štvrtok 27. februára 2014

Žuvačkový kráľ / Enja Rúčková

Žuvačkový kráľ

O knihe :
Zoja má z tanečného kurzu, na ktorý ju dotlačila kamarátka, hrôzu. Myslí si, že ho celý presedí v kúte, pretože:
1. Chalani sú z nej nervózni, lebo je často vyššia ako oni
2. Nenosí lodičky, ale „lode“
3. Ruky jej zdobia nepekné mozole
4. Má asi taký sexepíl ako doska na žehlenie
5. Rodičia ju chodia z kurzu osobne vyzdvihnúť, akoby bola päťročné decko
Keď sa s ňou pokúsi usmievavý Adam nadviazať kontakt, Zoja si pripadá ako vo sne. Počas tanca v jeho náručí žiari ako čínsky lampión. Vďaka nemu začne žuť viac žuvačiek, viac si veriť, častejšie sa smiať – a čo je najdôležitejšie, vôbec nesedí v kúte!

Moje pocity :
Zoja je psychicky utýraná  zo svojho otca, ktorého z celej duše nenávidí. Nieje priveľmi obľúbená, má len jedinú priateľu.. a lásku ani netreba spomínať. No čo ak Zoja stretne niekoho, pre koho bude jej nedokonalosť krásna a niekoho kto ju naučí lietať a zabudnúť ?

Musím sa priznať (zasmejete sa), ale toto bola moja prvá kniha od Enji. Keďže viem že väčšina báb ju pozná, tak sa cítim trápne. Konkrétne táto knižka sa nachádzala aj v mojom wishliste, potom som ju objavila v knižnici a ani na sekundu som nezaváhala. Najprv ju prečítala moja kamarátka, ktorá ju vychválila do nebies (vo mne sa samozrejme vzbudila zvedavosť)....

Enja má veľmi zvláštny štýl písania.. ani neviem vysvetliť v čom sa líši a čím je iný, len to proste cítim. Zdalo sa to aj vám ?
Celkovo kniha nepustí, až kým ju nedočítate, veď každý z nás pozná čítanie s klipkajúcimi očami a presviedčanie "Toto bude posledná kapitola a idem spať". 

Postavy.... Adam je úžasný ! Dokázal Zoju podporiť a zdvihnúť jej minimálne sebavedomie. Ona bola na tom naozaj zle a ja na jej mieste by som to asi nezvládla a vybuchla by som, ale ona ticho kričala. Adam je ten kto jej pomohol. Zoja je skvelá baba, síce sa trocha bojí pred svetom, ale to sa jej nedá čudovať. Vanko... to asi už tušíte môj názor... Psychopatický debil ! Plus sa mi nepáči že jej mama čušala a krok, ako haló !... V poslednej dobe som si všimla, že v mnohých knihám som priam alergická na najlepšie priateľky. Nalu som si však obľúbila (síce na meno Natália nemám najkrajšie spomienky), ale ju mám rada. Je tak správne vyšinutá.

Páčilo sa mi, že v knihe nás čaká mnoho prekvapení, ale fakt že mnoho ! Adamove tajomstvo by ste nečakali a takisto ani tajomstvo Zojinej mami.. proste bomba ! Musím uznať, že táto pani spisovateľka nieje zlá a jej knihy sú naozaj zaujímavé. Chcela by som ešte podotknúť... nezdá sa vám zvláštne meno Zoja ? Mne určite ! A takisto sa priznám že mi občas trošičku liezol Adam na nerv, a to vtedy, keď chcel neustále dostať Zoju do postele. Veď ok, ale tak ona bola na tom psychicky blbo a on na nič iné nemyslel. Sebec jeden :D... 

Inak, ale troška blbo to skončilo, strašne otvorene. Je fajn že si to máme predstaviť sami, ale čakalo som že sa dozviem ako si žijú šťastne až do smrti...

Neviem prečo, ale cez to všetko, že sa mi to páčilo, že ma to chytilo... mi tam proste niečo chýbalo... Neviem prečo, a ani čo... ale proste je to tak. Preto strhávam pol hviezdičky, ale určite si to prečítajte :) !!

Moje hodnotenie :

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára