utorok 10. novembra 2015

Zakázaná láska / Tabitha Suzuma

Zakázaná láska


Ona je krásna a talentovaná. A má sladkých šestnásť. On má
sedemnásť a pred sebou skvelú budúcnosť. Lenže sa do seba zamilovali. A... sú súrodenci.
Sedemnásťročný Lochan a šestnásťročná Maya si vždy pripadali viac ako najlepší kamaráti než brat a sestra. Keď sa na nich matka-alkoholička vykašľala, museli rýchlo dospieť, postaviť sa na vlastné nohy a postarať sa o svojich troch mladších súrodencov. Starostlivosť o malé deti, každodenný boj o prežitie i neustále chodenie do školy ich však zblížilo – väčšmi než je pre súrodencov zvyčajné. Až sa napokon do seba zamilovali. Nezáväzný flirt prerástol do spaľujúcej lásky nevedno ako. Lochan a Maya sú si vedomí, že ich vzťah je nevhodný, nesprávny a nemôže za žiadnych okolností pretrvať. No ako sa môžu priečiť niečomu, pri čom cítia, že to tak má byť? Isté je len jedno, láska tak spaľujúca nemôže mať šťastný koniec.

Chvíľu mi trvalo kým som si urovnala môj názor na túto knihu. Musela som si to naozaj poriadne premyslieť, pretože to bolo pre mňa po dočítaní troška ako na kolotoči. Na túto knihu som sa tešila. Téma ma k celku zaujala, hodnotenie bolo pozitívne a vyzeralo to skrátka fakt sľubne. Zakázaná láska je zas jedna z tých kníh ktorú číta väčšina. Nalákali ma na ňu tie pozitívne ohlasy a tak som to skúsila... Musím priznať, že sa mi začítavalo trocha ťažšie. Bavilo ma to, ale nevedela som sa prinútiť len tak si sadnúť a začať čítať. Mala som málo času a necítila som potrebu ihneď ako prvé chytiť do rúk túto knihu. To som však našťastie prekonala a potom som sa do knihy absolútne začítala. Páčilo sa mi to. Naozaj veľmi. Ale... Bohužiaľ mi knihu pokazilo niečo o čom vám ešte poviem, ale nepredbiehajme.

"Prečo je taká nádherná vec zločin?"

Aj keď som spomínala, že sa mi ťažko začítavalo, tak po prekonaní tejto krízy musím uznať, že kniha je veľmi čitateľná. Štýl autorky je taktiež veľmi dobrý. Vie skvele opísať situácie a dokonale vyjadruje pocity/emócie. Popri čítaní ušla aj slzička, takže za to má u mňa plus. Aj keď slzička šla zrejme na miestach kde to nebolo až tak plánované. Ale pokračujme ďalej... Jej štýl sa mi veľmi páčil a dokázala sa vyhrať so svojimi knižnými hrdinami. Každý mal svoj konkrétny charakter. Celé to bolo neskutočne reálne! Naozaj... Človek má až pocit, že to zažíva, alebo že číta skutočný príbeh, ktorý sa naozaj odohral. Ktovie? Ale snáď to tak nebolo.

Autorka vo svojej knihe rieši skutočne zaujímavú tému. Je to téma, ktorá sa v dnešnej dobe zas až tak nerieši, nepíše sa o nej a v podstate ani nehovorí. Je to tabu. No ona to vytiahla a šla poriadne do detailov. Oceňujem, že stavila na takúto tému, pretože ukázala ju z úplne inej stránky nad ktorou sa ľudia nezamyslia. Láska môže mať rôznu podobu a formu, nuž a očividne aj takúto. Človek by čakal, že láska medzi súrodencami je nechutná a zvrátená, ale vôbec to tak nebolo. Hlavní hrdinovia boli nútený sa k sebe "upnúť" aby sa postarali o rodinu. Museli rýchlo dospieť a nevyrastali spolu ako súrodenci. Dostali rolu rodičov a všetko bolo na ich pleciach. To ich spojilo dokopy. Keď som to čítala bolo mi veľmi smutno, tak ako aj im. Ľudia by ich nepochopili a odsudzovali by ich, ale zas by to bolo o predsudkoch. Je to nesprávne. Takáto láska by nemala byť... ale aj tak im držíte palce a dúfate, že im to vyjde.

Maya je skvelá. Je to dievča, ktoré si obľúbite aj keď nechcete. Je neskutočne milá, jemná, zábavná, milujúca. Maya je doslova stelesnenie dobra. Občas až neveríte ako môže byť niekto taký milý. Ona je priam nekonečne láskavá. Do súrodencov vkladá všetku svoju lásku a obdivujem ju, pretože sama
je ešte v podstate dieťa, no svoje detstvo musela zahodiť pre dobro svojej rodiny. Ona to však znášala statočne a s trpezlivosťou. Maya pôsobí inak ako ostatné dievčatá. Nelezie na nervy a nuž, budete ju mať radi.

"Sme sami proti celému svetu," šepne zmučene. "Ako... ako mu dokážeme vzdorovať?"

Lochan. Ach kde začať. Lochan je takisto skvelý. Myslím, že jeho si tiež nedokážete neobľúbiť. Pre mňa sa stal asi aj takou najobľúbenejšou mužskou postavou knihy. Možno že o kúsok predbehol aj Mayu. Je to zvláštna postava. Stretla som sa už aj so zvláštnejšími, ale aj tak to nebol obyčajný chalan. Na Lochanovi skrátka niečo je. Navonok pôsobí divne, ticho, nevýrazne, no vo vnútri je to úžasný človek, ktorý je zodpovedný, milujúci a dobrý. Lochan svoj osud zvládal neskutočne. Po nociach sa učil, cez deň sa staral o súrodencov. Obdivujem ho za to. Jeho som si naozaj úrpimne obľúbila.

"Na city neplatia žiadne zákony, nijaké hranice. Smieme sa ľúbiť tak hlboko, ako len chceme. A to nám nikdy nikto nevezme."

No a konečne sme sa dostali k tomu čo som chcela vytiahnuť už na začiatku, a to k tomu čo mi tak skazilo dojem... Viete čo? Koniec! Ani troška sa mi tam nehodil. Bolo to absolútne odveci a bolo to totálne silené. Mňa to ani nejako nedokázalo zasiahnuť. Určite nie tak ako to mala v zámere autorka, pretože to proste bolo nanič. Tá kniha sa mi fakt páčila a týmto sa to pokazilo. Bola som naštvaná a doteraz trocha som. Zachránil to asi iba epilóg. Aj keď aj z neho som mala najprv nervy, no zachránilo sa to. Je ťažké tu o tom hovoriť bez toho aby som vám nič nevyzradila a nebojte nemám to ani v pláne. Nuž koniec to pokazil. Ale každopádne našťastie knihu nehodnotím iba podľa koncu. Knihu odporúčam. Verím, že zaujme väčšinu a dúfam, že sa vám skrátka bude páčiť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
Ak vás kniha zaujala a radi by ste si ju prečítali, môžte si ju kúpiť napríklad na tejto adrese.

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára