streda 13. júla 2016

Bohovia Olympu: Neptúnov syn / Rick Riordan

Neptúnov syn

Autor: Rick Riordan
Originálny názov: The Heroes of Olympus: The Son of Neptune
Vydavateľstvo: Fragment
Rok vydania: 2014
Počet strán: 280

Nezvestný Percy Jackson sa vracia! Stratil však pamäť a nevie, kto je, odkiaľ prichádza a aké je jeho poslanie. Z hlbokého spánku sa zobudil u vlčice Lupy, ktorá ho poslala do Tábora Jupiter, rímskej obdoby Tábora polokrvných. Všetci okolo neho ho považujú za syna boha Neptúna, rímskeho boha morí.
Spoločne s ďalšími členmi tábora, Frankom a Hazel, odchádza na Aljašku, aby naplnil dávne proroctvo. Podarí sa im tam oslobodiť boha smrti Thanata, ktorého uväznil obor? Aké ďalšie nebezpečenstvá čakajú Percyho, ktorému sa počas cesty začína vracať pamäť?

Neptúnov syn je druhý diel úspešnej série Bohovia Olympu. Nadväzuje a zároveň otvára nové dobrodružstvo novo poskladanej trojice kamarátov. Tento diel je však v mnohých veciach úplne iný. Pohľad je akoby z druhej strany mince. Rick Riordan si pre nás pripravil nielen nové dobrodružstvo, ale aj celkom novú kultúru, postavy, pohľady a mnoho ďalších vecí... Tentoraz sa neocitneme klasicky v tábore polokrvných kde uctievajú gréckych bohov. Presunieme sa do tábora kde polobohovia uctievajú rímskych bohov a rímsku kultúru. Bohovia sa taktiež menili plynutím doby a tak sa stretávame s celkom novými pojmami.

Veľmi ma takáto zmena zaujala. Rick vie veľmi zábavnou formou a najmä veľmi jednoducho predstaviť grécku mytológiu, no tentoraz dokázal objasniť práve tú rímsku. Mne sa to veľmi páčilo. Človek by čakal, že to až také iné nebude. Hrdinovia ako hrdinovia, no opak je pravdou. Mala som pocit akoby som tento úžasný svet spoznávala nanovo. Všetko bolo pre mňa zvláštnym spôsobom známe, ale aj úplne nové. Myslím, že táto zmena príbeh momentálne skvele oživila.

Zápletka, ktorú musia vyriešiť naši obľúbený hrdinovia je neskutočne zaujímavá. Mnoho krát už doslova zúfam s hrdinami, pretože často si už ani nedokážem predstaviť ako by daný problém mohli vyriešiť. Našich priateľov čaká neľahký boj. Myslím, že toto je jedna z najväčších vojen aká sa zatiaľ v doterajších knihách Ricka objavila. Som naozaj veľmi zvedavá ako sa to bude vyvíjať. Každým dielom sa stupňuje napätie a tým pádom aj moja zvedavosť. Čím ďalej čítam, tým je to len a len lepšie (a to už by človek čakal, že lepšie to už ani nemôže byť).

Ani v tomto diely ma štýl autora absolútne nesklamal. Netuším ako to robí, no jeho svojský humor mi nechýbal ani v jednej knihe. Zakaždým sa mu podarí vložiť ho tam a ja sa vždy schuti zasmejem. Dej sa pomaly nevlečie, práve naopak. Po celý čas čítania je príbeh pútavý a je ťažké sa od neho odtrhnúť. Keď čítam Bohov Olympu, tak realita pre mňa prestáva existovať a zaujíma ma len to, čo bude nasledovať ďalej. Všetko je vykreslené, tak veľmi uveriteľne! Je to tak perfektne napísané, až mám pri čítaní pocit akoby som sa ocitla medzi hrdinami príbehu a všetko som prežívala s nimi.

Druhý diel sa dostal do fázy kde sa určitým spôsobom mnoho vecí začalo vyjasňovať a zároveň sa príbeh začal prelínať. Tábory polokrvných na sebe závisia viac akoby si dokázali vôbec predstaviť. Neskutočne sa teším na ďalší diel, pretože už by som fakt chcela vedieť ako to vlastne všetko je :)! Ako som už vyššie spomínala, tak aj v tomto diely sme dostali možnosť spoznať nových hrdinov. Hazel je odvážna bojovníčka, čo by ste na ňu možno nikdy nepovedali. Vie čo je správne a je obetavá. Keby bolo treba, obetovala by svoj život pre svojich priateľov. 

Frank je taktiež veľmi odvážny a taktiež obetavý. Má obrovský zmysel pre povinnosť. Aj keby mal obetovať všetko na čom mu záleží pre správnu vec, urobil by to. Trojica kamarátov, ktorú spojili okolnosti bola skvelá. Percy, Hazel a Frank sa navzájom dopĺňajú a pomáhajú si aj v tých najťažších bojoch. Teší ma, že som sa po tak dlhej dobe konečne stretla aj s Percym. Bolo fajn vidieť opäť jeho osobnosť v plnej kráse. Pokiaľ čítanie Bohov Olympu odkladáte a nad ich čítaním váhate, môžem vám povedať jediné... Túto sériu odporúčam všetkými desiatimi!

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Albatrosmedia.
Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť, napr. na tejto adrese.

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára