štvrtok 27. augusta 2015

Beznádejná / Colleen Hoover

Beznádejná

Sky začne chodiť do školy až krátko pred osemnástymi narodeninami, dovtedy ju doma vyučovala adoptívna matka Karen. Nikdy proti tomu neprotestovala – ak jej v živote niečo chýbalo, tak len televízia a internet. Chce však študovať na vysokej škole, je teda načase prísť medzi vrstovníkov. Spolužiaci ju však prijímajú nepriateľsky. Okrem jedného čudáka, geja a mormóna. A okrem pekného chlapca Holdera, ktorý sa jej akosi pričasto pletie do života. Holder je beznádejný prípad a Sky vie, že by sa s ním nemala stretávať. Ale ako, keď spolu chodia do školy a on sa o ňu zaujíma až priveľmi? Čoskoro zisťuje, že Holder vôbec nie je taký, ako sa obávala, citové puto medzi nimi nezadržateľne mocnie, ale v intímnych chvíľach Sky podlieha panike...
Jedného dňa u Holdera náhodou natrafí na starú fotografiu, z ktorej pochopí, že sa s ním a s jeho sestrou poznali už ako deti. Práve Holder bol svedkom toho, ako Hope, dievčatko od susedov, neznáma žena uniesla zo záhrady ich domu. Kto je vlastne Sky a čo má spoločné s nešťastím malej Hope? Dávno zabudnuté či vytesnené spomienky sa vracajú a Sky zúfalo dáva dohromady skladačku svojho života od zvláštneho správania adoptívnej matky až po desivé rodinné tajomstvo z detstva. Našťastie je tu Holder a šanca na návrat do normálneho života plného lásky a vášne

Túto knihu som si chcela prečítať už naozaj veľmi dlho. Viem, že to hovorím zrejme často, no toto je naozaj iný prípad. Bola to taká prvá kniha, ktorú som chcela čítať, v dobe, keď som sa stávala už naozajstným knihomoľom. V dobe, keď som už prestávala čítať len tak raz za čas, ale stalo sa to mojím "životným štýlom." Presne v tom čase som narazila na túto knihu a odvtedy som si ju vždy chcela prečítať. Samozrejme som to odkladala veď mám predsa čas, naťahovala som to, až som si uvedomila, že od chvíle čo som ju objavila ubehla už večnosť. A tak teraz prišiel ten správny čas a ja som konečne mala možnosť prečítať si ju.

Chcela by som si myslieť, že za sedemnásť rokov svojho života som urobila samé múdre rozhodnutia. Inteligencia sa hádam meria podľa závažnosti, a tak moje inteligentné rozhodnutia určite prevážia tých pár hlúpostí.

Kedže som sa na ňu tak dlho tešila, vytvorilo sa vo mne zrejme nejaké očakávanie. Myslím, že od tejto knihy som čakala až príliš veľa a to nie je dobre. Keď máte veľké očakávania, často ostanete sklamaný. Mala som určitú predstavu a podľa nej sa príbeh teda určite neodvíjal. Spočiatku som bola absolútne rozčarovaná a cítila som sklamanie. Bolo to čitateľné, ale príbeh sa mi akosi nevryl pod kožu a ja som čítala iba ako nejaký nestranný sledovateľ (čiže som pri tom nič necítila). Tá kniha vo mne nič nevyvolala. Ani úsmev, ani smútok, skrátka nič. Mrzelo ma to, pretože naozaj som sa tešila... Ale! Zrejme to vyzerá, že to tu už idem riadne skritizovať, ale nie nejdem. Cítila som to takto, ale iba na začiatku prvých pár strán, alebo kapitol. Potom sa to zlepšilo, ja som sa do toho riadne začítala a konečne som už aj niečo začala cítiť a nečítala som len tak aby som dočítala, no čítala som preto lebo som dychtivo chcela vedieť čo bude ďalej a naozaj ma to bavilo.


S touto autorkou som sa stretla iba raz a to pri knihe Život jedna báseň. Tou knihou si ma absolútne získala, pretože tam mi fakt zlomila srdce. Netuším či som mala nejaké slabšie obdobie, či čo, no  pri nej som fakt v jednom kuse plakala (to teda nemám vo zvyku) a prežívala som to. Plakala som aj bez príčiny a ten príbeh som si fakt zamilovala. Teraz, keď tak spomínam, tak myslím, že aj o ňom som mala prvých pár strán pochyby. Colleen sa zrejme potrebuje rozpísať aby to na nás čitateľov rozbalila a zničila nás :D. Jej štýl písania mi rozhodne sadol. Píše záživne, vie skvele vykresliť situácie, charaktery, dokáže sa s tým prebaviť a hlavne vie hýbať aj emóciami.

Holder nereaguje ani na jedno slovo z toho, čo som povedala. Nezostáva mi nič iné, iba sa slabo zasmiať. "Si fakt beznádejný prípad," zamrmlem.

Hlavnou hrdinkou je Sky. Ona mi teda zo začiatku priznávam moc sympatická nebola. Vadilo mi jej správanie, jej myslenie, vadila mi ONA. Občas som už mala chuť jej otrieskať knihu o hlavu. Jej názory, všetko mi proste na nej tak nejak vadilo. Ale aj tento problém sa našťastie vytratil po pár stranách ako aj to sklamanie. Začala som sa do nej vžívať a chápať ju ako človeka. Čím viac som ju spoznávala, tým som ju mala radšej. Sky je svojim spôsobom odvážna, nebojí sa povedať svoj názor a nezaujímajú ju názory druhých o čom čitateľa presvedčí nespočetne veľa krát, ale je aj citlivá a zraniteľná, aj keď to na sebe nedá poznať. Prežila si toho naozaj veľa, no všetko zvládla. Som rada, že nakoniec som na ňu zmenila pohľad.

Nechápem, ako sa tomu beznádejnému chalanovi podarilo votrieť sa mi za týždeň do života, ale nie som pripravená na to, aby odišiel.

Táto kniha možno nie je pre každého. Nie je to len klasický románik plný klišé momentov. Riešia sa tam aj naozaj vážne problémy, ktoré by sa mali riešiť a rozhodne by sa nemali nechať tak. Naozaj mne bolo z toho až zle, keď som si uvedomila, že takéto veci sa dejú a mnohé sa absolútne neriešia. Je to hrozné... Preto ako vravím, nie je to pre každého. Ale zasa aby sme neboli len taký vážny v knihe si môžete vychutnať aj tie romantické scény pri ktorých som sa ja roztápala a vyžívala, priznávam. Holder je skrátka skvelý. On mi asi ako jediný na nervy neliezol ani sekundu. Nejde ani tak o to že vyzerá úžasné, ale páčilo sa mi aj jeho správanie a povaha. Okay nie vždy, ale vo väčšine času áno. Keby som uvažovala o hodnotení na začiatku, tak by som asi dala štyri hviezdičky, no je mi jasné, že teraz dávam s istotou päť. Čo sa týka druhého dielu Stratená nádej, tak neviem či si ho prečítam v blízkej dobe, no niekedy sa k nemu určite dostanem. Budem rada ak mi napíšete ako sa kniha páčila vám, alebo či by ste si ju chceli prečítať. Ja ju rozhodne odporúčam.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
Knihu si môžete kúpiť, napr. TU.

Moje hodnotenie:

6 komentárov:

  1. Já jsem tuto knihu už četla a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Moc se mi líbila a určitě si ji ještě jednou znovu přečtu. Určitě si také přečtu druhý díl z pohledu Deana už se na něj moc těším. :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bolo to chytľavé a riadne. Stále sa tam niečo dialo a tak to vyzeralo klasicky "tak ešte jedna kapitola" :D. Aj ja sa naň teším, no prečítam si ho asi až neskôr :). No veľmi zaujíma ako to celé prežíval a cítil Dean. Jeho som si naozaj obľúbila :).

      Odstrániť
  2. Aj ja si hovorím, že by som si ju konečne mala prečítať, no stále sa akosi míňame! :D Ale každá pozitívna recenzia ma naláka viac a viac! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne viem o čom hovoríš. Ja som tiež fakt veky sa na ňu chystala a nie a nie sa k nej dostať :D. To ma teší. Veď uvidíš.. raz si ju prečítaš aj ty :)

      Odstrániť
  3. Vidím, že kniha má samé pozitivní ohlasy. Přemýšlím nad přečtením! Každopádně velmi povedená recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak držím palce. Snáď si ju niekedy prečítaš :). Ďakujem :).

      Odstrániť