štvrtok 24. apríla 2014

Knižný TAG - Ako čítam (How I read)

Tento TAG je od Ohany , ktorá ho preložila do češtiny :)

Ako nájdeš nové knihy na čítanie ?

Rôzne.. ale asi najčastejšie na internetových kníhkupectvách. Väčšinou si kliknem na Martinus, tam si poprezerám fantasy, romány... a hneď ma niečo zaujme (svedčí o tom aj môj wishlist v hodnote 930€ :D). Väčšinou si prečítam anotáciu a buď áno, alebo nie :). Nové objavy mám aj vďaka iným blogerom a ich recenziám. Keď si prečítam nejakú recenziu a tá anotácia ma zaujme, hodnotenie je super, tak to tiež zaváži. Poprípade keď niečo náhodne objavím v knižnici.. :)

Ako si začala čítať ?

Mamina mi odjakživa čítala Buratinove dobrodružstvá, Pipi dlhú pančuchu, a hlavne Harryho Pottera (na ňom som doslova vyrástla). Milovala som to.. Aj teraz keď sa zamyslím, tak si rozpamätám ako mi čítala HP1 a tam písali, že Harrymu strašne rýchlo rastú vlasy a tetu Petúniu to hrozne hnevá. Neviem prečo, ale táto časť mi proste utkvela v pamäti. Knihy ma lákali odjakživa, chcela som tie príbehy spoznať sama. Mamina ma postupne naučila písmenká a potom to šlo samo. Vedela som čítať ešte než som začala chodiť do školy, čiže čítam už dĺĺĺho :)

Ako sa mení tvoj vkus na knihy ?

Asi ako každému dievčaťu.. Je to hlavne vekom a obdobím ktoré prežívame. Nemám to nejako zaužívané, pretože mňa baví asi každý žáner. Milujem dobrodružstvo, nepohrdnem detektívkou (milujem Poirota), zbožňujem dievčenské romány, hlavne Annu zo zeleného domu. Pred rokom som mala obdobie kedy som milovala staré knihy : Janu Eyrovu, Búrlivé výšiny, Drakula.. Teraz som sa k nim chcela vrátiť, no už ma nebavili ako predtým. Vkus sa mení aj tým ako veľa čítam, je to o skúsenostiach :).

Ako často nakupuješ knihy ?

Skoro vôbec. Knihy nakupujem veľmi málo.. Ja skôr navštevujem knižnice, ale knihy moc nekupujem. No teraz v lete som sa rozhodla že si riadne rozšírim svoju zvierku a budem kupovať ako nikdy :D

Ako si začala písať recenzie ?

Odjakživa som rada písala, no vždy som mala problém dotiahnuť ten príbeh do konca, a navyše svet je tak prepchatý príbehmi že ani moja fantázia nedokázala vymyslieť niečo originálne... Minulé narodeniny som si chcela kúpiť viac kníh, no nevedela som sa rozhodnúť že ktoré si vyberiem, mala som problém zúžiť svoj zoznam. Aby som si bola istejšia tým že ma kniha nesklame, tak som si čítala názory čitateľov na Martinuse. Čítala som ich dookola, stále som ich čítala, no stále mi to nestačilo. Potom ma napadlo že môžem skúsiť Google. Zadala som do Google názov knihy a k nej som dopísala recenzia. Vyhľadalo mi Lucindin blog - Knihománia. Neskutočne ma tie recenzie bavili, čítala som asi všetky z jej blogu. V tej chvíli som si povedala, že aj ja chcem robiť niečo také. Knihy a písanie, to je moje.. Zistila som že ľudí ako ja (tí čo milujú knihy), nieje tak málo ako som si myslela, a okamžite ma vtiahol svet blogerstva :D. PS ale moje prvé recenzie boli otrasné (našťastie som ich zmazala), no časom som si našla svoj štýl a som spokojnejšia :).

Ako reaguješ na zlý/nešťastný koniec v knihách ?

Nevadia mi.. Je mi ľúto tých postáv, pretože pri čítaní som sa na ne naviazala, ale nemôžem povedať že by som ich neznášala. Skôr viac mi vadia otvorené konce -.-. Riadim sa tým že všetko zlé je na niečo dobré, a to ako si ten koniec domyslím mi nikto nevezme :)

Ako často pozrieš na poslednú stranu knihy ?

Vždy !! Vždy sa pozriem pred tým než začnem čítať nejakú knihu, pretože zisťujem koľko má strán. Počula som že niektorý ľudia pozerajú poslednú stranu, pretože koniec knihy je dôležitý a prezradí či kniha stojí za prečítanie, no to ja nemám vo zvyku. Vždy sa pozriem iba kvôli stránke. :)

1 komentár:

  1. Tiež ma dosť ovplyvňujú recenzie blogerov a tiež si pamätám, aká som bola nadšená, keď som narazila na knižné blogy.:O Akurát neviem, ako sa mi to už podarilo.:D
    Smutné konce sa k niektorým sériám skrátka hodia, rovnako ako otvorené... ale vie to i naštvať.:D
    Posledné strany rovnako ako ty kontrolujem iba kvôli čísle stránky, snažím sa práveže nezahliadnuť žiaden spoiler.:)

    OdpovedaťOdstrániť