nedeľa 1. novembra 2015

Dlhé zimné večery #1 / Nie je príšera ako príšera

Projekt usporiadala Táňa z Books full of magic :).

Tak a je to tu! Konečne nastal čas kedy si môžem pokojne sadnúť a napísať článok, ktorým vás dúfam poteším. Už si ani nepamätám kedy naposledy som sa zapojila do nejakého projektu a tak si myslím, že nastala tá pravá chvíľa. Keď som objavila tento projekt vedela som, že sa zapojiť musím. Už len ten názov hovorí za všetko. Dlhé zimné večery je pojem pri ktorom ma hneď naplní šťastie, nostalgia a spokojnosť. Stačí, že si to prečítam a už vidím sveter, teplú deku, čajík a pokojnú zimnú atmosféru, ktorá je krásna a nekonečná. Povedzme, že ja mám strašne rada symboly a v niektorých veciach sa možno snažím vidieť viac ako je. Rada vytváram dlhé teórie, rada premýšľam... dá sa povedať, že som taký rojko. Ale vráťme sa k veci. Tento projekt je skrátka úžasný a dúfam, že sa stane pre mňa tradíciou a budem sa doňho zapájať ešte veľa rokov. Veľmi ďakujem osobe, ktorá to vymyslela a ktorá sa mi postarala o zábavu. 

Dnešná téma je povedzme trošička náročnejšia, aj keď to je zlé vyjadrenie. Nie je náročná, ale treba sa pri nej naozaj veľmi zamyslieť. Pri príšerách záleží z akého uhlu pohľadu sa na ne dívame. Svet príšer je rozmanitý. Každá príšera môže byť iná a každá môže mať svojskú vlastnosť. Sú príšery zlé? Prečo sa nám so slovom príšera nutne spája, že musí byť zlá. Možno, že to máme z detstva, keď nás rodičia strašili tým, že ak nebudeme poslúchať vezme nás príšera. Alebo sme nikdy nemohli ísť spať bez toho aby sme sa nepozreli pod postel, všakže? Pretože... čo ak je tam príšera! No príšery možno nie sú zlé. Možno že aj príšery majú strach a cítia. Možno, že my sme sa báli príšer a príšery sa báli nás, ktovie? Nemôžem si pomôcť, ale ja si teraz dokonale vybavujem v hlave Shreka :D. Navonok zlý, škaredý (podľa mňa vôbec nie je taký škaredý), nebezpečný zlobor, ktorý si nažíva v bažínách a zje vás zaživa. No pod povrchom je to vlastne milujúci zlobor, ktorý má svoju rodinu, priateľov a je to dobrák od kosti. Ja mám Shreka neskutočne rada a vlastne kto nie? Myslela som si, že ja vlastne ani nemám nejakú obľúbenú príšeru a to som sa teda riadne mýlila. Veď predsa od malička zbožňujem jednu zelenú z bažín.

A hneď ma napadá ďalšia príšerka, ktorú neodmysliteľne milujem už od útleho detstva. No predsa Stitch! Povedze mi ktorý človek by nemiloval túto malú modrú príšerku?! Stitch je proste príšerka, ktorú máte chuť mať doma, chcete aby to bol váš najlepší kamarát, aby ste ho mohli vyobjímať a skrátka ho chcete mať vždy pri sebe. Stitch bol odjakživa dobrá príšerka, len potreboval ukázať tú správnu cesta a nájsť si tú správnu kamarátku a to Lilo. Spolu sú skvelá dvojka a super sa dopĺňajú. Majú spoločné koníčky ako napríklad Elvisa Presleyho, tanec a vyvádzanie. Stitch je skvelý... čo si budeme hovoriť :D.


Nie je záporná postava, ako záporná postava

Túto tému môžeme brať aj z tohto pohľadu, tak ako aj samotná tvorkyňa projektu. Príšery nemusia byť len tvory s chápadlami a neviem čím všetkým. Táto téma naozaj spadá aj na záporné postavy. My knihomoli máme takú zvláštnu vlastnosť. Nestáva sa to často, ale pri niektorom príbehu sa nám proste stane, že zrazu sa nám záporná postava akosi zapáči. Fascinuje nás a svojim zvláštnym spôsobom ju máme radi. Neviem či ho mám rada, ale viem s istotou povedať, že nesmierne ma fascinuje Voldemort. Voldy je skrátka Voldy. Už od malička je iný a zvláštny. Inteligentný je, to sa musí nechať a dokáže spriadať dobré plány. Samozrejme som v HP fandila dobru, ale na tom Voldym niečo je. Nie je to klasická záporná postava... Nenájdete ani jednu zápornú postavu, ktorá by bola ako on. A to isté Bellatrix. Nenávidíte ju od prvej chvíľky, no zároveň vás takisto fascinuje. Je to stelesnené zlo. Je šialená, krutá a zlá. No spolu s Voldemortom je to fakt dvojka. Myslím, že ich pomaly, ale isto začínam riadne shipovať :D.


Práve sa zamýšľam nad tým, že keď čítame nejaký príbeh a je tam niekto zlý, tak sa nikto nezamyslí nad tým prečo je to tak. Postava je proste zlá a basta! No čo ak sú všetky príšery a záporné postavy ukrivdované a iba bojujú za svoje práva :D?! Dobre, dobre preháňam, ale čo ak má napríklad nejaká postava naozaj dôvod na to byť zlá? Možno že v minulosti jej bolo ublížené a ona iba pácha pomstu, alebo sa jej skrátka iba niečo stalo a ona koná spravodlivosť. Čo ak je všetko jeden veľký omyl? Ach už zase preháňam :D. Ale verím, že chápete moju myšlienku a chápete čo mám tým na mysli a akú teóriu sa snažím vytvoriť. Žiadna vec ani človek nemôže byť zlý. V každom je aspoň kúsoček dobra ...pokiaľ nie je psychopat, alebo démon (eeh Jonathan M.) alebo skrátka niečo. Ja verím, že na svete existuje aspoň jedna jediná ukrivdená postava :D!

2 komentáre:

  1. Ja se prave zamyslim hodne nad tim, proc je zaporak zly. U Voldemorta je to jasne - nechtene, nemilovane dite, bez rodicu a kamaradu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale naozaj... Nechcený, nemilovaný, sám. Napokon sa s tým naučil žiť aj keď v tom zlom zmysle a stalo sa z neho to čo sa stalo. Ale bol by taký aj keby mal milujúcu mamu, otca a žil by celkom normálne? Myslím, že záporáci sú ešte nevyriešené záležitosti :D.

      Odstrániť