nedeľa 23. februára 2014

Princezná Pia / Thomas Brezina

Princezná Pia

O knihe :
Poznáte dievča, ktoré by netúžilo byť princeznou? Slečne menom Pia sa tento sen splní. Aspoň trochu. Počas letného jazykového pobytu v Londýne spozná Alessandra, skutočného princa. Je krásny, milý, je jej s ním dobre...
Má ho však naozaj rada? Alebo ho len využíva a zahráva sa s ním, aby napálila inú Alessandrovu ctiteľku? A je tu ešte Ted, jej priateľ, ktorý na ňu čaká doma. Pia sa už sama v sebe nevyzná. Útechu nájde v starom denníku, ktorý náhodou objaví. Dočíta sa v ňom o Philippe, dievčine, ktorá pred sto rokmi žila v tom istom dome ako Pia a ktorej sa prihodilo niečo strašné. Zdá sa, že Philippin tajuplný osud sa opakuje. Aj Piu niekto prenasleduje..

Moje pocity :
Pia je šťastná a už sa nevie dočkať na prázdniny ktoré ju čakajú. Cestuje na tri týždne do Londýna na jazykový pobyt. Všetko vyzerá úžasne až kým nezačne odhaľovať temné stránky rodiny a domu v ktorom žije. Knižnica v dome je jej útechou, no aj tam ju čakajú prekvapenia... Objaví denník Philippi - dievčaťa čo žilo v tom istom dome pred sto rokmi a ktoré bolo obvinené z vraždy. Čo sa Pia dozvie ?

Ja som túto knižku čítala už dávnejšie a pamätám sa že vtedy som sa do nej doslova zamilovala. Nedávno som si na ňu spomenula a vážne som dostala chuť prečítať si ju znova (to moc nemám vo zvyku). Zbehla som do knižnice, zhrabla ju z poličky a už som sa nevedela dočkať kedy sa do nej pustím... aj keď priznám sa že som mala mierne obavy aké to bude čítať to druhý raz (keď už viem čo sa tam stane)..

Myslím že som mala zbytočné obavy ! Je to tak úžasná kniha, až som mala pocit že ju čítam po prvý raz... a keď som už aj vedela čo sa stane, tak som si mohla lepšie vychutnať detaily, ktoré som si pred tým nevšimla (teraz vidím že boli fakt očividné). To čítanie som si naozaj užila a neľutujem ani jednu sekundu/minútu/hodinu strávenú pri knihe.

Štýl akým je napísaná je úžasný ! Moje čítanie vyzeralo asi takto :
Bola polnoc, mne už klipkali oči a stále som si vravela "dobre toto už bude naozaj posledná kapitola, no dobre tak ešte jedna a potom koniec, no fajn tak ešte jedna, ale potom už naozaj končím, dobre toto bude fakt posledná". Od tej knihy sa mi proste nedalo a ani nechcelo odtrhnúť. Som šťastná že aj po druhom prečítaní ju môžem zaradiť medzi moje najobľúbenejšie knihy a že si môžem povedať, že som ju nečítala naposledy.

Postavy.... Pia je dcéra akú by chcel asi každý rodič. Je milá, zodpovedná.... čo viac chcieť ? Páči sa mi na nej aj že ako hlavná postava nieje dokonalá (pretože v poslednej dobe je zákon, že hlavná postava = dokonalosť). Clair, no zo začiatku som ju moc nemusela a doteraz ju nemám moc v láske, ale tak je to už lepšie. Ted ... keď tam ani moc nieje možnosť si ho obľúbiť, pretože je tam spomenutý málo a.. no neviem, určite je fajn, ale takto to posúdiť nemôžem. Alessandro, ten je milý. Peet, no je tak správne vyšinutý. A ako posledného by som ešte chcela spomenúť Nathana a pána Coopera. Nathan ten je tiež taký čudný a vyšinutý, ale mám ho rada. Pán Cooper toho zbožňujem !!!

Dej knihy... Vďaka štýlu písania je dej ešte lepší ! Thomas Brezina je naozaj skvelý spisovateľ (zatiaľ čo ja som mala možnosť od neho niečo čítať). Musím uznať, že v knihe nechýbalo napätie.. to teda fakt nie. Niekedy by som si pri čítaní najradšej vyšklbala vlasy, ale veď to sa stáva aj vám, či :D ?
Mňa strašne moc bavilo čítať Philippine denníky, ona ako postava je úžasná ! Je to silná osobnosť a ten život nemala fakt ružový. Občas sa jej diali fakt psycho veci. Ale ... chápete som proste nadšená. Takto má vyzerať kvalitná kniha ! Bože a ten koniec knihy.... no doslova na porazenie. Verte mi, ale budete veľmi prekvapený, pretože to by ste fakt nečakali.. verte mi.
Ja tak milujem keď sa neviem odtrhnúť od knihy, už len to je dôkaz že je ták kniha dobrá a stojí za prečítanie. Dokonca som túto knihu minule požičala aj kamarátke, ktorá predtým moc nečítala a ako sa pustila do tejto knihy už sa to s ňou spustilo. Teraz ju musím dílerovať knihami :D. Táto ju, ale fakt pohltila, veď ona ju aj vláčila do školy aby jej niečo neušlo a so mnou ani nechcela volať, lebo že číta. Som rada že už som nakazila kamošky čítaním... Určite si túto knihu prečítajte !! Nebudete ľutovať :) !!

Moje hodnotenie :

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára