štvrtok 29. mája 2014

Na vine sú hviezdy / John Green

Na vine sú hviezdy

O knihe :
Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti.

Dojímavý príbeh ocenil časopis Time ako najlepšiu knihu roka 2012 a po celosvetovom úspechu sa stal predlohou rovnomenného filmu, korý bude mať slovenskú premiéru 5. júna 2014. 

Moje pocity :
Hazel Grace, rakovina obrala o najkrajšie chvíle ktoré mohla prežiť. Obrala ju o obdobie teenegerstva, o zážitky, o priateľov.. Do školy chodiť nesmie, jediné miesto kde sa môže stretnúť s ľuďmi je podporná skupina. Tam môže spoznať nových ľudí. Hazel sa netají tým ako to tam neznáša. Neznáša počúvať dookola tie isté príbehy, a počúvať čoraz dlhší zoznam tých čo už ich skupinu nikdy nenavštívia. Jedno skupinové stretnutie však bude iné... Všetko sa zmení po stretnutí s Augustom Watersom.

.. A ja som sa doňho zaľúbila tak, ako keď človek zaspáva. Pomaly, pomaličky a potom zrazu úplne.

Kniha je svetovým bestsellerom roku 2012 (aj keď myslím si že nielen toho roku, že bestsellerom je dodnes). Je dokonalé napísaná, a má dokonalý príbeh. Neznášam tento pocit.. Určite sa to už stalo aj vám. Sadnete si pred počítač s úmyslom napísať recenziu.. Kým nepíšete, tak vám v hlave víri nespočetne myšlienok, no ako náhle máte písať... uvedomíte si že kniha vás, tak zasiahla, že vy nieste schopný to vyjadriť slovami.. Zdá sa vám to nemožné. Presne toto je ten príbeh.. V prvom rade by, ale asi bolo najlepšie poďakovať internetovému kníhkupectvu iPark bez ktorého by som ju nemala. Ďakujem !

John Green nás na začiatku knihy upozornil aby sme nehľadali skutočnosť v tejto knihe.. aby sme si uvedomili že Hazel a všetky ostatné postavy neexistujú. Povedal že by to neprospelo ani nám, ani príbehu.. Mal pravdu. Ja som si túto knihu zobrala, a aj beriem reálne. Pre mňa je Hazel a Augustus úplne reálna osoba, pri ktorej mám pocit že behala po tomto svete. Možno aj preto ma dej tak strašne zasiahol..

Bez bolesti vy sme nevedeli čo je radosť.

Príbeh si s nami robí čo len chce. Mňa táto kniha rozosmiala, rozľútostila, a hlavne rozplakala. V knihe je neskutočne emócii... všetko je tam strašne reálne, a vás to strašne vezme.. Doteraz mi je nanič z toho všetkého, a doteraz sa zamýšľam nad vecami ktoré by ma predtým nikdy nenapadli. Mám pocit, že po prečítaní sa vo mne niečo zlomilo.. Napadá ma iba jediná myšlienka "Už nechcem premárniť ani jediný deň svojho života".

Hazel je pre mňa jedna z najlepších hrdiniek vôbec. Na nič sa nehrá.. Nieje to dokonalá teenegerka, vždy perfektne nalíčená, a s najlepšími vlasmi... Ona má úplne iné problémy. Pripravuje sa na vlastnú smrť. Predstavte si že by ste každý deň zaspávali s tým že už sa nemusíte prebudiť, a každý deň sa prebúdzate s tým že toto môže byť vás posledný deň. Sedíte v podpornej skupine, a viete že nabudúce môže byť o jedného človeka menej.. A predstavte si že sa do toho ešte zamilujete, a viete že s tou osobou ste ukrátený o chvíle čo ste mohli prežiť.. Je to hrozné ! Rakovina je sviňa !

Dal si mi večnosť v mojich zatratených dňoch a za to ti ďakujem.

Augustus Waters je veľmi inteligentný. Páčili sa mi jeho teórie, asi jedna z najznámejších je dať si do svojich úst jed, no nenechať ho aby vás zabil. Aj on patrí medzi mojich najobľúbenejších knižných hrdinov. Je statočný a silný. Rakovina ho obrala o nohu, no on sa zo všetkého dostal. Ma nádej.. A má Hazel.. Stále ma trápi tá predstava že keď sú spolu, rakovina ich môže hocikedy rozdeliť. Príšerne ma to trápi. 

Mám chuť vykričať svetu aká je nespravodlivosť že sa na svete dejú takéto veci.. Že niekto mrhá svojim životom a niekto by dal neviem čo za to, aby mal aspoň to zdravie.... Chce sa mi zasa plakať, prepáčte mi to. Je to strašne silná kniha. Mám chuť spáchať na Johna Greena nejaký atentát za to čo urobil.. Milujem ho, až ho nenávidím. V mojich očiach je génius, no zároveň je to génius ktorý ma zničil... Stále si hovorím "Prečo ?!"

Je to jedna z najlepších kníh aké som kedy čítala. Priznám sa že doteraz som romantické knihy až tak neobľubovala, no toto ma dostalo. Neskutočne sa teším na film, ale viem že tam budem musieť ísť z nejakým blízkym priateľom, pretože viem že film ma položí.. Napr. minule som videla Now is good. Je to podobné, a revala som celý deň.. Viem že toto bude ešte horšie, pretože na tie postavy som naviazaná.. Ale chcela by som povedať že kniha má u mňa veľké plus aj za tie myšlienky. Proste krása ! Jediné vyjadrenie ma napadá že kniha je krásna, no hrozná ! Určite si ju prečítajte... Nič nestratíte, práve že získate ! Ak sa vám kniha páči, a premýšľate o nej.. Neváhajte ! Kúpte si ju, napr. TU 

Moje hodnotenie :

2 komentáre:

  1. :) krásna recenzia .. mňa tiež veľmi nebrali také tie čisto romantické knihy ale táto je dokonalá .. a nie je to úplne love story.. jedna z najdokonalejších kníh uričte .. :D a na film budem tiež musieť ísť s niekym blízkym .. lebo od obľúbenej scény budem plakať každých 5 minút

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka :). No ja sa tam určite zrútim, a budem z toho revať ešte zvyšok dňa. Ale aj tak to bude stáť za to :')

      Odstrániť