pondelok 5. mája 2014

Mesto kostí (1) / Cassandra Clare

Mesto kostí

O knihe :
Pätnásťročná Clary Freyová sa v nočnom klube stane svedkom vraždy – vraždy, ktorú spáchali traja tínedžeri so zvláštnymi tetovaniami na tele a s prapodivnými zbraňami. Stačí len okamih a všetky telá jej zrazu zmiznú pred očami. Potom je naozaj ťažké zavolať policajtov, aby vyšetrili vraždu neviditeľnej obete neviditeľnými tínedžermi. Tak sa Clary prvýkrát stretla s Jaceom, Tieňolovcom, ktorý zbavuje náš svet démonov. Clary je vtiahnutá do Jaceovho sveta, jej mama zmizne a ju napadne démon. Ale prečo majú démoni záujem o Clary a jej mamu? A prečo Clary ako jediná vidí Tieňolovcov a svet démonov?

Moje pocity :
Clary je obyčajné dievča, ktoré žije s mamou a jej najlepším priateľom. Jej život sa prevráti naruby keď sa v klube stane svedkom vraždy, ktorú nevidel nikto len ona. Odvtedy sa jej už nič nezdá také ako predtým. Jej mamu unesú a ona objaví úžasný svet tieňolovcov. Nič nieje také ako sa zdá...

Túto knihu čítam už po druhý krát. Čítala som ju v septembri, v období keď som si založila tento blog. Bola tu na ňu aj recenzia, ale isto chápete že tie prvé recenzie sú hrozné a blogerovi trvá než si nájde svoj štýl, preto som ich musela odstrániť :D. Vlastne, ja som mala po prečítaní Hier o život, takú čítaciu krízu. Nič ma nevedelo zaujať a čítala som čoraz menej. Potom ma napadlo že by som si mohla dať re-rading Mesta kostí (už dlhšie som to plánovala) a prišlo mi to v hod. Občas sa trocha obávam keď čítam jednu knihu dva krát, no moje obavy boli zbytočné. Po celý čas som mala pocit ako keby som ju čítala po prvý krát. Stále som v nej dokázala objaviť niečo nové, čo ma prekvapilo. Kniha ma doslova pohltila. Jeden slávny autor povedal na túto knihu že je tak skvelá že po celý čas budete chcieť byť na konci, no zároveň budete túžiť aby to nikdy neskončilo.. Presne to vystihol ! Pohltí vás to, a vy sa necháte unášať. Pre mňa je Cassandra jedna z najlepších spisovateliek vôbec...

Jej štýl písania je naozaj jednoduchý. Ak sa pamätáte, tak v recenzii na Hry o život som spomínala ako som sa snažila nájsť v čom je Collinsovej písanie lepšie, v čom je iné.. no ja som nič nenašla. Jediné čo som zistila že Collinsová písala jednoducho, nekomplikovala to.. A to isté robí Cassandra. Pri je písaní to je tak skvelé a pritom po celý čas to vyzerá akoby sa ani nesnažila. V jednoduchosti je krása.

Takisto aj plynutie deja bolo perfektné ! Dej sa nevliekol a Cassandra sa neobťažovala so zdĺhavými opismi (čo vôbec nevadí). Hneď zo začiatku dala akciu, nesnažila sa ani nejako predstaviť postavy, žiaden úvod, nič.. priamo akcia, veď prečo nie ? Páči sa mi že s tým nerobila také haló a šla hneď na vec, vďaka tomu sa ľahšie vžijete do knihy.

Normálne neviem či mám začať chváliť svet ktorý autorka vymyslela, alebo rovno postavy... Viem opakujem sa, ale keď celá táto kniha je skvelá :D ! Žiadna recenzia nedokáže vyjadriť jej dokonalosť :D !

Svet tieňolovcov je konečne niečo nové, niečo čo tu ešte nebolo. Je to dokonalý svet v ktorom by chcel žiť každý z nás, hovorí že okolo nás sú veci o ktorých nemáme ani tušenia, a je v tom aj kúsok pravdy. My ľudia prehliadame veľa vecí.. Cassandra takisto vymyslela skvelé postavy. S ich charaktermi sa naozaj vyhrala, vidno to !

Clary patrí medzi moje najobľúbenejšie hrdinky. Nieje to naivná zaláskovaná hrdinka, je iná.. Skoro v každej knihe sa stretneme s tým istým. Zamilovaná, dokonalá, naivná, vyrába si problémy.. nič originálne, no Clary je konečne niečo nové. Je nezávislá, odvážna, a nevidí všetko tak naivne dokonalé. Zároveň sa mi
páči, ako vzala tú správu že je tieňolovkyňa. Predstavte si keby vám uniesli mamu, a vy by ste sa začali dozvedať že vašou úlohou je zabíjať démonov, zobrali by ste to tak dobre ako ona ? Ja určite nie :D.
Inak.. ja sa tým nejdem tajiť.. Ja milujem Jacea Waylanda ! Hlavne jeho ironické poznámky. To mi pripomína že v knihe nechýba humor. Naozaj sa tu dá zasmiať (keby len raz :D). Zdrojcom smiechu sú hlavne Jaceove ironické poznámky... On je dokonalý, úžasný ! A miluje sám seba, to na ňom milujem :D ! Najradšej by som sem vypísala všetky postavy a do detailov ich prebrala, no už teraz sa vám určite prestáva chcieť čítať, takže posledného koho spomeniem je Simon, jeho mám tiež neskutočne rada :) !Každopádne, ak ste to ešte nečítali (čomu neverím), určite sa do toho pustite :) !!

Moje hodnotenie :

1 komentár:

  1. pekna recenze :) knizku jsem cetla a libila se mi, ted jsem v serii myslim u trojky :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovedaťOdstrániť