štvrtok 10. decembra 2015

Len to nikomu nepovedz / Mirka Varáčková

Len to nikomu nepovedz

Slová sú niekedy nebezpečnejšie než päste...
Ivo má dvadsať a život pred sebou. Mladšia sestra Eva je jeho jediná slabosť, pre ktorú bez okolkov vytiahne do boja. Sedemnásťročná Eva je bratov pravý opak. Odkedy je terčom posmechu medzi spolužiakmi, snaží sa byť neviditeľná. No s jazvou na tvári a stigmou rodinnej tragédie sa uniká pred spolužiakmi len ťažko. Keď nevinné žartíky prerastú v priamočiaru tyraniu, Eva nachádza jedinú radosť zo života už len pri tanci. A tam jej osud uštedrí poslednú a najtvrdšiu ranu menom láska.

Je ťažké nájsť tie správne slová, odraziť sa a začať písať. Na túto knižku som sa veľmi tešila. Toto bolo moje druhé "stretnutie" s knižkou od Mirky Varáčkovej a som nadšená! Povedzme si úprimne, že my čitatelia máme často predsudky pri našej domácej tvorbe a sme toho názoru, že zahraniční spisovatelia píšu lepšia a kvalitnejšie, ale Mirka všetky tieto názory absolútne vyvracia. Jej štýl písania je skvelý a neskutočne čitateľný. Má skvelé nápady a príbeh skrátka nie je nudný. Skvele ho premyslí a doslova je to radosť čítať ho. Rozhodne si čitateľa vie udržať. Som veľmi rada, že už môžem s čistým svedomím povedať, že som jej knižky čítala. Rozhodne však ešte mám čo doháňať a tak sa teším, keď si budem môcť povedať, že som prečítala všetky.

Ono už podľa anotácie vidieť, že toto bude príbeh s ťažšou tématikou. Kniha sa venuje téme šikany a nie je to skrátka žiadna sranda. Veď akoby aj?! Hlavná hrdinka Eva to nemá ľahké ani doma a vďaka spolužiakom ani v škole. Neustále ju urážajú, podpichujú a psychicky týrajú. No Eva nie je ten typ čo by sa niekomu sťažoval, alebo čo by riešil problém krikom a päsťami. Miesto toho ticho trpí a čaká... Čaká na deň kedy bude môcť odísť zo školy a na chvíle kedy bude môcť tancovať. Evu som si veľmi obľúbila. Je to sympatická hrdinka, ktorú si obľúbite bez najmenších problémov. Je milá, inteligentná, má svoj názor a je skrátka iná. Čítať príbeh z jej pohľadu je ako za odmenu, pretože nebudete mať chuť ju ovaliť po hlave, alebo jej nejak inak ublížiť. Ako hrdinka nie je hlúpa. Je to presne pravý opak. Má všetky dobré vlastnosti aké by hrdinka príbehu mať mala.


Veľmi ma potešilo, že často sa v knihe ukazovali opisy tanca a veľmi krásne sa tam ukázala láska k tomu krásnemu športu. Ja sama som kedysi tancovala spoločenské tance a je to podľa mňa jeden z najkrajších športov. Niektorí ľudia sa možno zasmejú. že veď to nie je ani len šport, no spoločenské tance sú hodiny driny. Je to niečo čomu sa musíte venovať srdcom aj dušou. Často ľutujem, že som s tým skončila... Teraz už je bohužiaľ neskoro sa k tomu vrátiť, ale Eva ma vždy potešila tým ako si tanec užívala a milovala ho. Bolo to cítiť.

V knihe som si obľúbila niekoľko postáv. Timo, Lukáś... to všetko boli zlatíčka, ktoré túži mať v živote po boku asi každý. Lukáš bol skvelý najlepší priateľ. Bol zábavný, milujúci a skrátka skvelý! No a Timo ten je kapitola sám o sebe. Myslím, že patrí do skupiny mužských hrdinov, ktorých milujem. Strašne som si užívala úseky s ním a tešila som sa každej maličkosti. On je skrátka skvelý. Myslím, že si ho zamiluje asi každé dievča. O ostatných ľuďoch, ktorí Eve "spríjemňovali" život sa radšej vyjadrovať ani nejdem...

Koniec koncov som z tejto knihy nadšená. Prečítala som ju takmer na posedenie a po celý čas som sa od nej nevedela odtrhnúť. Chytila ma od začiatku. Bolo to naozaj neskutočne čitateľné. Máloktorá kniha sa číta tak ľahko a s potešením. Pri mnohých scénach ma až mrazilo a nebolo mi všetko jedno, no samozrejme sa našli aj také pri ktorých som mala úsmev od ucha k uchu a tešila som sa ako malé dieťa. Ja asi ani nedokážem opísať aká dokonalá táto kniha bola. Päť hviezdičiek sa mi asi nikdy nedávalo ľahšie. Knižku odporúčam každému! Ihneď ju posúvam aj kamarátke a teším sa čo na ňu povie ona. Máme šťastie, že máme na Slovensku takú skvelú autorku. Dúfam, že nás od Mirky čaká ešte kopa skvelých kníh :).

Moje hodnotenie :

2 komentáre:

  1. Súhlasím s tebou kniha bola fantastická a teším sa na ďalšie Mirkine knihy :)

    OdpovedaťOdstrániť