiarlil a čo všetko robil len preto aby si ho všimla. Myslím, že keď to číta zamilovaný človek, tak sa bude nad tou knihou doslova rozplývať....

čo sa týka postáv.... Nebudem tu vymenúvať všetky, lebo je ich veľa....
Paula tak to je jasné, keď si s ňou toľko prežijete, tak si ju zamilujete (hlavne ten jej humor). Lukáš, inak, ako ho milovať sa ani nedá. Riša mám tiež strašne rada, no z Lukášovho pohľadu, nemám príliš možnosť ho spoznať. Erika.... už o nej nemám takú mienku ako doteraz. Normálne som si ju obľúbila. Paťa mám rada, ale vadilo mi ako si vtedy nevšímal Paulu, no teraz som rada, lebo to znamená byť s Lukášom.

Aj vy by ste niekedy zabili Paulu jej tvrdohlavosťou :D ?

Inak, ale bolo fakt hnusné keď bol Lukáš s Maťou a aj  tak robil hovadiny. Ale Paula je Paula.

Som rada, že som mala možnosť byť aj osobne so Zuzkou a takisto byť s ňou aj v kontakte.
Na tom posedení so Zuzkou, sme sa s ňou rozprávali a ona nám vysvetľovala význam obálok. Budete sa čudovať, ale nejde tam iba o tie oblečené džínsy. Rozmýšľali ste niekedy prečo nikdy tie postavy nemajú ukázanú tvár ?
Je to preto, že Zuzka chcela aby si každá z nás predstavila týchto dvoch (každá z nás má inú fantáziu a preto každá z nás si ich predstaví inak) Zuzka nechala ich výzor len a len na nás. Páči sa mi tá myšlienka. Inak všimli ste si že tie džínsové denníčky a celkovo knihy od Zuzky sa čítajú tak dlhšie ? Ja moc nemusím keď čítam dlho jednu knihu, predpokladám že ani vy nie. Ale tú mi to až tak nevadilo. Som celkovo rada že sa vydal ďalší denník a potešila by ma aj štvorka. Zuzka vravela, že sa bojí aby to už nebolo také silené a že či si myslíme aby začala písať niečo nové alebo aby pokračovala v džínsových. Vyzerá to tak, že bude pokračovať a bude to o vysokej. Teším sa a som rada že už mám za sebou všetky knihy od Zuzky :).

Moje hodnotenie :

4 komentáre:

  1. Žiadnym dielom Džínsovej série nikdy nepohrdnem, Zuzka je čarodejka. :-) Aj ja som mala možnosť stretnúť sa s ňou, hovorila nám to podobne, zaujímalo by ma, z akého mesta si? Či sme sa náhodou nestretli :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzka píše najlepšie slovenské romány :)

    OdpovedaťOdstrániť