štvrtok 28. júla 2016

Bohovia Olympu: Hádesov chrám / Rick Riordan

Hádesov chrám

Autor: Rick Riordan
Originálny názov: The Heroes of Olympus: The House of Hades
Vydavateľstvo: Fragment
Rok vydania: 2015
Počet strán: 560

Čas sa kráti… Bránu smrti, tajomný priechod medzi svetom živých a mŕtvych, ovládla Gaia so svojimi pomocníkmi. Zástupy netvorov prúdia na zem a chystajú sa prevziať vládu nad svetom. Prídu Percy a jeho priatelia na to, ako bránu zavrieť? Dokážu sa vrátiť z hlbín Tartaru, najtemnejšej časti podsvetia, ktorému vládne boh mŕtvych Hádes? Nebude to jednoduché! Sedem hrdinov z Proroctva musí znovu nasadiť svoje životy za záchranu bohov, ľudstva a celej civilizácie.

V prvom diely (Proroctvo) sme spoznávali nových hrdinov. Začínala sa úplne nová dobrodružná cesta, ktorú tvorilo a aj tvorí mnoho problémov a všetko bolo úplne nové. V druhom diely (Neptúnov syn) prišlo prekvapenie a vzniklo opäť niečo úplne nové. Zistili sme, že tábor polokrvných nie je iba grécky, ale aj rímsky. Spoznali sme nové zvyky, kultúru, báje a mnoho ďalšieho. V treťom diely kde by už človek čakal, že sa začnú riešiť problémy a že nič nové nás už nemôže čakať, nás autor prekvapí a pustí sa do opäť nového a nepoznaného. Zažijeme dobrodružstvo v dobrodružstve. Vydáme sa po stopách Aténinho znamenia. A čo štvrtý diel? Po tom všetko by už nič nové prísť nemalo, a predsa... Ponoríme sa do najtmavších kútov Tartatu! Ocitneme sa na mieste z ktorého prakticky niet návratu. Kde sa rodia všetky hrôzy a kde Percyho a Annabet čaká mnoho neľahkých chvíľ... Čo na Hádesov chrám hovorím?

Poďme na to pekne postupne. To, že sa Rick Riordan prekonal a stále prekonáva hovorím asi v každej recenzii na Bohov Olympu. Nuž, ale inak to nejde. Rozum mi zastáva nad tým, kde on berie tak perfektné nápady. V druhom odseku som náročky spomenula vývoj dielov, pretože postupom času počas čítania už naozaj nič nečakáte, no autor ma v rukáve kopec prekvapení, ktoré si my ani nedokážeme predstaviť. Riordana som si obľúbila natoľko, že by som od neho dokázala prečítať aj telefónny zoznam. Ani v tomto diely sa nič nemení. Jeho štýl písania je rovnako skvelý. Dej plynie, ani neviete ako, a po celý čas tam nechýba napätie, dobrodružstvo a svojský humor, ktorý nechýba ani v jednom diely.

Príbeh je vzatý opäť po inej stránke pohľadu a tak nás čakajú samé nové veci. Prostredie v ktorom sa príbeh odvíja tvorí väčšinu času Tartar. Pokiaľ ste čítali predošlé knihy, respektívne Percyho Jacksona, tak vám je toto miesto určite veľmi dobre známe. Tartar je pod zemou hlbšie ako samotné podsvetie a je to miesto, ktoré je akoby domovom príšer. Zúfalstvo, utrpenie, bolesť... To všetko je charakteristické pre Tartar. Práve v ňom sa ocitli Percy a Annabeth, ktorých čaká takmer nesplniteľná úloha - dostať sa späť do nášho sveta a uzavrieť bránu. Priznám sa, že v tomto prípade som už naozaj zúfala s nimi. Úloha je takmer nemožná. Až do samého konca som netušila, akoby mohli svoj cieľ uskutočniť. Celé som to prežívala s nimi, pretože ak boli bezradní oni, cítila som sa tak aj ja. Oni nevedeli kam ísť a prirodzene som to nevedela ani ja. Ich dobrodružstvo sa mi dostalo doslova pod kožu.

V tomto diely podstúpia skúškou nie len naši hrdinovia, ale aj ich priateľstvo, odhodlanie, viera, vytrvalosť a láska. Aby všetko prekonali, musia držať spolu a to nie je vždy celkom jednoduché. Páči sa mi, že sa v Hádesovom chráme objavili aj staro-nové postavy. Titan Bob sa takmer okamžite stáva dôležitou súčasťou príbehu. Bez neho by sa mnohé "drobné" víťazstva nikdy nestali. Som veľmi rada, že ho Rick do príbehu zakomponoval. Obľúbila som si ho pomaly od chvíle čo sa tam objavil. Vďaka nemu sa mi na tvári objavil úsmev, vzbudilo sa vo mne znepokojenie, a slzy mi vyhŕkli do očí.

Obdivujem, že Riordan vo svojich príbehoch spája mýtické veci s realitou. Postavy, budovy, hocičo čo sa len dá, dokáže prepojiť a vložiť do súčasnosti. Vždy sa na tom pobavím a ostanem prekvapená ako to vlastne dáva skvele zmysel. Hádesov chrám je predposledný diel a tak si už začínam uvedomovať, že koniec tejto skvelej série je doslova na dosah. Po jednej stránke sa hrozne teším na posledný diel, pretože určite mi toho veľa ponúkne a úplne ma jeho čítanie pohltí, no na druhej strane mi je smutno, že sa to celé už pomaly, ale isto končí. Pri Bohoch Olympu som zažila kopu dobrodružstiev za ktorými mi bude neskutočne smutno. Už teraz však viem, že som túto sériu nečítala naposledy. Určite sa k nej budem vždy s radosťou vracať. A vám milí moji čitatelia túto sériu odporúčam všetkými desiatimi :)! 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť, napr. TU.

Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. Zhruba před týdnem jsem tuhle sérii dočetla. :) Riordan prostě umí psát a jeho hrdiny si nejde neoblíbit. Akorát je člověku po dočtení tak nějak líto, že to vlastně všechno končí a už nemůže se svými oblíbenými hrdiny prožívat další dobrodružství. Ovšem podle Riordanova webu rozepsal novou spin-off Trials of Apollo, která nás vrátí do Tábora polokrevných, takže se do ní určitě musím brzy pustit. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to úplne tak. Na jednu stranu sa človek teší ako to všetko dopadne, ale na druhú mu je neskutočne ľúto... Tuším, že som o tom už niečo počula, ale niesom si istá. Musím si o tom pozisťovať a samozrejme si to časom taktiež musím určite prečítať :).

      Odstrániť