sobota 8. novembra 2014

To najlepšie zo mňa / Nicholas Sparks

To najlepšie zo mňa

O knihe :
Každý by rád veril, že večná láska existuje. Aj ona tomu verila, keď mala osemnásť.
V roku 1984 boli Amanda a Dawson spolužiakmi na strednej škole. Pochádzali z odlišných sociálnych pomerov, napriek tomu medzi nimi vznikla priam osudová láska. Meštiacka spoločnosť severokarolínskeho mestečka Oriental im ju nedopriala. Sklamaná Amanda odišla študovať na vysokú školu a Dawsona po tragickej autonehode zavreli do väzenia.
Nevideli sa celé štvrťstoročie, až kým sa nestretli na pohrebe spoločného priateľa Tucka. Plnia jeho poslednú vôľu a spoznávajú, že staré city sa vracajú s novou silou. Ani jeden z nich nemá šťastný život. Dawson žije sám, pracuje na ropných plošinách v mori a tajne podporuje rodinu, ktorú nechtiac pripravil o otca. Amanda je vydatá, matka troch detí, ale jej vzťah s manželom alkoholikom, poznačený smrťou malej dcérky, stroskotal. Príležitosť zmeniť doterajší život je na dosah ruky, ale... je to ešte možné? Dá sa prepísať minulosť? A je láska naozaj to najcennejšie, čo môže človek darovať?

Moje pocity :
Túto knihu som si chcela prečítať už naozaj veľmi dlho. Doma ma čakala od letných prázdnin a ja som sa k nej skrátka nevedela dostať. Ako vidíte, nedávno sa mi to podarilo a som veľmi rada, že som si ju prečítala. Je to zvláštna kniha. Tvoria ju spomienky z minulosti, pohľady z prítomnosti a nakoniec pohľad z budúcnosti. Tých pohľadov je tam viac, pretože si knihu prečítate aj z pohľadov skoro každej postavy či už zápornej, alebo kladnej. Mne sa kniha páčila a bola som milo prekvapená. Síce som neočakávala, že sa bude uberať smerom akým sa uberala, no aj tak sa mi páčila.

Lenže láska je komplikovaná, rovnako ako život. Uberá sa rôznymi smermi, ktoré ľudia nevedie predvídať a už vôbec nie pochopiť, a necháva za sebou dlhú stopu smútku.

Nicholas Sparks má veľmi zvláštny štýl písania. Neviem prečo mi príde zvláštny, neviem vám to vysvetliť, alebo odôvodniť, no cítim to tak. Samozrejme to nemyslím zle. Ja mám rada, keď má autor svojský štýl. Uznávam.. Píše veľmi pútavo, takže nebudete mať problém začítať sa do knihy. Pohltí vás svojim príbehom a vy sa do toho stopercentne vžijete. Vie skvele vykresliť situáciu a dokáže vám navodiť pocit akoby ste to prežívali vy. Dokáže vymyslieť skvelé a originálne postavy. Každá jeho postava sa od seba odlišuje svojim charakterom a keď čítate príbeh z pohľadu nejakého "záporáka" tak vám to dá autor riadne pocítiť.


Amanda je zodpovedná a cieľavedomá žena. Je neskutočne tvrdohlavá a vždy si ide za svojim. Svojou tvrdohlavosťou si vie narobiť veľa problémov, no vždy si ich vie aj sama vyriešiť. Nepotrebuje aby sa o ňu niekto staral, pretože v živote sa nestratí. Je to silná žena, ktorú len tak niečo nepoloží. Počas čítania som si ju naozaj veľmi obľúbila. Tá jej tvrdohlavosť mi sympatizovala. Tvrdohlavé hrdinky sú lepšie ako hrdinky, ktoré len fňukajú a podriadia sa každému rozhodnutiu. Amanda to, ale naozaj nemala ľahké. Zamilovala sa, keď bola mladá (nebola to obyčajná láska, ktorá sa rozpadne a odíde, tak ako aj prišla, bolo v tom niečo viac). Keď ich neprajný ľudia rozdelili, po rokoch sa vydala. Stále v kútiku duše myslela na svoju starú lásku, ale snažila sa zabudnúť. Nie nadarmo sa hovorí, že "stará láska nehrdzavie".

"...Bola si mojou najlepšou priateľkou, mojím najlepším ja, a neviem si predstaviť, že by som sa toho mal znovu vzdať." Zaváhal, hľadal správne slová. "Možno mi nerozumieš, ale dal som ti to najlepšie zo seba, a keď si odišla, nič už nebolo také ako predtým."

Dawson bol... zaujímavý. Bolo vidno, že na Amande mu veľmi záležalo a že si ju nesmierne vážil. Nikdy na ňu nezabudol a nikdy okrem nej nemal inú ženu. Za toto si ho zas vážim ja. Pravú lásku nevidieť na každom kroku, preto sa mi táto kniha strašne páčila. Trpela som s nimi, pretože to bolo strašné rozhodnúť sa. Niekedy mi to prišlo ako bezvýchodisková situácia. Neviem ako by som sa rozhodla na ich mieste.. Bohužiaľ nakoniec rozhodol osud za nich..

Naozaj som nečakala smer ktorým sa kniha uberie. Myslela som, že to bude nejaká klasická romantic story, ale príbeh poskytol čitateľom viac. Bola tam akcia, napätie, trošku mystery atmosféra a nakoniec to bola emotívna kniha. Ten koniec som nečakala ! Najprv som bola v šoku z jednej veci, potom z ďalšej a na konci som len otvárala ústa. Jasné, keď sa začali dávať veci do pohybu tak už som vedela ako to skončí, ale na začiatku by mi to nikdy nenapadlo ! Mne sa kniha páčila, bola výborná ! Môžem vám len odporúčať :).

Moje hodnotenie :

4 komentáre:

  1. Kniha vypadá super,pekná recenzia :)
    http://booksmakesenseofmylife.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super recenzia..Knihu som čitala a tiež som mala s nej presne take iste dojmy ako ty :)

    OdpovedaťOdstrániť