utorok 15. apríla 2014

Hry o život (1) / Suzane Collinsová

Hry o život

O knihe :
Na troskách bývalej Severnej Ameriky vyrástol Panem, ovládaný bohatým Sídlom, ktoré obklopuje dvanásť podrobených obvodov. Nenávidené Sídlo vládne železnou päsťou. Raz do roka povolá z každého obvodu chlapca a dievča do hier o život, aby pobavili televíznych divákov skutočným bojom na život a na smrť. Medzi nimi sa dobrovoľne ocitne šestnásťročná Katniss Everdeenová, odhodlaná za každú cenu prežiť.

Moje pocity :
Katniss Everdeenová je chudobné dievča, ktoré sa musí starať o svoju mladšiu sestru a mamu. Nemajú to ľahké.. Bohaté sídlo si berie všetko čo môže a obyčajným ľudom neostáva nič. Tento rok bude prvý krát na lístočku napísané aj meno Prim, meno Katnissinej sestry. Prim vylosujú, no Katniss sa za ňu dobrovoľne prihlási aby jej zachŕanila život.  Kto prežije tohtoročné hry o život ?

V prvom rade som šťastná, že som sa konečne dostala k tejto úžasnej knihe.. Veď viete, doteraz som bojovala s tým večným kolobehom zvaným knižnica, no konečne som sa odpútala a pustila sa do tejto krásky. Naozaj som sa zamilovala do tejto knihy.. Skoro som pri nej prišla o chrbticu, no nevadí. Stálo to za to ! Vlastne recenzia tu už mala byť včera, no nestíham.. Som rada, že teraz mám na ostatné diely celé prázdniny :3.

Postavy...
Katniss.. Je veľmi zodpovedná a odvážna. Musí sa starať o celú rodinu a riskuje pri tom všetko. V živote to nemala ľahké, no ona sa neľutuje. Raz som čítala recenziu kde spomínali, že Katniss je taký chladný typ, a aj k chalanom je taká chladnejšia, no k tomu im nesedela napr. veta o Prim, že má vlasy podľa nejakého kvetu (prepáčte, ale nepamätám si).. Ja som to pochopila s úplne iného hľadiska. Je  pravda že Katniss je chladnejšia k chalanom a celkovo nedáva najavo emócie je to silná osobnosť, no má svoju slabosť... Prim je jej slabosťou. Sestru nadovšetko ľúbi a tá veta podľa mňa svedčila o tom ako je na ňu citovo naviazaná. Peeta.. Peetu mám rada. Je to milý chalan a ako sa ukázalo tak vie čo robí. Gale.. Ách Gale... Už ste asi zistili, že ho má m radšej než Peetu. Som TEAM GALE :3 :). On je úžasný !!! To ako sa stará o rodinu.. všetko.. Je dokonalý ! Prim.. V knihe sa spomínalo, že Prim sa nedá nemilovať. Je to pravda.. Effie... Ona je strašne sprostá, ale ja ju mám rada. Haymitch... Budete sa čudovať, ale ja ho zbožňujem !! On je skvelý :D !! Rue.. Aj ju musím spomenúť, pretože mi prirástla k srdcu.. Chúďatko malé..

Dej..
Dej ide ľahko, niesu tam žiadne siahodlhé opisy.. Všetko je tak ako má byť. Celé je to skvelé ! Ľutujem, že som sa do tohto nepustila už dávnejšie.. Veď aj z mojej maminy sa stal maniak. Mali sme tu aj obdobie, že sa u nás film pozeral každý deň..

Štýl písania...
Rozmýšľala som čo je na tomto štýle iné, keď to uchvátilo celý svet, no nanič som neprišla.. Zrejme je to pravda, že v jednoduchosti je krása. Ja som vlastne doteraz moc nemala v láske takýto štýl písania, no tu to nemá chybu !

Ale chápete to.. Hry o život nieje iba skvelá kniha... Nieje to kniha o ktorej dokážeme len premýšľať ako nás uchvátila.. Ona je niečo nadčasové, niečo ako Harry Potter. Proste niečo to v nás zanechá.. A aj keď je táto kniha vymyslená, mnohé veci sú podobné aj v reálnom živote len v inej forme.. Proste Hry o život sú neskutočné a ja ich milujem !! Ani táto recenzia nevystihne skvelosť tejto knihy :)

Moje hodnotenie :

4 komentáre:

  1. Úplný súhlas s tebou :3 je to úplne úžasná kniha a ja ju najviac milujem :3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vážnee ??? :) Si asi prvá osoba, ktorá miluje Gala viac než Peetu. Ja som TEAM Gale jednoznačne tiež. <3 :) Máš u mňa veľké plus. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tvoj koment mi pripomenul, že tieto staršie recenzie by som mala fakt opraviť :D. A áno milujem Galea. Aj keď je tu ALE. Milujem ho do chvíle kým nepríde Drozdajka. Tam akoby sa vzdialil a skrátka to už nie je on...

      Odstrániť